HoofdnieuwsRegionaal

Weerman Gerrit Hiemstra plant besdragers voor meer biodiversiteit

DE FALOM – De biodiversiteit in het boerenland is te vergroten met de aanplant van besdragende struiken en bomen. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is daarom een campagne onder de leden gestart om het planten ervan te stimuleren. De leden gaan de komende weken in totaal ruim twee kilometer aan besdragende bomen en struiken bijplanten in het coulisselandschap. Weerman Gerrit Hiemstra, ambassadeur van de NFW, gaf vrijdagmiddag 11 maart in De Falom hiertoe het startschot.

Een rijke biodiversiteit is belangrijk binnen het agrarisch natuurbeheer. Besdragers dragen bij aan een grote verscheidenheid aan natuurwaarden. Het gaat om de meidoorn, sleedoorn, lijsterbes (koetsekraal), braam, Gelderse roos, Europese vogelkers, vuilboom, vlier en trosvlier. Als ze bloeien trekken ze insecten aan, waarvan vogels profiteren. In het najaar geven ze bessen die ook weer een belangrijke voedselbron vormen voor vogels, waaronder lijsters en goudvinken, zo legde Jacob Bijlsma, lid van de schouwcommissie van de NFW, tijdens de bijeenkomst uit.

Belang

“Bloeiende struiken en bomen die bovendien bessen geven bevorderen de biodiversiteit van ons landschap in Noordoost-Fryslân”, zei NFW-voorzitter Attje Meekma bij de starthandeling op zorgbedrijf De Leidraad in De Falom, een van de duizend leden van het agrarische collectief. “Ons streven is de biodiversiteit verder te vergroten door besdragers daar waar mogelijk bij te planten in de elzensingels en houtwallen. Om het belang van deze bomen en struiken te benadrukken en kennis over te dragen, hebben we afgelopen herfst veldexcursies door ons hele werkgebied georganiseerd. Hieraan hebben veel boeren meegedaan.”

2.250 stuks

De vereniging NFW heeft de leden in de winterperiode de mogelijkheid geboden besdragers met een flinke korting te bestellen. “In samenwerking met Landschapsbeheer Friesland is vervolgens het autochtone plantmateriaal besteld. In totaal 2.250 stuks. Dat is ruim twee kilometer aan singel!”, aldus NFW-bestuurslid Wout van Vulpen. Het bijplanten van besdragende bomen en struiken levert volgens Van Vulpen niet alleen voedsel op voor vogels. “Je krijgt ook dichtere singels die een broedplaats bieden voor vogels en beschutting geven aan veel dieren. Het levert dus een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van ons prachtige landschap.”

Hiemstra

Gerrit Hiemstra gaf aan dat het vergroten van de biodiversiteit hem erg aanspreekt. “Ik ben opgegroeid in deze omgeving en heb veel goede herinneringen aan het mooie landschap. Vooral nu straks de meidoorn en kamperfoelie weer gaan bloeien, weet ik nog precies hoe die geur is. Ik vind het een prachtig project van de Noardlike Fryske Wâlden”, aldus weerman Hiemstra.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button