HoofdnieuwsRegionaal

Marije Adema geïnstalleerd als Kinderburgemeester van Noardeast-Fryslân

KOLLUM -Marije Adema (11) uit Westergeest van de school CBS De Bining is de eerste Kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Achttien jongens en vijfentwintig meisjes meldden zich aan voor deze functie. Na een tussenronde bleven er 10 kandidaten over voor de eindronde van de Verkiezing Kinderburgemeester die op woensdag 6 november is gehouden. Daar kwam Marije als winnaar uit de eindstrijd. Donderdagavond 7 november is Marije benoemd door de gemeenteraad en door burgemeester Hayo Apotheker geïnstalleerd.

Maar liefst 43 enthousiaste leerlingen uit de gemeente Noardeast-Fryslân hadden zich aangemeld om  de eerste kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân te worden. Het gaat om leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool. Uit de dorpen hadden zich 25 leerlingen aangemeld en uit de stad Dokkum waren er 18 aanmeldingen gekomen.

Veel aanmeldingen en tussenronde
Omdat er zoveel aanmeldingen waren, kon niet iedere kandidaat worden uitgenodigd voor de eindronde Verkiezing Kinderburgemeester. Daarom is er eerst een tussenronde gehouden. Aan de kandidaten is gevraagd een kort filmpje te maken over wat zij graag anders willen voor een leuke toekomst in hun dorp of stad. De jury, bestaande uit burgemeester Hayo Apotheker en de gemeenteraadsleden Manon van der Meij en Barbara Wijbenga, hebben vervolgens 10 kandidaten uitgekozen die mee mochten doen aan de eindronde.

 Verkiezing

Op woensdagmiddag 6 november was de eindronde Verkiezing Kinderburgemeester in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum. De 10 enthousiaste kandidaten gaven allemaal een korte presentatie waarin zij aangaven waarom zij geschikt waren om de eerste kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân te worden. De jury heeft vervolgens drie kandidaten uitgekozen die door mochten naar de finaleronde. De drie finalisten kregen ter plekke een opdracht om een korte presentatie te geven over een onderwerp. Na deze finaleronde maakte juryvoorzitter Manon van der Meij de winnaar bekend!

Benoeming en Installatie

Op donderdagavond 7 november heeft de gemeenteraad in zijn vergadering It Beslút Marije benoemd tot kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarna heeft burgemeester Hayo Apotheker Marije  geïnstalleerd. Dit gebeurde door het afnemen van een belofte en het omhangen van het keten van de kinderburgemeester.

Wat ging er aan vooraf 

Alle lagere scholen van de gemeente Noardeast-Fryslân hebben een speciaal lespakket voor de groepen 7 en 8 ontvangen, met daarin o.a. aanmeldformulieren voor leerlingen, posters en lesmateriaal. Raadsleden zijn desgewenst naar een school geweest om te vertellen over de gemeenteraad en het werk dat de raadsleden doen.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button