RegionaalSport

Buitenpost enkele maatjes te groot voor Friese Boys

KOLLUMERZWAAG – Buitenpost speelde afgelopen zaterdag voor de beker in Kollumerzwaag, waar buurtgenoot Friese Boys de tegenstander was op sportpark Saedkampe. Onder leiding van trainer Jacob Postma komt Friese Boys uit in de Vierde Klasse B, waar het een bescheiden negende positie inneemt. Daar moet wél bij worden aangetekend, dat de posities drie tot en met tien écht dicht bij elkaar zitten. Mogelijkheden dus, om mee te kunnen doen in de subtop. Buitenpost, het team van trainer René van der Weij en assistent Dorjan Berisha, staan op een zesde positie in de Eerste Klasse E.

En de Blauwkes willen graag de aansluiting met de bovenste vier ploegen bewerkstelligen. Voor beide ploegen dus volop uitdagingen in de competitie. Afgelopen zaterdag echter een bekerduel, waarin Buitenpost moest laten zien dat het verschil tussen beide teams niet alleen in het veld zichtbaar werd, maar ook in de score. Arbiter vandaag was de heer J. Muitjens en hij werd daarbij geassisteerd door de heren Gosse Beerda van Friese Boys en Joop de Haan namens Buitenpost.

Friese Boys vanaf start direct onder druk gezet
Buitenpost liet vanaf de eerste minuut zien, wie de lakens uitdeelde. Direct werd druk gezet en door prima combinatievoetbal de aanval gezocht. Vierdeklasser Friese Boys kon hier logischerwijs weinig tegenover stellen, daarvoor was het verschil in kwaliteit simpelweg te groot. Toch duurde het een kwartier voordat Buitenpost de score opende. Eerst waren er mogelijkheden voor Rik Weening (schot gesmoord), Joran Olijve (schot gered door keeper Auke Hoekstra) en Jorrit Terpstra (kopbal naast). In de vijftiende minuut was het Olijve, die schitterend uithaalde nadat Joop Pijnacker de bal panklaar had gelegd en keihard via de binnenkant van de paal raak schoot, 0-1. Friese Boys-keeper Hoekstra had slechts het nakijken.

Bescheiden score in eerste helft voor Buitenpost
Na het openingsdoelpunt veranderde er in het spelbeeld weinig. Buitenpost gaf druk en zette de lijnen uit, Friese Boys probeerde zo compact mogelijk de defensie gesloten te houden en daarnaast, daar waar mogelijk, de counter te zoeken. Kansen kreeg het eigenlijk de gehele wedstrijd niet en dat was dan ook een compliment voor Buitenpost. Keeper Hoekstra had een drukke middag en bleef zo nu en dan met kunst en vliegwerk overeind. Zo kon hij na twintig minuten een vrije trap van Pijnacker maar nauwelijks onder controle krijgen. Enkele minuten later moest hij dan ook het antwoord schuldig blijven, toen diezelfde Pijnacker een corner van Marco van Leijen ongehinderd tot doelpunt kon promoveren, 0-2. Na bijna een half uur dacht Pijnacker ook 0-3 binnen te koppen, omdat Friese Boys verdediger en invaller Pieter Boersma de bal duidelijk van achter de doellijn het speelveld weer inbracht. Assistent-scheidsrechter Beerda had dit echter niet waargenomen … Voor rust zou er niet meer worden gescoord. Wel schoot Pijnacker nog voorlangs en was er een afzwaaier van Friese Boys-spits Sander Hoekstra, die het maar eens vanaf een meter of vijfendertig probeerde. Er was nog een prima knal van Buitenposter Jorrit Terpstra, die hard op de knieën van keeper Hoekstra schoot. Zo werden er voor de thee geen doelpunten meer gemaakt en was de ruststand derhalve 0-2.

