Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

13 mei: Dag van de Beroerte

DRACHTEN – De Nederlandse CVA-vereniging organiseert dinsdag 13 mei 2014 de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor het CVA, ook wel beroerte genoemd. Een CVA is een hersenbloeding of herseninfarct. In Nederland worden ruim 100 mensen per dag hierdoor getroffen. Het is een van de meest levensbedreigende aandoeningen met circa 10.000 doden per jaar. Daarnaast is het de grootste oorzaak van invaliditeit in Nederland.

Dag van de Beroerte in Nij Smellinghe

In ziekenhuis Nij Smellinghe staat op dinsdag 13 mei van 14.00 tot 16.30 uur een informatiestand. De stand staat bij de hoofdingang. In samenwerking met de Verpleegkundig Consulenten van de ketenzorg Zuidoost Friesland en de CVA vereniging Samen Verder wordt extra aandacht besteed aan het CVA door middel van informatie en voorlichting.

Meer aandacht voor het CVA

Het aantal slachtoffers van een CVA is groot. In vergelijking met bijvoorbeeld verkeersslachtoffers: in het verkeer vallen circa 650 doden per jaar. Ten gevolge van een CVA komen dus per jaar ruim vijftien keer meer mensen om het leven, in totaal circa 10.000 doden. Daarom moet er méér aandacht zijn voor het voorkomen en herkennen van een CVA. Van alle aandoeningen is het CVA één van de eenvoudigste aandoeningen die voorkomen kunnen worden. Met een aanpassing van de levensstijl wordt het risico op het krijgen van een hersenbloeding of herseninfarct  sterk verminderd. Iedereen, jong en oud, kan door een CVA getroffen worden. Een CVA kan ernstige zichtbare en onzichtbare gevolgen hebben waardoor het leven van getroffenen en hun gezin drastisch veranderd.

 

Informatie en een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen en zorgcentra vindt u op www.dagvandeberoerte.nl.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button