EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Wethouders Kollumerland c.a. en Kollumer brandweer zetten zich in voor NLdoet

MUNNEKEZIJL –  Zaterdag hebben de drie wethouders van de gemeente Kollumerland c.a., Jelle Boerema, Lieuwe Bijleveld en Paul Maasbommel zich actief ingezet  voor NLdoet.  Zij  hebben de molenaar van de koren- en pelmolen Rust Roest in Munnekezijl geholpen. Ze werden daarbij geholpen door een afvaardiging van de brandweermannen van Kollumerland. De drie wethouders en  enkele brandweerlieden holpen  deze dag de molenaar van molen Rust Roest in Munnekezijl met schoonmaken en het uitvoeren van klein onderhoud.

De molen wordt ook wel de ‘Munnekezijlstermolen’ genoemd. De stellingmolen werd in 1856 als koren- en pelmolen gebouwd. Het pelwerk is al lang verdwenen, maar diverse details van het pelwerk zijn nog in de molen te herkennen. De molen ontkwam enkele keren aan sloop en is in 1970/’71 en 1999 geheel gerestaureerd. De huidige eigenaar is Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland.

De molen bezit twee koppels maalstenen, één op de steenzolder van de molen, die met windkracht kan worden aangedreven, en een exemplaar op de begane grond die door middel van een dieselmotor in bedrijf kan worden gesteld. De dieselmotor staat in een fraai schuurtje dat tegen de oostkant van de molen is aangebouwd. Het wiekenkruis heeft roeden met een lengte van ruim 19 meter die zijn voorzien van het fokwieksysteem met remkleppen en zeilen. Een vrijwillige molenaar stelt de molen regelmatig in bedrijf.

NLdoet, deze grootste vrijwilligersactie van Nederland is georganiseerd door het Oranje Fonds. Vele vrijwilligers steken deze dagen( 15 en 16 maart 2013) de handen uit de mouwen bij maatschappelijke organisaties. Voor dit jaar zijn er ongeveer 40 klussen aangemeld in Kollumerland c.a.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button