Blauwkes naar terechte nederlaag tegen ‘Liwadders’

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag ontving Buitenpost het ‘Liwadder’ Blauw Wit ‘34. Vooraf een prachtig affiche, met een tegenstander die een mooie voetbalgeschiedenis kent. Het plaatselijke hoofdveld werd wederom akkoord bevonden, zodat beide ‘kemphanen’ even na half drie ‘de oorlog’ begonnen. Tegenstander Blauw Wit ’34 – onder leiding van hoofdtrainer Cees Jansen – heeft dit seizoen al bewezen een prima aanwinst te zijn in de Eerste Klasse E. De promovendus was vooraf terug te vinden op een prima zevende stek in de ranglijst. Het Buitenpost – van een andere ‘Liwadder’ René van der Weij – staat zesde en kijkt stiekem omhoog. Bij Buitenpost ontbrak Simon Schreiber. De grillige aanvaller was de laatste weken al vooral als invaller actief, maar een bezoek aan ‘de kraker’ nopen hem nu tot enkele weken verplichte rust. Verdediger Marco van Leijen keerde weer terug in de basis en Sip Jaap Bos, Jan Oppedijk, Joran Olijve en reservekeeper Ricky Miedema namen op de reservebank plaats. Arbiter deze middag was de heer C. Mesbah uit Groningen, geassisteerd door de heren R. Bruining, uit Emmen en B.J. Geuzinge uit Klazienaveen.

De thuisploeg had het niet vanmiddag. De omstandigheden hielpen daar ook niet aan mee, maar de wind en het al weken zware – doch bespeelbare – hoofdveld, waren óók voor de gasten van toepassing. Buitenpost speelde Blauw Wit ’34 in de kaart, men was ongeduldig in de opbouw en daardoor ontstond er veel balverlies. “Te snel werden er fouten gemaakt in de opbouw”, zou ook trainer Van der Weij naderhand verklaren. Na ruim acht minuten hadden de Blauwkes dan ook mazzel, toen een slippertje van verdediger Wim de Vries niet werd afgestraft en er makkelijk kon worden uitverdedigd. Na bijna een kwartier lag de bal er echter wél in. Op het middenveld werd simpel balverlies geleden, en Blauw Wit ’34 schakelde hierna razendsnel. Joni Greogoria werd weggestuurd en had hierna weinig bedenktijd nodig. Hij nam de bal prima aan en haalde direct uit. Met een ziedend schot liet hij ook de Buitenposter keeper Robert van der Laan vertwijfeld achter, 0-1. Een prachtige goal overigens.

Nadat het was gaan regenen, werden de omstandigheden er niet beter op. Echt goed voetbal bleef hierdoor achterwege. Tóch kreeg Buitenpost wel mogelijkheden. Zo had Ruben Boekhout het geluk niet aan zijn zijde, toen hij het van afstand probeerde. Zijn schot raakte slechts de buitenkant van de paal en had beter lot verdiend. Een goede aanval via Dorjan Berisha en Jorrit Terpstra leverde slechts een corner op. Na bijna een half uur kreeg Buitenpost-verdediger Marco Van Leijen geel van arbiter Mesbah, toen hij de snelle en behendige aanvaller Greogoria door middel van een overtreding afstopte. De toegekende vrije trap van Jeton Musliu leverde geen grotere voorsprong op en de rebound werd door routinier en oud-prof Dennis van der Ree naast geschoten. Aan de andere kant leverde een knal van Ruben Boekhout slechts een corner op en even later kon ook Terpstra na een klutssituatie in het Leeuwarder strafschopgebied de stand niet gelijk trekken. Een knal van Van Leijen had absoluut beter lot verdiend, maar – dat moet gezegd – Blauw Wit ’34-keeper Kersten Waterlander redde uitstekend ten koste van een corner. Vlak voor rust liet Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout zich nog eenvoudig het bos insturen door Leeuwarder Alban Miftari. Zijn voorzet werd door de lange en pezige verdediger Jaap Oostra hoog over geknald. Een minuut later kon Blauw Wit ’34 de score vergroten, maar na een prachtige voorzet van Vetinho Domingos Vemba kon Buitenpost-keeper Van der Laan uitstekend redden op de kopbal van Greogoria. Opslag van rust kreeg Ruben Boekhout nog een gele kaart toen hij zijn tegenstander vasthield op het middenveld en zo een kansrijke aanval onderbrak. In een duel tussen Buitenposter Berisha en de Leeuwarders Domingos Vemba en keeper Waterlander bleef Waterlander geblesseerd achter. De Leeuwarders protesteerden nogal, maar arbiter Mesbah had uitstekend gezien dat er van een overtreding geen sprake was. Waterlander kon de wedstrijd gelukkig vervolgen en mocht met een voorsprong gaan rusten, ruststand 0-1.

