Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

15de Nacht van de Nacht in Fryslân

LAUWERSOOG – De FMF (Friese Milieu Federatie) organiseert dit jaar de 15de Nacht van de Nacht. Op zaterdag 26 oktober staan er meer dan 30 leuke en spannende activiteiten in Fryslân op de planning. Wandelingen, vaartochten en zelfs complete dorpen staan in het teken van Nacht van de Nacht. Dit alles om aandacht te vragen voor de schoonheid en belang van donkerte. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht in Fryslân feestelijk geopend met een lezing en vaartocht door Nationaal Park de Alde Feanen.

Dit jaar valt de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens deze bijzondere avond. Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat het land helemaal oplicht door kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement wat als doel heeft om de lichtvervuiling terug te dringen. Donkerte is namelijk belangrijk voor mens, dier en milieu.

De Friese opening in NP de Alde Feanen

De opening van de Friese Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats in Nationaal Park de Alde Feanen. De Alde Feanen is het grootste laagveen moeras van Noordwest Europa. Het gebied is enorm gevarieerd en biedt een thuis aan een grote verscheidenheid aan planten, dieren en vogels. Tijdens de opening wordt er een lezing gegeven door Ralph Wijers. Sinds 2002 is hij hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens directeur van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. Tijdens de opening gaat hij alles vertellen over zwarte gaten. Na de lezing wordt er vanuit activiteitenboerderij de Wartenster een vaartocht georganiseerd die door de Alde Feanen leidt. Tijdens de tocht is het mogelijk om de stilte en donkerte van de Alde Feanen mee te maken. Een unieke ervaring die mensen in het dagelijkse, vaak veel te verlichte, leven nog maar weinig meemaken. Daarna wordt er een cursus nachtfotografie gegeven door fotograaf Hillebrand Breuker.

Activiteiten in Fryslân

Ook dit jaar worden er in Fryslân allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is het mogelijk om een huifkartocht te maken op Terschelling, worden er allerlei wandeltochten georganiseerd in prachtige natuurgebieden en kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de sterren op verschillende locaties in Fryslân. In Leeuwarden is het mogelijk om de Oldehove en de Achmeatoren te bezoeken. Een unieke ervaring die de lichtvervuiling van Leeuwarden en de andere Friese steden toont. Het is ook mogelijk om in heel Fryslân bij kaarslicht te dineren, bijvoorbeeld op Ameland en in Franeker. Het dorp Woudsend gaat dit jaar ook weer op zwart. In het dorp worden er tijdens de nacht allerlei donkere activiteiten georganiseerd. Op de site van de Nacht van de Nacht (www.nachtvandenacht.nl) staan alle activiteiten op de kaart.

 

Ambassadeurs

Verschillende bekende Nederlanders steunen de campagne, waaronder Anita Witzier en André Kuipers, de eerste Nederlander die twee ruimtevaartreizen maakte. Meer informatie over de Nacht van de Nacht is te vinden op www.nachtvandenacht.nl. Op deze website is het mogelijk om alle activiteiten te vinden en te zien welke organisaties de lichten doven. Doe ook mee en laat het donker donker.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button