Buitenpost blijft in eerste klasse, LRC wint met 2-4

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond de finalewedstrijd voor promotie naar de hoofdklasse op het programma. Voor de trotse gastheer uit Buitenpost absoluut een historische happening. Buitenpost pakte nooit eerder in de eerste klasse een periodetitel. Meedoen aan de nacompetitie – en ook nog voor een plek in de hoofdklasse – was al een prestatie van formaat. Tegenstander LRC Leerdam heeft in het verleden al in de hoofdklasse geacteerd en wilde heel graag opnieuw promoveren. De club uit Leerdam was daar dit seizoen ook op gericht. Cvv Sparta Enschede was vorige week al uitgeschakeld door de blauwhemden (1-3) en dus was Buitenpost samen met LRC de overgebleven gegadigde voor een plekje in de hoofdklasse. Van te voren gelijk in punten, doelpunten en ook in de penaltyserie werd een gelijk doelsaldo behaald. Kon het nog spannender? Het arbitrale trio stond deze middag onder leiding van de heer R. Wijma uit Oosterwolde (Frl.), zijn assistenten waren E. Koning uit Heiligerlee en H.F. Boland uit Darp.

Buitenpost voor rust terecht op voorsprong

Scheidend trainer van de thuisploeg Patrick Zwart, hij gaat naar Oranje Nassau Groningen, en zijn assistent René van der Weij hadden een nagenoeg fitte selectie tot hun beschikking, op de langdurig geblesseerden Pieter Henstra en Dirk Rinze Pilat na. Bij de gasten kende trainer Marcel van Steenis en zijn assistenten Leon Hoegee en André Zondag wat meer personele problemen.

De eerste tien minuten waren voor de gasten uit Leerdam. Men vond elkaar wat makkelijker en waren wat feller in de duels. Het leidde echter niet tot echte kansen. De eerste mogelijkheid was dan ook voor de thuisploeg. In de negende minuut gaf middenvelder Rob Dijkstra goed voor, maar de Leerdammer verdediging kon wegwerken voordat Buitenposter Joran Olijve gevaarlijk kon worden. Buitenpost kwam meer en meer in de wedstrijd en verdiende een corner na goed doorzetten van Rob Dijkstra. Uit de corner van routinier Jan Oppedijk kopte Buitenpost-spits Dorjan Berisha via de grond over het doel van LRC-keeper Giordano van der Pol. Twee minuten later kopte Berisha wederom over, weer uit een corner van Oppedijk. Pas na een twintigtal minuten was er een eerste poging van LRC Leerdam. Spits en clubtopscoorder Guido Luiten schoot echter hoog over. De Blauwkes voelden dat er meer te halen viel voor rust. Ook de volgende mogelijkheid was voor spits Berisha. Uit een voorzet van Oppedijk kopte Berisha echter opnieuw over. De Leerdammers probeerden het via middenvelder Gerald de Jong, maar zijn schot vloog hoog over het doel van de Buitenposter sluitpost Robert van der Laan.

Aan de andere kant leverde een mooie actie van blauwhemd Joran Olijve slechts een corner op. De afgeslagen bal kwam bij Buitenpost- verdediger Marco van Leijen terecht. Zijn voorzet kwam op het hoofd van spits Berisha terecht, maar sluitpost Van der Pol redde bekwaam. Na ruim een half uur was er eerst nog een afzwaaier van Van Leijen, direct erna was het wél raak. Na een overtreding van Leerdammer Richard Sahetapy mocht Marco van Leijen aanleggen voor een vrije trap. De bal belandde bij Buitenpost-middenvelder Rob Dijkstra en deze kopte schitterend binnen, 1-0. Met nog ruim tien minuten te gaan kwamen de Blauwkes eigenlijk helemaal niet meer in de problemen. Er was nog wel een schot van LRC-middenvelder Dylan Verschoor, maar zijn bal vloog hoog over. Voor de Buitenposters nog een schot van Van Leijen, voordat arbiter Wijma de tweeëntwintig acteurs richting de thee floot. Ruststand 1-0.

LRC Leerdam na rust sterker

Bij Buitenpost bleef Simon Schreiber in de kleedkamer achter. Martijn van Roeden, volgend seizoen bij de beloften van SC Cambuur Leeuwarden, was zijn vervanger. De gasten moesten komen en waren daarnaast nu gesteund door een licht windvoordeel. De mannen van trainer Van Steenis lieten daarnaast vooral voorin en op het middenveld zien, uitstekend te kunnen voetballen. Het tempo ging omhoog en in beide genoemde linies wisselde men onderling veelvuldig van positie. Eerst was er nog een kopbal van Buitenposter Dijkstra, maar zijn inzet verdween naast en over het LRC-doel.

