HoofdnieuwsRegionaal

Ype-Gerben Poortinga uit Kollumerzwaag in landelijke finale VakkanjerWedstrijden

DRACHTEN/KOLLUMERZWAAG – Ype-Gerben (17) uit Kollumerzwaag heeft een ticket in de wacht gesleept voor de finale van de VakkanjerWedstrijden. Ype-Gerben volgt bij ROC Friese Poort in Drachten de mbo-opleiding Verspaner op niveau 2.

Voorrondes
Eind november nam Ype-Gerben deel aan de voorrondes van de VakkanjerWedstrijden in Hengelo. De VakkanjerWedstrijden zijn hét podium voor jonge vakmensen die het beste uit zichzelf willen halen. Elke twee jaar nemen zo’n 250 technische talenten nieuwe stappen in hun ontwikkeling door deelname aan deze landelijke wedstrijd.

Ype-Gerben deed mee in de categorie Machinebankwerken Fijnmechanica. Ook Sjors Verweij en Petrus Postma, eveneens studenten van ROC Friese Poort Drachten deden mee in deze categorie en zijn door naar de landelijke finale. Van de negen deelnemers in deze categorie, gaan vijf door naar de landelijke finale. ROC Friese Poort heeft van de vijf tickets, drie tickets in de wacht gesleept!

Opdracht
In 16 uur tijd moest Ype-Gerben een opdracht zien klaar te krijgen. Wat de opdracht precies was, was een verrassing. Dat kreeg hij op de eerste dag te horen. Ype-Gerben moest een samengesteld werkstuk maken, waarin alle voorkomende bewerkingen van frezen en draaien in verwerkt zitten. De opdracht werd beoordeeld op uitvoering. Maar ook werd hij beoordeeld op omgang met de machines en veiligheid.

Finale
Ype-Gerben reist eind maart af naar de Jaarbeurs in Utrecht voor de finale. In de finale mag hij alle kennis en vaardigheden inzetten om te bewijzen dat hij de beste is in zijn vakgebied. Mocht hij een gouden medaille in de wacht slepen, dan volgt deelname aan de Europese kampioenschappen, de zogenaamde EuroSkills. Deze kampioenschappen vinden eind december 2016 plaats in Göteborg. Daar strijden techniektalenten uit heel Europa om de Europese titel in hun wedstrijdvak.

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button