Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

15 jaar Verpleegkundig Diabetes Spreekuur in Nij Smellinghe

DOKKUM – De polikliniek Interne Geneeskunde van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten viert in oktober 2015 een jubileum. Op de poli houden de diabetesverpleegkundigen dan namelijk al vijftien jaar met succes het Verpleegkundig Diabetes Spreekuur (VDS) voor patiënten met diabetes.             

Sinds april 1988 worden in Nij Smellinghe de diabetespatiënten door een diabetesverpleegkundige gezien. Het VDS is in 2000 gestart door de diabetesverpleegkundigen. Met de komst van het VDS hebben de diabetesverpleegkundigen een grotere rol gekregen in de behandeling van patiënten met diabetes en taken overgenomen van de internisten.

Eerste Friese ziekenhuis met VDS

Nij Smellinghe was destijds het eerste Friese ziekenhuis waarin een VDS werd gestart. Dat liep meteen goed, mede dankzij de korte lijnen en de betrokkenheid en het enthousiasme van de collega’s uit het ziekenhuis. Door een toename van patiënten en mogelijkheden in de diabeteszorg, breidde het team al snel uit naar zes parttime diabetesverpleegkundigen.

De tijd nemen

Tijdens het VDS nemen de diabetesverpleegkundigen de tijd voor de patiënt. De impact van diabetes op het dagelijks leven wordt besproken, er vinden metingen  en controles plaats, de patiënt krijgt ondersteuning bij het medicijngebruik en er worden leefstijladviezen gegeven. “We zetten ons ervoor in om onze patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat is heel belangrijk, zeker bij een chronische ziekte”, aldus diabetesverpleegkundige Thea Horjus.  “We werken vraaggestuurd, maar als er na de afspraak nog meer vragen zijn, kunnen patiënten bellen en mailen of een nieuwe afspraak met ons maken. Die laagdrempeligheid kenmerkt ons al 27 jaar!”

Vijftien jaar ontwikkeling

Ook al loopt het spreekuur goed en blijkt de basisstructuur gedegen, de ontwikkeling van het VDS is de afgelopen vijftien jaar doorgegaan. “We houden innovaties, ontwikkelingen in de zorg, wetenschappelijke onderzoeksresultaten en de tevredenheid van onze patiënten nauwlettend in de gaten en passen onze zorg daar op aan”, vertelt diabetesverpleegkundige Marlies Wouters. “Daarnaast blijven we onszelf ontwikkelen met scholing. Sinds kort zijn we daardoor bijvoorbeeld bevoegd om zelf diabetesmedicatie voor te schrijven. Op naar de volgende vijftien jaar VDS in Nij Smellinghe!”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button