Buitenpost haalt degelijke bekeroverwinning op Annen

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag ontving zaterdag eerste klasser Buitenpost zondag derde klasser Annen op sportpark De Swadde. Hoofdtrainer René van der Weij en zijn mannen hadden dan ook maar één doel en dat was de laatste zestien bereiken in het bekertoernooi. Bij de thuisclub ontbrak centrale verdediger Danny Boersma nog door een schorsing en genoten Rudmer Loonstra en Martijn van Roeden nog van een wintersportvakantie. Verdediger Pieter Henstra was weer hersteld van een griepaanval en kreeg een plaats in de basisopstelling. Oók aanvaller Joran Olijve mocht na de invalbeurt van vorige week weer vanaf het begin starten. Zo maken ´vakantiegangers´ het er niet makkelijker op voor trainer Van der Weij. Op de bank zaten Jorrit Terpstra en een drietal A-junioren: keeper Marvin Heidstra, aanvaller Durk de Haan en verdedigende middenvelder Martijn Douma. De wedstrijd werd op het kunstgras gespeeld, begon om 16.00 uur en stond onder leiding van arbiter R. Jager uit Westerlee. Hij werd geassisteerd door de heren J. de Haan van Buitenpost en K. Pot van Annen.

Voor de toeschouwers werd het vandaag geen wedstrijd om vrolijk op terug te kijken. Daarvoor waren de weersomstandigheden simpelweg te guur. De harde wind en de kou zorgden in ieder geval langs de lijn voor koude handen en voeten. Beide teams deden hun uiterste best en maakten er grotendeels een vriendschappelijk duel van. Over de inzet kon dan ook niet worden geklaagd. Al snel was duidelijk, dat Buitenpost enkele maatjes te groot was voor tegenstander Annen. De Drenten boden overigens dapper tegenstand en zochten, waar mogelijk, de aanval. Zo probeerde middenvelder Egbert Mulder het na vijf minuten van afstand, maar zijn poging kon simpel onschadelijk worden gemaakt door Buitenpost-keeper Robert van der Laan. Aan de andere kant was er een kopbal van Simon Schreiber die net naast vloog na een mooie voorzet van Rob Dijkstra. Na een kwartier kon een knal van Joop Pijnacker worden gered door Annen-keeper Hans de Wals. De Drentse keeper zal vandaag waarschijnlijk het minst last hebben gehad van de kou, want hij werd diverse malen op de proef gesteld. Zo kon hij opgelucht adem halen toen Dijkstra maar net over kopte, na een prima voorzet van Schreiber.

Na een half uur kon Annen-sluitpost De Wals knap redden na een poging van Olijve en trok verdediger Leon Tiersma aan de noodrem, wat hem terecht een gele kaart opleverde. Het had ook rood kunnen zijn, maar arbiter Jager loste het akkefietje uitstekend op met een gele kaart. De vrije trap van Olijve leverde geen moeilijkheden op voor Annen. Het was wél uitstel van executie, want even later werd Schreiber vrije doortocht verleend. Alleen voor keeper De Wals twijfelde hij niet en schoot prima raak, 1-0. Vijf minuten later mocht verdediger Wim de Vries aan de rechterkant opstomen. Zijn voorzet was goed, de inzet van Olijve vloog huizenhoog over. Annen deed iets terug middels een vrije trap van Dante Ploeg, maar hij kon Van der Laan niet verontrusten. Vlak voor rust leverde een prachtige aanval helaas geen Buitenposter doelpunt op. Olijve werd prima weggestuurd, gaf uitstekend voor op Pijnacker die de bal met zijn hoofd klaarlegde voor Dijkstra. Annen-keeper De Wals werd op de doellijn geholpen door een verdediger, zodat het geen tweede doelpunt opleverde. Vlak voor rust moest Annen-speler Danny Weiss zich laten vervangen, nadat hij zich verstapte. Zijn vervanger was Roy Mulder. Gescoord werd er niet meer, een terechte ruststand in het voordeel van de thuisploeg, 1-0.

