Regionaal

55.000 bloembollen in Buitenpost en Kollum de grond in

KOLLUM/BUITENPOST – Tussen 26 oktober en 2 november 2019 gaan er zo’n 55.000 biologische bloembollen langs een vernieuwde route van de Foodwalk in Buitenpost en Kollum de grond in. Scholen, bedrijven, buurtverenigingen, organisaties en vrijwilligers uit Buitenpost en Kollum steken hiervoor de handen uit de mouwen. In het vroege voorjaar is er nog weinig voedsel te vinden voor wilde bijen terwijl veel bijensoorten met uitsterven zijn bedreigd.

Met 12 verschillende bloemsoorten die langs de route worden aangeplant, creëren beide dorpen genoeg voedsel voor bijen in deze regio. Hulp bij de aanplant is nog meer dan welkom! Het bollenproject is een Mienskipsinitiatief van De Stichting Wrâldfrucht, bedrijven, verenigingen en scholen uit Buitenpost en Kollum. Het Iepen Mienskipsfuns, Gemeente Achtkarspelen en Gemeente Noardeast-Fryslân steunen het project.

Oproep

De aanplant van alle bloembollen is handwerk en het bollenproject kan nog veel hulp gebruiken. Daarom aan iedereen de oproep om mee te helpen bloembollen te planten in week 44 na de herfstvakantie. Wie mee wil doen, kan een e-mail sturen naar  [email protected].

Stinzenroute een lust voor het oog

Voor het project ‘Bloeiende Bollen voor Bijen en Burgers in Buitenpost en Kollum’ gaan de bedrijven van de Foodwalk de route uitbreiden naar Kollum. Met 55.000 bollen, 12 bloemsoorten aangeplant op 15 locaties zal de stinzenroute die zo ontstaat vanaf half maart tot half april een lust voor het oog zijn. Tulp, Narcis, Bonte krokus, Berenkrokus, Boerenkrokus, Bosanemoon, Prairielelie, Kievitsbloem, Vossedruif, Spaanse hyacint , Zomerklokje, Druifhyacint en Sterhyacint zijn bloemsoorten die worden geplant. Om de bloei ervan te vieren, houden de organisatoren een Stinzenwandelevenement op 3 april 2020. Vanaf dat moment is de vernieuwde route van de Foodwalk Buitenpost-Kollum ook te wandelen met de izi.TRAVEL app.

De gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân zullen in het groenbeheer en maaibeleid rekening houden met de bloeiperiode van de bollen. Bollen krijgen dan de mogelijkheid tot afsterven, zodat ze volgend jaar weer terugkeren.

Planning bollenplantweek

  • Van 14 t/m 18 oktober 2019 (week voor de herfstvakantie) geven de organisatoren op de scholen in Buitenpost en Kollum voorlichting over het waarom van de bollen en krijgen de leerlingen een plantinstructie.
  • Op zaterdag 26 oktober 2019 start de plantweek op de najaarsmarkt van het Bloemenparadyske (Paradyske 3, 9291 MV Kollum). Bezoekers kunnen daar ook bollen kopen voor in de eigen tuin of erf, wat ook zeker een bijdrage levert voor de bijen! Het aanplanten van de bollen duurt t/m zaterdag 2 november 2019.
  • Op zaterdag 2 november 2019 sluiten we de bollenplantweek gezamenlijk af met alle vrijwilligers vanaf 15.00 tot 17.00 uur bij het Bloemenparadyske (bij slecht weer in de MeM van de Muzykpleats). Onder het genot van muziek, een hapje en een drankje.

Locaties aanplant bloembollen

Op www.dewouden.com/bollen zijn de 15 locaties op de route in Buitenpost en Kollum terug te vinden waar de bollen worden geplant. Per locatie wordt een beplantingsplan gemaakt. Voor vragen of ideeën hierover, kan men contact opnemen met:

  • de gemeente Achtkarspelen via [email protected]of via 140511 (terugbelverzoek beheer groen)
  • de gemeente Noardeast-Fryslân via [email protected] of via (0519) 29 88 88 (terugbelverzoek Doetje de Jong, beheer/beleid groen)

Voor meer informatie over het project, deelnemende bedrijven en organisaties: www.dewouden.com/bollen

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button