Ruim vijf minuten na rust was de stand echter al gelijkgetrokken. In de Buitenposter verdediging was het Halbe Mossel, die de bal heel ongelukkig tegen zijn hand kreeg. Arbiter Wijma was resoluut en wees naar de stip. LRC-spits Jerraynell van der Pol kende geen pardon en knalde de gelijkmaker binnen, 1-1. Even later leken de Leerdammers ook al op voorsprong te komen, maar een vrije trap van de prima spelende centrale middenvelder Annas Lahnine vloog net naast. In de scherpe tegenaanval van Buitenpost  zette invaller Van Roeden knap door en zijn voorzet belandde iets achter spits Dorjan Berisha. Met een uiterste poging kreeg hij de bal op zijn hak, waardoor die met een raar effect over keeper Van der Pol in het LRC- doel viel, 2-1. LRC Leerdam-trainer Van Steenis greep direct in en wisselde middenvelder Gerald de Jong voor Soliman El Yakoubi. De druk op het Buitenposter doel werd weer opgevoerd. Eerst was er een afgekeurd doelpunt wegens buitenspel en vlak erna een schot van Lahnine die maar net naast ging. Na bijna zeventig minuten bracht diezelfde speler de stand weer in evenwicht. Slecht uitverdedigen aan Buitenpost-zijde was hier mede debet aan. Lahnine haalde onverbiddelijk de trekker over, 2-2. De Blauwkes leken aangeslagen en LRC ging op jacht naar meer. Een vrije trap van spits Van der Pol vloog over en een schot van Verschoor, na voorbereidend werk van Lahnine, belandde in het zijnet. Buitenpost- trainer Zwart greep in en wisselde de licht aangeslagen Aaron Boekhout voor de robuuste Alwin Kuperus. Kuperus kon het tij echter niet keren. Uit een corner kopte spits Van der Pol geheel vrijstaand zijn team op voorsprong binnen, 2-3.  Routinier Oppedijk werd naar de kant gehaald en Jorrit Terpstra was zijn vervanger. Daarnaast werd Kuperus naar de frontlinie gestuurd, om zo voor extra kracht voorin te zorgen. Buitenpost spartelde nog wat tegen, maar de druk en het voetballende vermogen van de gasten kwam men niet meer te boven. Ruben Boekhout kreeg nog een gele kaart van arbiter Wijma. Bij de Leerdammers kwam assistent- trainer en reserve André Zondag binnen de lijnen voor de moegestreden spits Guido Luiten.

Uit de vrije trap van Zondag kon Buitenpost- keeper Van der Laan prima redding brengen. De scherpte en nauwkeurigheid was er vanaf bij de Blauwkes. De krachten vloeiden langzaam weg, al waren er nog wel prima pogingen van de hardwerkende Halbe Mossel en van spits Berisha. LRC Leerdam- keeper Van der Pol kon er echter niet zenuwachtig van worden. De Leerdammers wisselden nog een keer en Sahmet Sukus kwam in het veld voor Richard Sahetapy. LRC rook de overwinning en liet zich heel professioneel niet meer van de wijs brengen. Al in de blessuretijd aanbeland, was het Jerraynell van der Pol die de genadeklap uitdeelde. Buitenposter Danny Boersma liet zich wel heel gemakkelijk het bos insturen en Van der Pol kende geen genade, 2-4. Direct hierna floot arbiter Wijma voor het einde en konden de gasten de champagne ontkurken. Gezien de tweede helft was dat voor de thuisploeg geen schande. De Blauwkes konden het speelveld met opgeheven hoofd verlaten. Een prima eerste helft van de Blauwkes, maar de kwaliteiten van tegenstander LRC Leerdam waren in de tweede helft teveel van het goede. Eindstand 2-4 .

Daarom toch een verdiend chapeau voor de Blauwkes en uiteraard de felicitaties naar de gasten uit Leerdam! Een prima seizoen met een fantastisch toetje. Het in grote getale opgekomen publiek heeft in een heerlijke voetbalambiance met prachtige sfeeracties van beide supportersgroepen een geweldige finale gezien. Daarom een diepe buiging voor de selectie van trainer Patrick Zwart en assistent René van der Weij. Laatstgenoemde neemt de leiding van Zwart over en aan Van der Weij de schone taak om volgend seizoen zijn leermeester dan ook géén punten te bezorgen …. Zoals een prachtig spandoek al verwoordde: Forza Blauwkes!