Na de thee werd het allemaal wat grimmiger. Misschien ook onbedoeld, omdat de Buitenposter grasmat steeds minder begaanbaar werd. Zo was er in de eerste tien minuten na rust geel voor Leeuwarder Ronnie Ganzevoort, toen hij zijn tegenstander onderuithaalde. Even later dacht Miftari zijn team op 0-2 te zetten, maar arbiter Mesbah keurde het doelpunt af. Hierna greep Buitenpost-trainer Van der Weij in en haalde Aaron Boekhout naar de kant. Sip Jaap Bos kwam hem vervangen en eiste enkele minuten later al een hoofdrol voor hem op. Er ontstond een opstootje, toen keeper Waterlander de bal na een duel losliet en Bos doorgleed op de bal en de Leeuwarder sluitpost. En zo was er een aflevering van “Herrie op het voetbalveld”. Hier en daar werd wat getrokken en geduwd en arbiter Mesbah oordeelde hierna, dat Blauw Wit ’34-speler Domingos Vemba geel had verdiend en Buitenposter Berisha zelfs rood. Vanaf de zijlijn leek het allemaal wat overdreven, maar uiteindelijk bepaalt de arbiter en deelt hij – naar zijn oordeel – ‘de straffen’ uit.

Na een blessurebehandeling van Leeuwarder Oostra en Buitenposter Terpstra konden beide heren door en wisselde Buitenpost nogmaals. Verdediger Danny Boersma mocht naar de kant en aanvaller Joran Olijve was de nieuwe verse kracht. De mouwen gingen nogmaals omhoog en met goede bedoelingen werd, waar mogelijk, de aanval gezocht. Buitenposter Van Leijen was even later prima bij de les toen hij een aanval onderschepte, voordat Blauw Wit ’34 via Miftari gevaarlijk kon worden. Diezelfde Miftari mocht even later naar de kant en zijn vervanger was Floris Boonstra. Aan beide kanten had de wedstrijd al de nodige krachten gekost en zo nu en dan viel aan beide zijden, het middenveld dan ook compleet weg. De thuisploeg bleef echter lang overeind en mocht nog steeds hopen op de gelijkmaker. Daarnaast was ook keeper Van der Laan attent, door prima te redden op een schot van Musliu. Hierna mocht de moegestreden Terpstra bij Buitenpost naar de kant en kwam Jan Oppedijk hem vervangen. Een andere Buitenposter invaller, Olijve, deed even later van zich spreken. Hij schoot uitstekend in, maar keeper Waterlander redde even zo goed. De rebound belandde voor de voeten van invaller Bos, maar te gehaast schoot hij hoog over. Bos raakte hierbij geblesseerd, maar moest zijn pijn verbijten. Trainer Van der Weij had al zijn invallers al binnen de lijnen gebracht om zo de wedstrijd nog enigszins te kantelen. Blauw Wit ’34 liet in het slot van de wedstrijd dan nog meerdere malen na de wedstrijd in het slot te gooien. Men kreeg er vele mogelijkheden voor, met name door de numerieke meerderheid. Invaller Floris Boonstra stuitte nogmaals op keeper Van der Laan, waarna trainer Janssen opnieuw wisselde. In- en aanvaller Floris Boonstra kreeg gezelschap van zijn tweelingbroer Arjen, Musliu mocht naar de kant. Floris Boonstra schoot in riante scoringspositie nog eens naast, waarna in de slotminuten uiteindelijk de andere Boonstra, Arjen, de wedstrijd definitief besliste. Al counterend speelde Blauw Wit ’34 het nu wél goed uit, 0-2. Dat het hierna eigenlijk ook nog 0-3 had moeten worden, kon Leeuwarder Dhirin Sewgobind zich aanrekenen. Hij dacht heel nonchalant keeper Van der Laan met een lobje te kunnen verschalken, maar hij faalde. Van der Laan kon eenvoudig redden, waarna arbiter Mesbah de wedstrijd eindigde, eindstand 0-2.

“Op basis van de tweede helft, heeft Blauw Wit ’34 terecht gewonnen”, oordeelde Buitenpost-trainer Van der Weij. “Jammer, maar zulke wedstrijden heb je er ook bij. Iedereen had van te voren een goed gevoel, dus we moeten er dan ook maar niet te lang bij stilstaan. We gaan weer hard trainen en weer op naar zaterdag!” Dan wacht de uitwedstrijd tegen Omlandia in Ten Boer, de nieuwe club voor assistent-trainer Freddie Strating. Hij is de nieuwe hoofdtrainer en opvolger van trainer Robbie Wentink. (V.V. Omlandia, Sportlaan 4, 9791 LX  Ten Boer).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma (63/Olijve), Van Leijen, A. Boekhout (57/Bos), R. Boekhout, Mossel, Terpstra, Berisha, Dijkstra, Pijnacker.

Opstelling Blauw Wit ‘34: Waterlander, Oostra, Sewgobind, Domingos Vemba, Ganzevoort, Greogoria, Wagenaar, Miftari (70/F. Boonstra), Musliu, Van der Ree, Rijpma.

Scoreverloop: 14. Joni Greogoria (0-1), 88. Arjen Boonstra (0-2).

Gele kaart: Marco van Leijen, Ruben Boekhout (Buitenpost), Ronnie Ganzevoort, Vetinho Domingos Vemba (Blauw Wit ’34).

Rode kaart: Dorjan Berisha (Buitenpost).

Foto’s: Kiepie.nl