HoofdnieuwsRegionaal

Watfestival super geslaagd

OUDWOUDE – Vrijdagavond is het Watfestival op speciale wijze geopend. De aanwezigen op het terrein bij Hústernoard werden verzocht om bij de haven te gaan staan. Daar kwam een skûtsje binnen met aan boord de wethouders Jelle Boerema en Paul Maasbommel en de drie voorzitters van Plaatselijk Belang Westergeest, Triemen en Dorpsbelang Aldwâld.

Deze vijf mannen hesen allen een vlag. Hein Adema de dorpsvlag van Westergeest, Sjoerd Hoekstra van Aldwâld en Stef Jorritsma van Triemen. Hiltsje Hoekstra van het Watbestuur hees de nieuwe vlag van het Watfestival, Paul Maasbommel die van de gemeente Kollumerland, Jelle Boerema de Friese vlag en Henk Jan Kampen van het Wat bestuur hees de vlag van Culturele Hoofdstad.

Vervolgens werd de opening voortgezet op het open podium. Voorzitter Sjoerd Hoekstra deed het welkomstwoord en vertelde hoe het idee van het organiseren van dit festival was ontstaan. Ze nemen afscheid van de gemeente Kollumerland en maken verbinding met de Culturele Hoofdstad en met de nieuwe gemeente Noard-East Fryslan.
Wethouder Jelle Boerema vond het festival een geweldig initiatief. Het is nog nooit eerder voorgekomen in deze gemeente, dat drie dorpen met elkaar een festival organiseren en dat ze dat ook nog op een duurzame manier doen, zoals patat in kartonnen bakjes enz. was helemaal geweldig. Hij bood alle voorzitters plaatselijk belang een Bord ‘Wat-regio’ aan.

Toen was het moment aangebroken van de officiële opening. Sjoerd Hoekstra verrichtte de opening door op een knop te drukken , waarna twee skytubes aan weerszijden van het podium lucht in werd geblazen en het podium tot een mooi geheel maakten.

Buikschuiven

Daarna kon de wedstrijd buikschuiven beginnen langs de Friese Elfsteden. Al snel waren er vooral bij de jeugd veel opgaves binnen en kon de wedstrijd beginnen. Er werden mooie resultaten neergezet.
Oane Jacob Nauta was de snelste van alle deelnemers. In 4.18 seconde had hij het hele traject afgelegd.

De prijswinnaars:
Meisjes tot 12 jaar:
1.Agnes Veenstra (6.50)
2. Ineke Dijkstra (7.61)
3. Trienke Reitsma (8.00)

Jongens tot 12 jaar:
1. Lieuwe Jan van Assen (5.43)
2. Roy Dijkstra (5.52)
3.Simen Jelle Kampen (5.62)

Meisjes tussen 12 en 18 jaar:
1. Lyan van der Veen (6.24)
2.Klasina Kampen (6.56)
3.Jildou van der Veen (6.60)

Jongens tussen 12 en 18 jaar:
1.Oane Jacob Nauta ( 4.18)
2.Roel Nicolai (5.94)
3.Durk Pieter Adema ( 6.75)

Heren boven de 18 jaar (2 wedstrijden):
1. Mark Bruinsma (9.1, namelijk 4.48 en 4.62)
Gedeelde 2e plaats voor Hilco Rekker ( 6.28 en 4.99) en Tedo de Bruin (6.56 en 4.71) ( 11.27)

Daarna was er een optreden van Marcel Smit en later op de avond Het Dak eraf met DJ Gerard.

 

Programma zaterdag

Onder zeer zonnige weersomstandigheden was zaterdag de tweede dag van het WAT festival. Heel veel bezoekers uit de drie dorpen en omgeving waren aanwezig om deel te nemen aan het WAT festival of als toeschouwer, want er was voor elk wat wils. Voor de jeugd was er schminken, tattoo ’s zetten, springkussen en clown Marco.

Om tien uur kon men aan de koffie en daarna was er voor iedereen een Boerenbrunch, dat heel goed verzorgd was. Ondertussen draaide er een prachtige film over de drie dorpen, gemaakt door Rinse de Jager

Meerkamp
Daarna begon de Meerkamp van de drie dorpen, waarvoor zich 10 teams hadden opgegeven. Er waren prachtige spellen bedacht door de organisatie. Het terrein van Boersma bij Hústernoard leende zich hier uitstekend voor, want er was de mogelijkheid voor spellen met water en op het terrein. Zo moest men melkbussen vervoeren over het water en buikschuiven langs de Friese Elfsteden enz. De Migchelbrinkwei ging er met de eerste prijs vandoor!
De prijswinnaars waren:
1  Migchel  Brinkwei
2 (Gedeelde) Boerkampkes en E.Meinertswei Zuid
4  Watjes
5  W.t.o.c Dames
6  Adventures
7  E.Meinerstmawei Noord
8  Bommels
9  Wc Boys
10 Hokje

Daarna was er een optreden van de Sangersjongers en de band Road.

Ondertussen begon de demonstratie van Hydroflight, waarvoor de haven ook weer een prachtige locatie is. Na de demonstratie was het de beurt aan de personen, die zich hiervoor hadden opgegeven. Ook clown Marco deed mee. Na een aantal duikelingen had hij de smaak te pakken en kon wel een paar meter boven het water blijven staan. Dit was al met al een groot succes.

’s Avonds was er tot in de kleine uurtjes muziek van de top 100 band ‘Once’, een frisse Coverband.

Foto’s Jantsje Wiersma en Ulbe de Jong

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button