HoofdnieuwsRegionaal

Avond met verschillende hoogtepunten voor brassband de Bazuin Triemen-Westergeest

WESTERGEEST – Zaterdagavond vond er in de Tredder te Westergeest een spetterende avond plaats. Brassband de Bazuin Triemen-Westergeest, onder leiding van Hille van Hijum, sloot hun jeugdproject af met een feestelijke avond. De kinderen van groep 6 van basisschool de Bining lieten horen wat zij in 6 weken tijd hadden geleerd. Ze speelden allen een solo, gezamenlijke nummers en deden een wedstrijd wie de langste noot konden spelen. Anna ging er met de winst vandoor en mocht een leuke attentie in ontvangst nemen. Het leerlingenproject wordt georganiseerd om jeugd kennis te laten maken met muziek, de Bazuin hoopt hiermee ook het leerlingenaantal van hun vereniging aan te vullen. Dit jaar meldden zeker 3 leerlingen zich aan om de proefperiode tot de zomervakantie bij muziekschool de Waldsang te Buitenpost in te gaan. Na die tijd kunnen zij een weloverwogen keuze maken om wel of geen muzieklessen te gaan nemen. Zoals dirigent Hille van Hijum , welke de afsluiting van de jeugd in goede banen leidde, zei: muziek verreikt je leven, je kunt je ziel en zaligheid erin leggen en volgens wetenschappelijk onderzoek worden de hersenen van muzikanten ‘leniger’. Des te meer reden om de jeugd kennis te laten maken met deze prachtige hobby.

 

Na de afsluiting van de kinderen van groep 6 was de beurt aan het jeugdorkest van de Bazuin. Sinds een aantal jaren is deze groep in het leven geroepen om het voor de jeugd aantrekkelijker te maken om te komen spelen, zij kunnen zo in een relatief korte periode van lessen al muziek maken met leeftijdgenoten. Het jeugdorkest staat, evenals het grote orkest, onder leiding van Hille van Hijum, welke zich al geruime tijd enthousiast inzet voor de jeugd. De Bazuin heeft op het moment 9 leerlingen welke muzieklessen bij muziekschool de Waldsang volgen, een teken dat de vereniging bloeiend is.

 

Na het jeugdorkest liet de Bazuin zelf een aantal stukken horen. Na 1 van de laatste stukken werd de microfoon overhandigd aan Aafke Poelstra, van de organisatie van muziekverenigingen in Fryslan. Zij riep Tiemen de Vries en Melis Bijlstra naar voren. Beide heren zetten zich al 40 jaar in voor de muziekwereld,  als muzikant maar ook binnen besturen van verschillende verenigingen. Later werd ook Sape de Vries er bij geroepen, dhr. de Vries spande de kroon met 60 jaar inzet waarvan zo’n 42 jaar bestuurstaken. Mensen als deze 3 mannen zijn de drijvende kracht achter verenigingen.  Alle 3 de heren kregen een verhaal over hun rijke carrières te horen en hierna ging mevr. Poelstra over tot het uitreiken van de speldjes en oorkondes. Stralend van oor tot oor namen de mannen hierna weer plaats binnen het orkest.

 

Na de pauze ging Maestro van start! De presentatie van dit programma was in handen van Akkelien Banga. Na een aantal repetities voor de gastdirigenten met het orkest moesten zij laten horen hoe goed, of minder goed, zij het orkest konden leiden in elk een eigen stuk. Jan van der Veen, Sjouke Bosma, Heine Steenstra en Hilco Rekker waren dit jaar gevraagd deze uitdaging aan te gaan. Hilariteit ten top, de mannen hadden zich goed voorbereid en kwamen strak in pak ten tonele. 1 Maestro kwam zelfs samen met zijn viool en een ander had zich een roze staart aan laten meten om zijn stuk, In the pink, nog beter te kunnen leiden. De maestro’s zijn alle 4 lokale bekenden in de regio van Triemen en Westergeest. Na wijs beraad van een 3 koppige jury, welke bestond uit 3 bekende muzikante binnen de blaaswereld, werd onder tromgeroffel de gouden dirigeerstok uitgereikt aan Sjouke Bosma, de andere maestro’s gingen niet met lege handen naar huis. Voor hen allen was er een speciale bokaal gemaakt.

Na Maestro was er aan de bar van de Tredder ruimte om gezellig na te praten. Al met al voor de Bazuin en voor de inwoners van Triemen-Westergeest een zeer geslaagde muzikale avond.

 

Foto’s: Ulbe de Jong

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button