Grootegast komt met de schrik vrij bij WTOC

OUDWOUDE – Zaterdagmiddag was WTOC gastheer voor de koploper in de 3e klasse B: Grootegast. De ploeg van Johan Gardenier draait al vanaf het begin mee in de top van de competitie en gaat, zoals het nu lijkt, met ONT strijden voor het kampioenschap. In de heenwedstrijd verloor WTOC eigenlijk kansloos met 3-1. De ploeg uit Grootegast was destijds een klasse beter en pakte de terechte winst. Kansloos was het zaterdag voor WTOC allerminst. De gasten wonnen met 2-1, maar mochten daarmee hun handen dichtknijpen. WTOC deed niet onder voor de koploper en het was gezien de wedstrijd een wonder dat Grootegast de punten mee naar huis nam.

1e helft

De wedstrijd (waar de harde wind een invloedrijke rol speelde) was nog maar amper begonnen, of de scheidsrechter van dienst kende een strafschop toe aan Grootegast. De aanleiding hiervoor was op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Door het hobbelige veld stuitte de bal via Jitse Keizer z’n been tegen de hand. Er was geen tegenstander in de buurt en van bewust hand-spel was ook geen sprake. Wat de thuisploeg nog het meest tegen de borst stuitte was de plek waar het gebeurde: anderhalve meter buiten de 16-meter. De Grootegasters stonden al klaar om de vrije trap te nemen maar de scheids besliste anders. De gasten profiteerden dankbaar en stonden binnen 3 minuten op een 0-1 voorsprong.

In het vervolg van de eerste helft probeerden beide ploegen te voetballen. Tegen de wind in was dit voor WTOC lastig, de gasten hadden juist moeite om met de wind in de rug te voetballen. Veel diepteballen kon keeper Geoffrie Hoiting in zijn 16-meter oprapen. Na een rappe actie van Tedo de Bruin over de rechter kant plaatste hij de bal richting broer Jaap die ongelukkig was met de aanname waardoor een directe scoringskans verloren ging. Verdedigend stond het bij WTOC goed en er werden geen grote kansen weggeven. Het was dan ook jammer dat er net voor de theepauze wederom werd gescoord door de gasten. Balverlies op het middenveld zorgde voor een snelle counter van de Grootegasters. Aant Keizer van de thuisclub schakelde erg snel om maar werd naar de grond getrokken door de linkerspits van Grootegast. De scheidsrechter besloot hier niet voor de fluiten en toen was het in een twee tegen één situatie een peuleschil voor de spitsen van Grootegast om de 0-2 op het scorebord te zetten.De thuisploeg voelde zich bij beide doelpunten te kort gedaan en daar viel gezien beide situaties veel voor te zeggen. Feit was wel dat beide teams gingen rusten met een 0-2 tussenstand.

2e helft

WTOC schoot na de rust vol uit de startblokken. De harde wind hielp hen een handje. Een door de wind gedragen bal van Geoffrie Hoiting kwam voor de voeten van Jaap de Bruin. Zijn schot mistte precisie en de keeper kon op het laatste moment redding brengen ten koste van een corner. De tweede helft speelde zich voornamelijk af op de helft van de Grootegasters. WTOC had veel balbezit en probeerde gaten te vinden in de defensie van de gasten, al moest men in de omschakeling letten op de counters van de bezoekers.

De kansen, waar WTOC naar op zoek was, kwamen er. Na een verre inworp vanaf links volleerde Nyckele Smeding de bal ineens richting doel. Helaas ging de bal net naast. Even later was Tedo de Bruin over links zijn tegenstander te snel af en, net buiten de 16, werd hij van achter getorpedeerd. De staf van de gasten gaf zelfs na afloop aan donkerrood te hadden verwacht; de back mocht met slechts geel op het veld blijven staan. De vrije trap werd de Berend Jan Prins prima voor de goal gebracht; de verdedigers konden de bal net wat eerder wegwerken dan de aanvallers de bal konden binnenwerken. Nog geen minuut later was het wederom Tedo de Bruin die zich liet zien. Nu kwam hij na een steekpass alleen voor de keeper en schoot hij de bal snoeihard, via binnenkant paal, weer terug het veld in.

Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg eindelijk loon naar werken. Berend Jan Prins schoot de bal vanuit een vrije trap hard en droog achter de doelman (1-2). Nu ging de thuisploeg alles of niets spelen en de eerlijkheid gebied te zeggen dat de gasten in deze fase vanuit de counter ook enkele kansen kregen om de wedstrijd in het slot te gooien. Met de ingevallen Paulo Fransisco hebben ze een fantastische voetballer in de ploeg.

De laatste 5 minuten van de wedstrijd en de bijgetelde blessuretijd drong de thuisclub nog verder aan. Op keeper Hoiting na stond iedereen op de helft van Grootegast. De allerlaatste kans was voor Heine de Bruin. De laatste weken op dreef zijnde centrale verdediger kegelde de bal vanuit een corner net over de deklat.

Zo eindigde de wedstrijd in een 1-2 verlies voor de thuisclub. 0 punten waar ze minimaal recht hadden op één. Enerzijds zaten de beslissingen in de eerste helft van de scheidsrechter tegen, anderzijds zijn er de tweede helft voldoende momenten geweest om de drie punten in Oudwoude te houden.

Volgende week:

Volgende week gaat WTOC op bezoek bij vv Dokkum. Thuis werd nog met 4-1 gewonnen. De ploeg uit Oudwoude kan hun borst maar nat maken: de Dokkumers hebben al 4 wedstrijden op rij gewonnen en staan op een keurige 5e plaats.