Anjum legt Kollum over de knie

ANJUM – Na vijf oefenwedstrijden tijdens de kompetitie loze maand januari  ging het zaterdagmiddag  voor het eerst dit kalenderjaar om de punten voor de Anjumers. Op  het goed bespeelbaar Kolkenfjild te Anjum vond de Lauwersmeerderby tussen Anjum en Kollum plaats.  Eerder dit seizoen wist Kollum de thuiswedstrijd in winst om te zetten. Het werd op een mooie zonnige zaterdag in september 3-2 voor de oranjehemden.  Zaterdag was Anjum de bovenliggende partij. Na 90 minuten stond er een  dik verdiende 4-0 overwinning op het scorebord.

Tam begin.

Het was duidelijk even wennen voor beide teams. Het eerste kwart van de wedstrijd zou schriftelijk afgedaan kunnen worden. Een aftastend begin derhalve. Wellicht was het belang van de wedstrijd, beide teams zijn verwikkeld in een felle strijd om degradatie en / of play-off wedstrijden te omzeilen, de reden om voorzichtig uit de startblokken te gaan. Het enige wapenfeit in deze periode  kwam van Johan Boersma. Keeper Johan Vonk belette een score van de Anjum spits.

Wending.

Een heel ander wedstrijdbeeld in het laatste gedeelte van de eerste helft.  Een kopbal van Anne Zijlstra uit een vrije trap van Pope Bauke Holwerda was het startsein van een boeiend sluitstuk van het eerste bedrijf. Achteraf zou Anjum in deze periode de basis leggen voor de zo gewenste drie punten. In eerste instantie was het Gerard Zonneveld van Kollum die twee speldenprikjes uitdeelde in de Anjum verdediging. Het leverde geen treffer op. Toch zouden de gasten de score openen. Helaas wel in het verkeerde doel. Een scherp aangesneden vrije trap van Pope Bauke Holwerda verdween via het hoofd van Kollum verdediger Arjen Zijlstra in het doel van de gasten. Het antwoord van de Kollumers kwam nog geen 120 seconden later.  Ruben Merkus  wist  een geweldige kans op 1-1 niet te verzilveren. Hij vond keeper Lolke Dijkstra op zijn weg.

Anjum verdubbeld de score.

Nog voor de pauze nam Anjum afstand van de equipe van trainer a.i. Atze van Wijk. In eerste instantie zocht Johan Boersma het doel te hoog, enkele minuten later schoot Stephan Overkempe Anjum naar een 2-0 voorsprong. De Anjum topscoorder promoveerde een prachtig passje van Brandt Schaap tot doelpunt.

Dat het halverwege de wedstrijd nog 2-0 stond was te danken aan keeper Lolke Dijkstra. Hij redde subliem op een kopbal van een Kollum aanvaller. Aan de andere kant verzuimde Stephan Overkempe Anjum in veilige haven te schieten.

Anjum komt niet in gevaar.

Na de pauze kregen de 214 toeschouwers  een  aanvallend Kollum te zien. De oranjehemden probeerden de Anjum verdediging onder druk te zetten. Deze dadendrang leverde nauwelijks iets op.  De Anjum verdediging gaf geen krimp. Met name Auke de Boer kwam dikwijls als winnaar uit de bus in de sportieve strijd met zijn directe tegenstander.

Waar Kollum verzuimde daar sloeg Anjum na 57 minuten toe. Johan Boersma mocht na een pass van Mark Jansma alleen op keeper Vonk afgaan. Listig omspeelde Boersma de Kollumer sluitpost. Het was een koud kunstje om de bal in het verlaten doel te schieten. De buit , drie punten, was binnen.

Statistiek.

De wedstrijd was gespeeld. Het laatste kwart van de wedstrijd leverde uiteindelijk nog een doelpunt op. Het was andermaal Stephan Overkempe die zich prachtig vrij speelde op de rand van het zestien meter gebied. Onhoudbaar schoot hij de bal voor de vierde keer achter doelman Vonk. De tussenstand van 4-0 zou ook de eindstand worden, ondanks enkele mogelijkheden over en weer. Zo schoot  Jesper Dijkstra een vrije trap over het Anjum doel.  Voor Anjum was Andre Braaksma dichtbij een treffer. Zijn volley verdween rakelings langs de verkeerde kant van de paal naast het doel.

De 4-0 tussenstand gaf trainer Jacob Postma de gelegenheid om drie keer te wisselen. Achtereenvolgens kwamen Jan Tijtsma , deze 16 jarige A- junior wist nog bijna de 5-0 op het scorebord te zetten,  Wiebe Dijkstra en Minne Zijlstra in het veld.

Na ruim 90 minuten spelen kwam een einde aan deze sportieve derby. De prima- en rustig leidende scheidsrechter Smit uit Haren hield de kaarten in het borstzakje.

Koploper

Zaterdag komt koploper Grootegast op bezoek in Anjum. Deze wedstrijd begint zoals gebruikelijk om 14.30 uur. Kan Anjum voor een stunt zorgen?