Nadat de spelers weer enigszins waren opgewarmd in de kleedbox, veranderde ook na de thee het spelbeeld niet. Buitenpost creëerde diverse mogelijkheden en tussendoor probeerden ook de Drenten het enkele keren. Zo stuitte Pijnacker op keeper De Wals en de rebound leverde slechts een corner op. Middenvelder Bryan Weiss schoot voor Annen naast en een kopbal van Buitenposter Schreiber vloog maar net over uit een corner van verdediger Marco van Leijen. Een poging van Annen-speler Mulder mislukte faliekant en vloog zelfs hoog over de ballenvanger achter Buitenpost-keeper Van der Laan. Na een voorzet van Dijkstra kopte wederom Schreiber de bal net over het Annen-doel. Hierna kreeg Annen de beste mogelijkheid om tegen te scoren van de thuisploeg zelf aangereikt. Aan de rechterkant werd verdediger De Vries eenvoudig op het verkeerde been gezet door Dante Ploeg, waarna hij alle ruimte kreeg om uit te halen. Keeper Van der Laan moest zich dan ook tot het uiterste strekken om een doelpunt te voorkomen. Hierna mocht bij de thuisploeg Rik Weening naar de kant en kwam Jorrit Terpstra hem vervangen.

Terpstra was net binnen de lijnen, toen spits Pijnacker de wedstrijd heel alert in het slot gooide. Annen-keeper De Wals dacht heel simpel uit te kunnen verdedigen, maar had waarschijnlijk Pijnacker over het hoofd gezien. Deze ontfutselde hem simpel de bal en kon heel eenvoudig de bal in het lege doel schuiven, 2-0. Vier minuten later vergrootte Schreiber de voorsprong, toen hij prima binnenkopte uit een corner van Van Leijen, 3-0. Annen-trainer Jappie Tiersma verving hierna Bryan Weiss voor Nick Visser. De wedstrijd was echter gespeeld. Met nog ruim een kwartier te gaan, moest Buitenpost-verdediger Wim de Vries geblesseerd naar de kant, A-junior Durk de Haan was zijn vervanger. Hierna schoot Pijnacker, na een prima actie overigens, voorlangs. Hierna mocht ook Rob Dijkstra naar de kant, A-junior Martijn Douma kwam hem vervangen. Het veranderde eigenlijk niks aan het wedstrijdbeeld. Bij Annen werd ook Yerun Karabey gewisseld, jongeling Renke Arends (17) was zijn vervanger. Het slotoffensief was voor Olijve, tenminste dàt dacht iedereen. Vijf minuten voor het einde mocht hij alleen door op Annen-keeper De Wals en hij hield zijn hoofd uiterst koel, omspeelde de keeper en schoof binnen, 4-0! Bij Annen werd daar anders over gedacht en schreeuwde ´heel Annen´, dat het buitenspel was. Blijkbaar ging dit arbiter Jager allemaal te ver, want hij trok de rode kaart voor trainer Tiersma van Annen. Arbiter Jager was ´enigzins van het padje´, zo leek het, want amper een minuut later trok hij nogmaals de rode kaart. Dit maal voor een overtreding van Halbe Mossel. De leidsman sprak nadien zelfs over natrappen. Iedere voetballiefhebber zou zelfs zijn geschrokken van een gele kaart, maar het was de heer Jager menens. Wanneer een arbiter dan nog eens geel geeft voor een ´enigzins onbesuisde actie´, dan is een en ander nog te billijken. Van een rode kaart was absoluut geen sprake! Mossel zelf stond dan ook met zijn handen omhoog, toen hij rood kreeg voorgehouden. Er werden nog enkele minuten blessuretijd uitgespeeld, waarna arbiter Jager voor het einde floot. Zo zorgde de arbiter, misschien ongewild, voor het slotoffensief. Eindstand 4-0.

Zaterdag 4 maart wacht het inhaalduel tegen ´buur´ BCV uit Burgum. Aanvang 14.30 uur op sportpark De Swadde (Jeltingalaan 80, 9285 WL) in Buitenpost. Ik zeg: KOMT ALLEN, FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries (74/Durk de Haan), Halbe Mossel, Marco van Leijen, Pieter Henstra, Berend Jan Schootstra, Joran Olijve, Simon Schreiber, Rik Weening (61/Jorrit Terpstra), Rob Dijkstra (78/Martijn Douma), Joop Pijnacker.

Opstelling Annen: Hans de Wals, Leon Tiersma, Yerun Karabey (82/Renke Arends), Rick Huizing, Danny Weiss (43/Roy Mulder), Jaap Jan Mulder, Bryan Weiss (66/Nick Visser), Dante Ploeg, Dolf Nijborg, Egbert Mulder, Roald Lammerts.

Gele kaart: Leon Tiersma (Annen)

Rode kaart: Jappie Tiersma (trainer Annen), Halbe Mossel (Buitenpost)

Scoreverloop: 33. Simon Schreiber (1-0), 62. Joop Pijnacker (2-0), 66. Simon Schreiber (3-0), 88. Joran Olijve (4-0)