HoofdnieuwsRegionaal

Wethouders Kollumerland c.a. zetten zich in voor NLdoet

KOLLUM – De drie wethouders van de gemeente Kollumerland c.a., de heren Lieuwe Bijleveld, Jelle Boerema en Paul Maasbommel, zetten zich op zaterdag 16 maart 2013 actief in voor NLdoet. De bestuurders stropen van 10.00 tot 15.00 uur de mouwen op en helpen de molenaar van de koren- en pelmolen Rust Roest in Munnekezijl. Ze worden daarbij geholpen door een afvaardiging van de brandweermannen van Kollumerland. Het college ondersteunt het initiatief van NLdoet van harte.

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2013 NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Vele vrijwilligers steken dan de handen uit de mouwen bij maatschappelijke organisaties. Voor dit jaar zijn er ongeveer 40 klussen aangemeld in Kollumerland c.a. NLdoet roept iedereen op om daar waar het nodig is een dag vrijwilligerswerk te doen. In de hele gemeente Kollumerland c.a. zijn leuke klussen te doen. Zie voor alle klussen in Kollumerland op www.nldoet.nl. Tussen al deze klussen vindt u vast en zeker een leuke klus om samen met uw collega’s, sportclub, familie of vrienden uit te voeren. Doe mee!

Algemene informatie over vrijwilligerswerk vindt u op www.vrijwilligerskollumerland.nl, de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk Kollumerland.

Wethouders en brandweerlieden helpen de molenaar van molen Rust Roest in Munnekezijl met schoonmaken en indien noodzakelijk, het uitvoeren van klein onderhoud. De molen wordt ook wel de ‘Munnekezijlstermolen’ genoemd.

De stellingmolen werd in 1856 als koren- en pelmolen gebouwd. Het pelwerk is al lang verdwenen, maar diverse details van het pelwerk zijn nog in de molen te herkennen. De molen ontkwam enkele keren aan sloop en is in 1970/’71 en 1999 geheel gerestaureerd. De huidige eigenaar is Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland.

De molen bezit twee koppels maalstenen, één op de steenzolder van de molen, die met windkracht kan worden aangedreven, en een exemplaar op de begane grond die door middel van een dieselmotor in bedrijf kan worden gesteld. De dieselmotor staat in een fraai schuurtje dat tegen de oostkant van de molen is aangebouwd. Het wiekenkruis heeft roeden met een lengte van ruim 19 meter die zijn voorzien van het fokwieksysteem met remkleppen en zeilen. Een vrijwillige molenaar stelt de molen regelmatig in bedrijf.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button