Blauwkes winnen, maar vergeten écht afstand te nemen

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag ontving Buitenpost het Groninger Groen Geel. De Buitenposter consul had het plaatselijke hoofdveld akkoord bevonden voor de wedstrijd. Eindelijk dus weer eens een optreden op een écht grasveld, daar waar voetbal voor is bedoeld! Tegenstander Groen Geel kent tot dusver een moeilijk seizoen. De promovendus bivakkeert al maanden op een veertiende en laatste plaats in de Eerste Klasse E. Buitenpost daarentegen staat netjes zesde, maar trainer René van der Weij, zijn assistent Freddie Strating én de spelersgroep willen meer dan die zesde plek in de eindrangschikking. Van der Weij heeft veel vertrouwen in zijn groep en weigert derhalve naar beneden te kijken. Vandaag kon hij geen beroep doen op aanvaller Joran Olijve (nog geschorst) en verdediger Marco van Leijen (vakantie). Good-old Jan Oppedijk – inmiddels 40 jaar – startte in de basis, Simon Schreiber, Sip Jaap Bos, Sven Rozendal en reservekeeper Ricky Miedema bevolkten de reservebank. Arbiter deze middag was de heer M. Baar uit Groningen, geassisteerd door de heren Rolf van der Molen (Buitenpost) en Alex Vegter (Groen Geel).

Buitenpost vanaf begin bovenliggende partij

De thuisploeg liet eigenlijk vanaf het begin zien dat het ook vandaag wilde winnen. De moeilijke omstandigheden, wind, kou en een zwaar veld, zorgden er echter ongewild voor dat het lang een wedstrijd bleef en het spelniveau niet Eerste Klaswaardig werd. Na tien minuten kon spits Joop Pijnacker niet profiteren van een slippertje in de achterhoede van Groen Geel, toen verdediger Rick Lommerts zich verkeek. Oók na een mooie actie van Jorrit Terpstra en een dito voorzet van Rob Dijkstra bleef de brilstand gehandhaafd, toen Dorjan Berisha net te kort kwam. Tóch was het in de twaalfde minuut Pijnacker die de Blauwkes op voorsprong bracht. Een voorzet van Berisha werd door de grote spits op waarde geschat en met een prachtige volley schoot hij diagonaal binnen, 1-0. Na een kwartier kregen ook de Groningers een mogelijkheid, nadat er flink geknoeid werd in de Buitenposter defensie. Groen Geel kon echter ook niet profiteren van de malaise, aanvaller Peter Kersing schoot hoog over. Even later probeerde Terpstra het aan de andere kant van afstand, maar zijn schot verdween net over het doel van Groen Geel- keeper Jeroen Vogel. Diezelfde Vogel redde even later prima, toen Pijnacker alleen op hem af kwam.

Groen Geel-keeper sta-in-de-weg

Zoals in het eerste half uur al was gebleken, stond keeper en aanvoerder Vogel meerdere malen op de juiste plaats en behoedde hij hiermee zijn ploeg voor een hele grote nederlaag. Een prima knal van Buitenpost-spits Berisha werd door hem dan ook uitstekend onschadelijk gemaakt. Bij een kopbal van Pijnacker, kwam Berisha net te kort om de score te verhogen. Aan de rechter kant mocht verdediger Wim de Vries naar hartenlust opstomen, maar óf zijn voorzet was zeer matig, óf de Buitenposter aanvallers deden (of konden?) er niets mee. Feit was, dat vooral de ‘grote jongens´ moeite hadden zich staande te houden op het verschrikkelijk zware hoofdveld. Goed voetbal was vooral daardoor bijna niet mogelijk. Enkele minuten voor rust moest Groen Geel-verdediger Oane Kooistra aangeslagen naar de kant, hij werd vervangen door Michiel Veldhuis. Zijn ploeggenoot, middenvelder Ruben Ludwig, probeerde het hierna van afstand, maar schoot over. Ook aan de zijlijn werd uitgekeken naar de rust, want een trouwe supporter had al aan gegeven, dat ´er neat oan was´. Inmiddels in de blessuretijd aanbeland, was er nog een goed schot van de Groninger Niels Veenstra, maar keeper Robert van der Laan redde prima. Aan de andere kant was het uiteindelijk spits Berisha, die de Blauwheden naar een comfortabeler tussenstand schoot. Uit een voorzet van verdediger Aaron Boekhout, schoot hij prima binnen, 2-0. Groen Geel-aanvaller Kersing had de score nog kunnen verkleinen, maar schoot hoog over. Arbiter Baar stuurde hierna de acteurs naar de kleedbox, waar een warme beker thee wachtte, ruststand 2-0.

