HoofdnieuwsRegionaal

Brommelsfestijn meer dan alleen bramen plukken

KOLLUM – Bij Elzenhiem en bij Pluktuin het Bloemenparadyske in Kollum waren zaterdag volop activiteiten. Een Brommelskuier, schminken, of een ritje met een paard en wagen maken, het kon allemaal.  Er werd informatie gegeven over het agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Brommels zet de traditie van het bramenplukken in de Noardlike Fryske Wâlden letterlijk op de kaart. Inwoners en gasten maken tijdens het evenement kennis met de brommel, oftewel braam, het coulisselandschap en de cultuur van het gebied.  Alle locaties met een activiteit zijn herkenbaar aan een paarse brommelsvlag.

Brommels! wordt steeds meer een begrip in augustus in de Noardlike Fryske Wâlden. Bij de duizenden bezoekers zijn er altijd mensen die ons vragen hoe we aan die naam zijn gekomen. Het is de middeleeuwse naam voor bramen die toen ook in Fryslân werd gebruikt. Tegenwoordig noemen de Friezen ze “toarnbei” oftewel doornbes, een naam die voor niet-Friezen onherkenbaar is en moeilijk uit te spreken. Het grappige woord “brommels” spreekt iedereen meteen aan.

Ook zondag 27 augustus kun je nog langs de opengestelde bedrijven. Voor het programma van het Wâldpyk bramenfestijn klik hier 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button