HoofdnieuwsRegionaal

Brommelsfestijn meer dan alleen bramen plukken

KOLLUM – Dit weekend staat in het teken van Brommels, het Wâldpyk bramenfestijn. Dit festijn wordt jaarlijks in het 4e weekend van augustus gehouden. Er waren allerlei verschillende activiteiten georganiseerd in de regio.

Zo was in de tuinen bij de De Muzykpleats een creatief feest. Er werden verschillende workshops gegeven waaronder pottenbakken en ook was er live muziek.

Het Bloemenparadyske was dit jaar toneel voor kunst. Gemeentedichter en kunstenaar Suzan Bosch gaf zaterdag verschillende kunstenaars een podium. Op de kunstmarkt kon je verschillende kunstenaars live aan het werk zien. Tevens kon je in de bloementuin je eigen bos bloemen samen stellen en je kon bramen plukken.

Renze en Hettie Roorda-Cuperus in Veenklooster hadden hun bedrijf open voor een demonstratie vliegen met een drone. Binne-Louw Katsma gaf uitleg over onder andere techniek en wet- en regelgeving van drones.

Brommels zet de traditie van het bramenplukken in de Noardlike Fryske Wâlden letterlijk op de kaart. Inwoners en gasten maken tijdens het evenement kennis met de brommel, oftewel braam, het coulisselandschap en de cultuur van het gebied.  Alle locaties met een activiteit zijn herkenbaar aan een paarse brommelsvlag.

Brommels! wordt steeds meer een begrip in augustus in de Noardlike Fryske Wâlden. Bij de duizenden bezoekers zijn er altijd mensen die ons vragen hoe we aan die naam zijn gekomen. Het is de middeleeuwse naam voor bramen die toen ook in Fryslân werd gebruikt. Tegenwoordig noemen de Friezen ze “toarnbei” oftewel doornbes, een naam die voor niet-Friezen onherkenbaar is en moeilijk uit te spreken. Het grappige woord “brommels” spreekt iedereen meteen aan.

Ook zondag 27 augustus kun je nog langs de opengestelde bedrijven. Voor het programma van het Wâldpyk bramenfestijn klik hier 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button