HoofdnieuwsRegionaal

Werknemers Essentra hebben 24-uurs staking

BUITENPOST – Donderdagavond hebben de werknemers van Essentra (kunststof extrusiebedrijf, voorheen Enitor) in Buitenpost, het werk voor 24 uur neergelegd. Gisteravond om 21:00 uur stonden de eerste werknemers samen met de FNV bondgenoten en CNV Vakmensen voor hek. Om even voor 22:00 uur kwamen de directieleden ook ter plaatse en zij hebben een half uur durend gesprek gehad met de bondsgenoten.

De werknemers zijn het niet eens met het eindbod van hun werkgever voor een nieuwe cao. Na dit een korte overleg tussen directie en FNV Bondgenoten, was er een bijeenkomst in de kantine en daarna zijn de werknemers richting Zalen Nijenstein aan de Voorstraat in Buitenpost gelopen, in afwachting over de onderhandelingen.

24-uurs staking

Na meerdere mislukte cao-onderhandelingen stuurden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen een ultimatum aan Essentra, dat donderdagmiddag 12:00 uur afliep. De werkgever heeft hierop gereageerd met een aangepast eindbod. Petra Zuidema, bestuurder FNV Bondgenoten: “Helaas kwam dit bod niet in de buurt van de eisen van de werknemers, die daarop hebben besloten vanaf donderdagavond hun werk voor 24 uur neer te leggen.”

Cao-onderhandelingen vastgelopen

De werknemers van Essentra eisen een loonsverhoging van drie procent; het behoudt van een resultaatafhankelijke eénmalige bruto uitkering; en een reiskostenvergoeding van 19 cent /km. Zuidema: “Deze mensen verdienen meer koopkracht. Daarnaast willen we goede afspraken maken voor uitzendkrachten, zodat ze vanaf hun eerste werkdag betaald worden volgens het cao-loon.  Ook vinden we dat iedere arbeidsplaats, die negen maanden of langer bezet is door een uitzendkracht, moet worden omgezet naar een vaste arbeidsplaats.” Essentra is een kunststof extrusiebedrijf in Buitenpost, Friesland met 173 werknemers.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button