HoofdnieuwsRegionaal

Wethouders Kollumerland c.a. voor de klas

BURUM – Waar gaat het vieze water naar toe als je de WC doorspoelt? Hoe wordt het water weer schoon? Waarom mogen er geen babydoekjes door de wc gespoeld worden? De leerlingen van groep 7/8 van cbs Op de Hoogte konden alle vragen van wethouder Jelle Boerema beantwoorden. Allemaal geleerd tijdens het project: ‘Help, mijn eendje verdwijnt in het riool’.

Leerlingen uit het basisonderwijs in Noord Oost Friesland zijn bezig met het project ‘Help mijn eendje verdwijnt in het riool’. Het is een kort en krachtig project, waar de kinderen op zoek gaan naar de verborgen wereld achter het afvoerputje. De leerlingen zijn gestart met een gastles in de klas. Ze hebben een mini waterzuivering bekeken en zelf een drol gemaakt van ontbijtkoek, appelstroop en pindakaas. De juf moest voor bacterie spelen en een hapje nemen van de drol. Het project werd afgesloten met een bezoek aan de rioolwaterzuivering in Dokkum, Burdaard of Kollumerzwaag. Daar zagen en roken ze hoe het vieze rioolwater uit hun eigen woonplaats weer schoon wordt gemaakt door bacteriën. De zoektocht naar de verborgen wereld van het riool, werd thuis voortgezet met een geel badeendje. De leerlingen hebben ludieke foto’s gemaakt van situaties in hun eigen omgeving, in huis of op straat van (afval)water en rioolonderwerpen met het badeendje.

Fotowedstrijd

Rian Boersma heeft voor de gemeente Kollumerland c.a. de mooiste foto gemaakt en daarmee heeft groep 7/8 van Op de Hoogte de hoofdprijs gewonnen. Wethouder Jan Benedictus heeft de prijs vandaag uitgereikt: een winterse ‘strúntocht’ in het nationaal park De Alde Feanen onder leiding van een gids van It Fryske Gea.

Alle basisscholen in Noordoost-Friesland

Dit project is ontwikkeld door de drie NME-Centra in Noordoost-Friesland (De Klyster, NME Achtkarspelen en NME Tytsjerksteradiel) in samenwerking met de zes gemeenten (Dantumadiel, Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) en It Wetterskip Fryslân. Het project wordt dit hele jaar gehouden op alle 100 basisscholen in Noordoost-Friesland.

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button