112Regionaal

Beschonken bestuurders aangehouden

KOOTSTERTILLE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie automobilisten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Twee van de drie waren betrokken bij een ongeval. Daarbij viel een gewonde en werden twee rijbewijzen ingevorderd. In Fryslan vinden de komende dagen meerdere grote evenementen plaats. Rond deze evenementen zullen de politie onder ander controleren op het gebruik van alcohol. Zowel in het verkeer als op het water.

Kootstertille
De politie heeft op vrijdag 4 augustus rond 23:45 uur een 21-jarige man uit Noardburgum aangehouden voor het verlaten van de plaats van een aanrijding zonder zijn gegevens achter te laten en het rijden onder invloed van alcohol.

Bij de politie kwam een melding binnen dat een personenauto in een droge sloot was gereden aan de Rykswei in Kootstertille. De bestuurder zou inmiddels uit zijn auto zijn gekropen en te voet zijn vertrokken.Voor de zekerheid kwamen meerdere hulpdiensten naar de plaats van het ongeval om er zeker van te zijn dat er niet meer mensen bij dit ongeval betrokken waren. Er bleken na controle van de auto niemand meer in te zitten. In de omgeving werd de bestuurder van de auto aangetroffen. Hij was niet gewond geraakt en bleek onder invloed te zijn van alcohol. Bij een blaastest aan het politiebureau bleek bij 675 ug/l te blazen. Hierop is het rijbewijs van de beginnende bestuurder ingevorderd. Tegen de 21-jarige verdachte zal proces-verbaal opgemaakt worden voor het rijden onder invloed en het verlaten plaats ongeval.

Tijdens het afhandelen van deze aanrijding werden er door twee agenten het verkeer geregeld op de Rykswei. Door een van de agenten werd aan de bestuurder van een personenauto een stopteken gegeven omdat een koplamp kapot was. De bestuurder negeerde het teken van de agent en reed door. Een agent aan de andere kant van het ongeval slaagde er wel in om de bestuurder te laten stoppen. De 20-jarige bestuurder uit De Westereen bleek na een blaasproef ook onder invloed van alcohol te rijden. Hij blies aan het bureau 430 ug/l. Ook hij had een beginnend rijbewijs. Deze is ingevorderd en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Ryptsjerk
Zaterdagochtend 5 augustus rond 04:00 uur kwam er een melding binnen dat er een auto in de sloot was gereden op de Rijksstraatweg. De bestuurder bleek toen de gewaarschuwde agenten aankwamen al uit de auto te zijn en was door dit ongeval gewond geraakt aan zijn schouder en rug. Voor controle is hij overgebracht naar een ziekenhuis. In het ziekenhuis is er bloed afgenomen van de 33-jarige man uit De Westereen omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol heeft gereden. Het NFI zal zijn bloed onderzoeken en aan de hand van de uitslagen zal bepaald worden of er proces-verbaal opgemaakt gaat worden.

Alcoholgebruik schaadt de verkeersveiligheid
Het gebruik van alcohol vermindert de rijvaardigheid, waardoor de kans op een verkeersongeval groter is. Onder invloed rijden is een misdrijf. De straffen variëren van een rijverbod en hoge geldboetes, tot gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarnaast kunt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet u zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld.

Foto’s: 112-Dokkum

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button