Groen Geel machteloos, Schreiber voert score op

Ook na de rust was Groen Geel niet bij machte het tij te keren. Of was Buitenpost de minst slechte? Twaalf minuten na rust greep trainer Van der Weij in en mocht De Vries gaan douchen. Sip Jaap Bos was zijn vervanger. Enkele minuten later kreeg Groen Geel-verdediger Mike Hoeksema een gele kaart van arbiter Baar, toen hij Pijnacker op de rand van het strafschopgebied onderuit haalde. Voordat de vrije trap werd genomen, mocht Berisha ook naar de kant. Simon Schreiber was zijn stand-in. Maatje Terpstra mocht de vrije trap nu gaan nemen, maar ook hij had het vizier niet op scherp. Zijn schot was veel te hoog. Even later probeerde hij het nogmaals van afstand, maar ook nu schoot hij over. Gelukkig voor Buitenpost was er echter invaller Schreiber. Als verse kracht doet hij het de laatste weken prima. Eerst kon keeper Vogel nog een prima schot pareren, maar na een vloeiende aanval tussen Dijkstra en Terpstra, was diezelfde Schreiber het eindstation, 3-0.

Grasmat steeds minder

Ook Halbe Mossel mocht naar de kant. Sven Rozendal kwam hem vervangen en ook bij Groen Geel bracht trainer Veenhof nog een verse kracht. Johan Niemeijer verving Marten van de Zee. De grasmat werd er echter ook niet beter op en vooral de ´zware jongens´ aan Buitenpost-zijde kregen hier steeds meer moeite mee. Daarnaast, zag ook trainer Van der Weij, leek er ook enige gemakzucht in het Buitenposter spel te sluipen. Ruim twintig minuten voor tijd leverde dat een hilarische situatie op voor het Groninger doel. Een klutssituatie, waarbij Pijnacker en Rozendal maar amper op hun benen konden blijven staan, leverde nog geen vierde doelpunt op. Hiervoor was opnieuw invaller Schreiber verantwoordelijk. Nadat hij eerst op de paal schoot, schoot hij in tweede instantie wél raak, 4-0. Vijf minuten voor tijd leverde een prachtige aanval met hoofdrollen voor Pijnacker en Oppedijk, leverde slechts een corner op. Schreiber stuitte even later nog op keeper Vogel, na een voorzet van Pijnacker. In blessuretijd deed Terpstra dit nog eens over, keeper Vogel lag opnieuw – hinderlijk – in de weg. Groen Geel kreeg in het laatste deel van de wedstrijd nogal wat ruimte, waardoor spits Matthijs Eppinga (ex-Flevo Boys) nog de mogelijkheid kreeg om de score een enigszins draaglijker aanzien te geven, 4-1. Vlak voor het einde, stuitte Groen Geel-middenvelder Ludwig nog op keeper Van der Laan, zodat het bij één tegengoal bleef, eindstand 4-1.

Doelpunten

Terecht gewonnen, echter we moeten de wedstrijd veel eerder in het slot gooien, aldus trainer Van der Weij. Collega-trainer Jan Veenhof was blij, dat het geen 8-1 of zelfs 9-1 was geworden. Qua kansen was dat zeker mogelijk geweest. Aan de andere kant; misschien zijn die doelpunten wel voor volgende week zaterdag bewaard! De uit Leeuwarden afkomstige trainer Van der Weij moet dan uiteraard met de winst huiswaarts keren! Dan wacht het ´Liwadder´ Blauw Wit ´34 van trainer Kees Jansen, aanvang 14.30 uur in Buitenpost.

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries (57/Bos), Boersma, R. Boekhout, A. Boekhout, Mossel (72/Rozendal), Oppedijk, Terpstra, Berisha (59/Schreiber), Dijkstra, Pijnacker.

Opstelling Groen Geel: Vogel, Kooistra (41/Veldhuis), Hoeksema, Lommerts, Spekken, Van der Zee, Olde Monnnikhof, Ludwig, Eppinga, Veenstra, Kersing.

Scoreverloop: 12. Joop Pijnacker (1-0), 44. Dorjan Berisha (2-0), 70. Simon Schreiber (3-0), 78. Schreiber (4-0), 90+1. Eppinga (4-1).

Gele kaart: Mike Hoeksema (Groen Geel).

Foto’s: Kiepie.nl