Budget Challenge bij ROC Friese Poort
LEEUWARDEN – In Nederland hebben 150.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar schulden, volgens een onderzoek van het Nibud. “Toch is er relatief weinig aandacht voor de schuldenproblematiek van jongeren”, aldus Marco van der Zwaag, directeur van RegioBewind uit Kollum. Daarom geeft hij in het kader van het project Budget Challenge gastlessen op een aantal mbo-scholen in Noord-Nederland, waaronder ROC Friese Poort te Leeuwarden. Op 29 maart 2016 gaf hij daar voorlichting aan eerstejaars studenten Juridisch-administratief dienstverlener.
Budget Challenge
Het project Budget Challenge wordt georganiseerd door de NVVK, de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. Aan dit project heeft ook de KBvG, de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders zich verbonden. “Zij vroegen via een oproep om je als gastdocent op te geven”, aldus Van der Zwaag. “Voor mij een uitgelezen kans om jongeren meer inzicht te geven in schuldenproblematiek. Want het gaat om preventie en aandacht.” Van der Zwaag is parttime deurwaarder, maar richt zich binnenkort volledig op het helpen van mensen met schulden. Vooral door het geven van voorlichting op scholen en verstrekken van advies aan werkgevers met medewerkers die in de schulden zitten.
Bespreekbaar maken en helpen
Door de samenwerking van ROC Friese Poort met RegioBewind wordt schuldenproblematiek bespreekbaar gemaakt onder de mbo-studenten. Dit is erg belangrijk, want studenten komen niet snel uit zichzelf met schuldenproblemen naar docenten toe, zo weet docent Joop de Jong. “Sommige studenten kunnen de studieboeken niet betalen. Dat is wel een signaal en een aanleiding om eens met ze in gesprek te gaan.” Van der Zwaag van RegioBewind gaat, na het tonen van filmpjes van jongeren met schulden, met de studenten van de ROC Friese Poort in gesprek over de oorzaken en gevolgen van schulden. Teruglopende schoolprestaties, concentratieverlies en een sociaal isolement komen hierbij aan de orde. Het viel Van der Zwaag vooral op dat jongeren schulden eigenlijk heel normaal vinden. ‘Iedereen heeft toch schulden?’ “Ze weten niet hoe je schulden kunt voorkomen en deze oplost.” Er is volgens Van der Zwaag van RegioBewind nog veel te winnen. “Het is belangrijk niet met het vingertje te wijzen, maar oprecht te luisteren. Het project Budget Challenge maakt het makkelijker om schulden op school bespreekbaar te maken en de jongeren daarbij te helpen. Scholen kunnen van grote betekenis zijn bij het helpen oplossen van schulden.”
Schuldenproblematiek leeft bij jongeren
Gastdocent Van der Zwaag merkt duidelijk dat de schuldenproblematiek erg leeft aan het aantal voorbeelden dat de jongeren aandragen tijdens de lessen. Ook na de lessen blijven ze plakken om hun verhaal met hem te delen. “Er kwam onlangs een jongen bij mij en hij vertelde dat hij gokverslaafd was geweest. Maar door de vastenmaand van de Ramadan had hij niet gegokt. Hij had er toen nog maar een maand aan vastgeknoopt en ervaart nu geen verslaving meer. Gevolg hiervan is dat hij nu weer geld voor leuke zaken overhoudt en dat zijn omgeving een positiever beeld van hem heeft. Een andere jongen liet mij op zijn mobiele telefoon een appje zien dat zijn belgedrag registreerde. Zo hield hij grip op zijn belkosten.”