Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Wetterskip Fryslân breidt kadeinspecties uit vanwege droogte

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân houdt deze en volgende week extra kadeinspecties vanwege de aanhoudende droogte. Medewerkers van het waterschap zullen in het westelijk deel van Fryslân ongeveer 1600 kilometer aan kaden steekproefsgewijs gaan controleren op beschadigingen.

Het neerslagtekort in het westelijk deel van Fryslân is op sommige plaatsen opgelopen naar 190 millimeter of zal naar verwachting deze grens de komende dagen overschrijden. Boven deze grens controleert Wetterskip Fryslân alle kaden in een gebied. Door het neerslagtekort kunnen kaden uitdrogen waardoor er eventueel beschadigingen ontstaan. Worden er diepe scheuren of plekken waar water doorheen sijpelt, geconstateerd dan verstevigt het waterschap de kade met klei.

Veenkades

Eerder deze week heeft Wetterskip Fryslân 200 kilometer aan droogtegevoelige veenkades geïnspecteerd. Deze controles vinden plaats als het neerslagtekort hoger is dan 150 mm. Bij deze inspectie werden bij een dijk bij de sportvelden in Stavoren natte plekken aan de binnenzijde van de dijk aangetroffen. En in een veendijk langs het Slachtegat bij Terherne zitten enkele diepere scheuren. In beide gevallen heeft nader onderzoek uitgewezen dat er geen noodzaak is tot het nemen van maatregelen. Wel zullen beide dijken extra in de gaten worden gehouden.

In totaal heeft Fryslân 3200 kilometer aan oevers en kaden. 1100 kilometer daarvan ligt op een ondergrond van veen. 110 kilometer kade is een echte veenkade, dat betekent dat het dijklichaam zelf uit veen bestaat.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button