RegionaalSport

Belangrijke winst Buitenpost op Gorecht

HAREN – Buitenpost speelde zaterdag in Haren een moeizame wedstrijd tegen het stugge Gorecht. Uiteindelijk maakten doelpuntenmakers Simon Schreiber en Joop Pijnacker het verschil in de slotfase. Een belangrijke 0-2 overwinning, want daarmee staan de Blauwkes bovenaan in de derde periode. Daarnaast kon de ploeg zelfvertrouwen tanken in aanloop naar de halve finale van de noordelijke districtsbeker, woensdag in en tegen Staphorst. En met de zege heeft Buitenpost dit seizoen in totaal 42 punten bij elkaar gevoetbald, een clubrecord in de eerste klasse.

Strafschop

De wedstrijd in Haren kwam moeilijk op gang. Gorecht was verdedigend goed georganiseerd en loerde op de counter. Buitenpost was veelvuldig in balbezit maar kwam tegen de zestien meter vaak de robuuste Harense verdedigers tegen. De bal ging te langzaam rond om de thuisploeg te doen wankelen. De meeste opwinding in de eerste helft gaf een overtreding van keeper Robert van der Laan, waar de scheidsrechter een strafschop voor gaf. Penaltykiller Van der Laan maakte zijn reputatie weer waar door de bal te pakken.

Power

In de rust wisselde trainer René van der Weij Joop Pijnacker voor Rik Weening om meer power voorin de krijgen. Dit leek direct goed uit te pakken. Pijnacker was veel aanspeelbaar zodat zijn ploeggenoten goed konden bijsluiten. Ondertussen hield de bank de stand PKC – Olde Veste in de gaten, de laatste ploeg stond bovenaan in de derde periode met één punt boven Buitenpost. “Toen het daar 0-2 werd hebben we gekozen meer snelheid en diepte te brengen met Simon Schreiber en Joran Olijve voor Jorrit Terpstra en Rudmer Loonstra”, aldus Van der Weij.

Beslist

Na een geweldige aanval over rechts met Olijve en Martijn van Roeden was Schreiber het eindstation. Hij scoorde beheerst de  0-1 in de 72e minuut. Tien minuten later was het duel beslist. Een corner van Olijve eindigde in de kluts voor de voeten van Pijnacker die binnenschoot. Na deze 0-2 was het gespeeld. Buitenpost bleef compact spelen en kreeg kansen op meer via Pijnacker en Van Roeden, maar de uitstekende keeper van Gorecht bracht steeds redding.

Goed gespeeld

“Het was wederom een teamprestatie”, vond Van der Weij. “We hebben bijna geen kansen weggeven en in de tweede helft redelijk wat kansen gecreëerd en vooral toen ook goed gespeeld. Gorecht uit is gewoon heel lastig. We hoorden dat PKC – Olde Veste 2-2 was geworden en dat was een mooie bijkomstigheid. Nu krijgen we een mooie week met woensdag Staphorst en zaterdag PKC thuis met na afloop muziek in de kantine. Twee prachtige wedstrijden. Bij Staphorst komt altijd veel publiek kijken en ze zijn zeer fanatiek. Maar er komen vast ook veel supporters uit Buitenpost. We hebben we nu al zin in!”

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Aaron Boekhout, Marco van Leijen, Halbe Mossel, Wim de Vries, Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra (65/Simon Schreiber), Rob Dijkstra, Rik Weening (46/Joop Pijnacker), Rudmer Loonstra (65/Joran Olijve) en Martijn van Roeden.

Gele kaart: Robert van der Laan, Wim de Vries, Rob Dijkstra (Buitenpost), Twan Boersma (Gorecht)

Scoreverloop: 72. Simon Schreiber (0-1), 82. Joop Pijnacker (0-2)