HoofdnieuwsRegionaal

Woudagemaal verkozen tot leukste uitje van Friesland

LEMMER – Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is op maandag 25 maart uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Friesland 2013’. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag.

De verkiezing van het Leukste uitje is onderdeel van het Land van ANWB. De ANWBleden nomineerden in december tien uitjes per provincie en bepaalden welke 25 uitjes de titel ‘Leukste uitje van Nederland’ verdienden. In januari en februari volgde de beoordelingsronde. ANWB-leden reageerden massaal. Meer dan 70.000 stemmen zijn via het Land van ANWB ontvangen. Alle uitjes werden beoordeeld op vijf aspecten: aanbod, faciliteiten, personeel, prijs/kwaliteit en sfeer. Sfeer en gastvrijheid Het Woudagemaal won de titel ‘Leukste uitje van Friesland’ omdat het bij de beoordeling hoog scoorde op het gebied van sfeer en gastvrijheid voor jong en oud. Ook het educatieve karakter en de verrassende speurtocht met het daarbij behorende diploma van Hulpmachinist van het stoomgemaal droegen bij aan de positieve beoordeling.

Woudagemaal 

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is eigendom van Wetterskip Fryslân en speelt nog steeds een belangrijke rol in de Friese waterhuishouding. Het gemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast het gemaal staat een nieuw en modern bezoekerscentrum, voorzien van een 3D-filmzaal en een interactieve expositieruimte. Hier ontdekken en beleven jong en oud de immense kracht van stoom en water. De Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer.

Aantal bezoekers in 2012

In 2012 bezochten maar liefst 54.621 mensen het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld en bijbehorende bezoekerscentrum. Daarvan behoorden 6.600 bezoekers tot de leeftijdscategorie zes tot dertien jaar. Dit houdt in dat meer dan 10 procent van de bezoekers jongeren waren. Dit percentage ligt boven het landelijke gemiddelde. In 2012 bezochten 9.966 senioren het Woudagemaal. Ruim een jaar tijd na de opening van het nieuwe bezoekerscentrum op 4 oktober 2011 behoort het Woudagemaal tot een van de best bezochte attracties in Fryslân.

Fotobijschrift: Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het ANWB-hoofdkantoor kreeg Hilda Boesjes-Beljon, directeur van het bezoekerscentrum Woudagemaal, de trofee voor het leukste uitje van Fryslân uitgereikt van hoofddirecteur Guido van Woerkom van de ANWB.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button