Zegereeks van vv Kollum gestopt

KOLLUM – VV Kollum heeft sinds vorige week maar liefst 5 punten voorsprong op de nummer 2 van de competitie in de 2e klasse I van de KNVB. Na de winterstop was tot nu toe alles gewonnen. Door blessures en een collectieve off-day verspeelde Kollum zaterdag 3 punten en blijft de kop de van ranglijst elke week als een harmonica in en uit elkaar schuiven. Met nog 11 ronden te spelen is er nog geen voorspelling te geven wie de kampioen zal worden, er zijn nog zeker 4 kanshebbers.

Kollum blijkt ook zaterdag geen moment bij machte om het goede spel van afgelopen weken op de mat te leggen. Door veel personele wisselingen loopt het niet en gaan aanvallen haperend en stuiterend. Er zijn geen automatismen, de timing is er niet waardoor degene die de bal heeft niet de bal kwijt kan omdat mensen nog niet gestart zijn of alweer gedekt staan. Sterkhouders van de afgelopen weken Thieme Brandsma en Dennis Krohne hebben grote moeite de bal bij vrije mensen te krijgen. Het droge, hobbelige veld helpt daarin ook niet. Jan Postmus is sinds vorige week samen met Pieter Henstra in de lappenmand belandt en Jasper Sietzema wordt ook vandaag als linksback vervangen door Benjamin Zondervan. Johan Schat speelde zaterdag met Aron Boekhout centraal achterin en Arne Jan de Boer loopt op het middenveld. Voorin is Gerard van Zonneveld weer als linksbuiten geposteerd, waarbij Zondervan als wingback de hele kant mag bestrijken.

De oranjehemden beginnen mat aan de wedstrijd. Waar de afgelopen thuiswedstrijden Kollum de lakens uitdeelde was het nu een wedstrijd met weinig spektakel. Het spel speelt zich vooral tussen de strafschopgebieden af en de bal wordt veelvuldig bij de verkeerde kleur ingeleverd. Het lukt Zuidhorn prima onder de gefragmenteerde druk van de Kollumer uit te voetballen en er is weinig gevaar in de eerste 30 minuten van de wedstrijd. De tweede ballen zijn vaak voor Zuidhorn, de mannen van vv Kollum lijken net overal een stap te laat te komen. Aron Boekhout probeert de mannen voor hem scherper te krijgen, maar het spelbeeld verandert de eerste helft nauwelijks. Zuidhorn krijgt een kans in de 35ste minuut maar keeper Andries Dijkstra redt deze met de voeten.

De eerste helft eindigt daarmee in 0-0. Wel wordt duidelijk dat Johan Schat onvoldoende hersteld is van de hamstring blessure en hij wordt in de rust vervangen door 19-jarige Jelle Siebolt Westra. Westra is normaal centrale verdediger, maar met een spits van 2 meter bij Zuidhorn en een centrum van Kollum dat nu veel kleiner is lost coach Ron de Boer het zo op dat de rechtsback Sander Gietema centraal met Aron Boekhout speelt en Westra de backpositie in neemt.

In de tweede helft is het de ploeg uit Zuidhorn die de score open breekt in de 50e minuut uit een mislukte voorzet vanaf rechts. Een kopie van de goal van Joop Pijnacker tegen ’t Fean ’58 vorige week. De bal vliegt over keeper Andries Dijkstra heen en belandt bij de tweede paal in het net: 0-1. Is dit het signaal om de rest van de wedstrijd met een andere intensiteit aan te gaan dan tot nu toe? Zal de ploeg uit Kollum het tempo opvoeren en de wedstrijd nog kunnen kantelen?

Kollum probeert het wel, maar het lijkt geen vuist te kunnen maken. Enige verbale agressie is gericht aan de scheidrechter, meer uit frustratie over het eigen spel dan over zijn beslissingen. Maar dan in de 69e minuut: Gerard van Zonneveld wordt door de keeper aangetikt in het strafschopgebied. Een presentje die de thuisclub zeer goed uit komt. De penalty wordt beheerst door Joop Pijnacker binnengeschoten: 1-1. Kollum viert het doelpunt, blijkbaar vindt niemand het nodig de bal uit de goal te halen en op jacht te gaan naar de winst als koploper, helaas tekenend voor de mentaliteit vandaag. Twee minuten later staat Kollum tegen een achterstand aan te kijken. Er is niemand die de linksback van Zuidhorn een strobreed in de weg legt en de 1-2 wordt keurig binnen gekopt door de spits van Zuidhorn die zijn 2e maakt; Jaap Jacobs. Met nog 5 minuten op de klok wordt een bal door een Kollumer verdediger tegen de boomlange aanvaller Ruben Buursema van Zuidhorn aangeschoten en de bal belandt ongelukkig in het doel achter keeper Andries Dijkstra: 1-3. Er werd tijdens dat doelpunt een wissel voorbereid bij vv Kollum als wanhoopsoffensief om er nog een punt uit te slepen. Blijkbaar is de personele nood hoog want teammanager Alex van der Veen wordt in het veld gebracht door de trainer. Eenmaal in het veld ziet hij de wedstrijd uitbloeden en de winst gaat terecht naar Zuidhorn.

Volgende week 2 april a.s. speelt VV Kollum uit tegen SC Joure, een ploeg die thuis in november jl. met 3-1 verslagen werd. Maar SC Joure pakt punten de laatste 4 weken en Kollum kan dus aan de bak om de uitglijder van zaterdag recht te zetten.