Buitenpost geeft gas en vergroot score
Nadat de hete thee naar binnen was gewerkt en Buitenpost-trainer Van der Weij drie wissels binnen de lijnen bracht, werd de gashendel nogmaals aangetrokken en werd de score opgevoerd. Eerst schoot Halbe Mossel van afstand nog over en ook een schot van invaller Martijn van Roeden – na klaarleggen van Rudmer Loonstra – vloog over de goal van keeper Hoekstra. Het was uitstel van executie, want zeven minuten na rust mocht Van Roeden alleen op keeper Hoekstra af, kreeg een rebound en passte prima op Pijnacker. Pijnacker wist hier wel raad mee en maakte zijn tweede van de middag, 0-3. Friese Boys was definitief over de knie gelegd en het was wachten op meer doelpunten. En die kwamen er …

Pijnacker heeft fijne middag
Met nog ruim een half uur te gaan, maakte Pijnacker ook 0-4. Hij kreeg een rebound uit een corner, waar hij prima raad mee wist. De mogelijkheden volgden elkaar nu in rap tempo op en waren allemaal voor Buitenpost. Zo mocht Van Roeden alleen op de arme keeper Hoekstra af en omspeelde hem met een simpele voetbeweging. Hij verzuimde echter om simpel binnen te schuiven, maar koos voor een voorzet. Friese Boys kon echter simpel wegwerken. Enkele minuten later was daar weer Pijnacker, hij rondde een uitstekende voorzet van Van Leijen prima af, 0-5. Met nog ruim vijfentwintig minuten te gaan knalde Olijve prima 0-6 binnen, na een voorzet van Van Roeden. Hierna schoot invaller Simon Schreiber nog naast, waarna er maar weer eens een doelpunt werd afgekeurd. Olijve was weggestuurd en stoomde het strafschopgebied in, zette uitstekend voor waarna Pijnacker 0-7 kon binnenlopen. Raar allemaal, maar assistent-scheidsrechter Beerda had nu wél een bal over de achterlijn gezien … Er restte slechts een doeltrap en dus bleef het 0-6. Buitenpost bleef rustig, en vooral ook voetballen. Een groot compliment voor de ploeg. Van Roeden passte nog eens op Pijnacker, maar zijn schot verdween net naast. Acht minuten voor tijd mocht Pijnacker dan uiteindelijk zijn vijfde van de middag maken en tikte van dichtbij 0-7 tegen de touwen. Hierna vond de ploeg van Van der Weij het wel genoeg, uit een corner van Olijve kopte invaller Pieter Henstra nog naast, waarna arbiter Muitjens afblies met een eindstand op het scorebord van 0-7.

Buitenpost vanaf nu zonder aanvoerder Ruben Boekhout
“Jammer, maar we hebben deze week helaas afscheid moeten nemen van aanvoerder Ruben Boekhout. Hij heeft een nieuwe baan in Zwitserland. We zullen dus moeten zorgen, dat we de selectie fit houden. Gelukkig is Danny Boersma weer terug na een vervelende ribblessure, die hij opliep op het Lauwersmeertoernooi in Kollum in de voorbereiding. Vandaag bleven Rob Dijkstra en Berend-Jan Schootstra aan de kant door lichte blessures, zij hopen volgende week weer fit te zijn” aldus Van der Weij.
Volgende week zaterdag ontvangt Buitenpost op het eigen sportpark De Swadde Omlandia uit Ten Boer. De Grunnegers worden dit seizoen getraind door Freddy Strating, die vorig jaar nog de assistent was van trainer René van der Weij bij Buitenpost. De Omlandianen hebben hetzelfde aantal punten gesprokkeld, dan de Blauwhemden! Deze wedstrijd begint om 14.30 uur (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN, FORZA BLAUWKES!

Opstelling Friese Boys: Auke Hoekstra, Andries van der Zwaag (25/Pieter Boersma), Pieter van der Zwaag, Eberhard Kloosterman, Rienk Postma, Erik Hilboezen, Johannes Beiboer (46/Jelmer Bloem), Ludo Bosma, Sander Hoekstra (60/Jelmer Wiersma), Wietse van der Land, Pier Kempenaar.
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries (46/Pieter Henstra), Danny Boersma, Marco van Leijen, Aaron Boekhout (46/Simon Schreiber), Rudmer Loonstra, Halbe Mossel, Joran Olijve, Rik Weening (46/Martijn van Roeden), Joop Pijnacker, Jorrit Terpstra.

Scoreverloop: 15. Joran Olijve (0-1), 23. Joop Pijnacker (0-2), 52. Joop Pijnacker (0-3), 55. Joop Pijnacker (0-4), 60. Joop Pijnacker (0-5), 64. Joran Olijve, (0-6), 82. Joop Pijnacker (0-7).