Sport

Buitenpost heer en meester in derby tegen Veenwouden: 7-0

BUITENPOST – Buitenpost ontving afgelopen zaterdag ‘buurman’ SC Veenwouden op sportpark De Swadde. Voor de thuisploeg stond er niks meer op het spel, behalve eerherstel. Daarnaast stond de wedstrijd in het teken van afscheid nemen van diverse selectieleden. Voor SC Veenwouden was deze laatste competitieronde in de Eerste Klasse E alles behalve een wedstrijd om des keizers baard. Men is nog niet zeker van lijfsbehoud en vooraf was winst nodig om zeker te zijn van een nacompetitieplaats, er vanuit gaande dat SV Bedum thuis zou winnen van PKC ’83. Buitenpost-trainer René van der Weij had een basisplaats ingeruimd voor routinier Jan Oppedijk en ook voor Sip Jaap Bos. Oppedijk – ‘slechts’ veertig jaar – hangt zijn voetbalschoenen in de wilgen en Bos gaat zijn geluk beproeven bij PKC ’83 in Groningen. De reservebank werd derhalve bevolkt door Rob Dijkstra, Pieter Henstra, Ricky Weening en keeper Marvin Heidstra. Bij Buitenpost ontbrak ook clubicoon Dorjan Berisha. Oók hij stopt, maar wordt nog geplaagd door een enkelblessure. Volgend seizoen neemt hij plaats in de technische staf als assistent van hoofdtrainer Van der Weij. Ook de gebroeders Boekhout ontbraken nog in de selectie, de oudste van de twee – Ruben – door een buitenlandse stage en de jongste – Aaron – door een vervelende rugblessure. Joran Olijve keerde weer terug na een schorsing. Arbiter vanmiddag was de heer Thom R. Winkel uit Leermens en hij werd geassisteerd door R. Miedema en R. Weiland.

Open wedstrijd, Buitenpost bovenliggende partij

Het begon allemaal prachtig. Buitenpost zocht – eigenlijk zoals altijd – veelvuldig de aanval en leek al in de vierde minuut op voorsprong te komen toen Oppedijk het maar eens van afstand probeerde. Keeper Coenraad van der Mark redde echter uitstekend. Ook de tweede mogelijkheid was voor de kleine, afscheidnemende, routinier. SC Veenwouden-keeper Van der Mark lag echter prima in de baan van het schot en zo bleef de stand gelijk. Na bijna vijfentwintig minuten liet ook SC Veenwouden zien dat Buitenpost absoluut alert diende te zijn. Een kopbal van Albertjan van Zwol vloog via de lat over de Buitenposter goal. De thuisploeg sloeg hierna keihard terug. Prima voorbereidend werk van Sip Jaap Bos werd uitstekend afgerond door spits Joop Pijnacker. Uit de draai bracht hij de Blauwkes aan de leiding door geweldig binnen te schieten, 1-0. Verdere noemenswaardige feiten bleven door de harde wind en een felle regenbui achterwege, zodat de heren acteurs met een nat pak de warme kleedbox opzochten. Ruststand 1-0.

Veenwouden sputtert nog even tegen

Vlak na rust sputterde SC Veenwouden nog even tegen. Eerst was er een schot van spits Wytze Veenstra in het zijnet en even later kopte de lange aanvaller over. Hierna was het eigenlijk over en uit en was het wachten op doelpunten aan de achter kant. En die zouden er komen! Het ‘bal’ werd geopend door Pijnacker. Zijn schot werd echter geblokt na prima voorbereidend van Simon Schreiber. Toen diezelfde Pijnacker even later net naast schoot uit een voorzet van Halbe Mossel kreeg ook Veenwouden nog een mogelijkheid. Een kopbal van middenvelder en aanvoerder Van Zwol werd echter uitstekend gered door Buitenpost-keeper Robert van der Laan.

 

Mogelijkheden leiden tot monsterscore

Na een kwartier in de tweede helft was het dan uiteindelijk wel raak. Een prachtige voorzet van Schreiber werd door Pijnacker uitstekend binnen geschoten, 2-0. En hierna ging het snel. Amper een minuut later vergrootte Joran Olijve de voorsprong en schoot na een prima actie ook het derde doelpunt binnen, 3-0. Het arme Veenwouden leek lamgeslagen en kreeg na het derde doelpunt bijna evenzo snel ook de vierde om de oren. Een prima counter werd door Pijnacker afgerond, 4-0. Hierna mocht Sip Jaap Bos onder applaus naar de kant en hij werd vervangen door Pieter Henstra. Enkele minuten hierna mocht A-junior Ricky Weening zijn officiëIe debuut in de hoofdmacht maken en kwam hij Schreiber vervangen. Met nog ongeveer twintig minuten te gaan mocht Oppedijk nog een tweetal corners nemen. Uit zijn tweede mocht Pijnacker geheel vrijstaand zijn vierde doelpunt binnen koppen, 5-0. SC Veenwouden was inmiddels de wanhoop nabij, Stefan Jan Sijtsma probeerde het maar eens van afstand, maar hij knalde hoog over. Nadat ook Veenwouden tweemaal had gewisseld, Nico van der Mark en Ygram Vrieling kwamen binnen de lijnen voor Jelke Jaap de Roos en Jelke Jaap de Roos, ging bij het Buitenposter publiek de handen op elkaar. Onder luid applaus mocht de veertig jarige routinier Jan Oppedijk naar de kant. Dat je op die leeftijd nog zo mee kunt in de Eerste Klasse verdient een grote pluim: CHAPEAU, Jan! Rob Dijkstra was zijn vervanger.

Koel kikkertje voert score verder op

Het werd allemaal nog erger voor de Veenwoudsters. Toen even later de jonge invaller Ricky Weening binnen de beruchte lijnen naar de grond werd gewerkt, kon arbiter Winkel ook niets anders dan de bal op de stip leggen; strafschop. Toen alle Buitenposters Weening aanwezen als schutter, stapte het koele kikkertje zelfbewust richting stip en haalde resoluut de trekker over. Hij gaf keeper Van der Mark geen enkele kans, 6-0. SC Veenwouden wisselde nogmaals en bracht ook invaller Ronald Procee binnen de lijnen. Erik de Vries mocht naar de kant. Nadat Buitenpost-keeper Robert van der Laan nog een kopbal van SC Veenwouden onschadelijk had gemaakt, redde zijn collega Van der Mark aan de andere kant, na een knal van Pijnacker. Buitenpost mocht nog een corner nemen, die kort werd genomen door Olijve. Mossel zette prima voor, waarna SC Veenwouden-verdediger Wigle Westerlaan ongelukkig zijn eigen keeper passeerde, 7-0. Het slotakkoord was ook voor de Blauwkes. Een voorzet van verdediger Marco van Leijen werd prima breed gelegd door Pijnacker. Jorrit Terpstra mocht uithalen, maar zijn knal spatte op de lat uiteen. Hierna vond arbiter Winter, die een goede wedstrijd floot, het genoeg en verloste SV Veenwouden uit zijn lijden, eindstand maar liefst 7-0.

Afscheid selectieleden

Na het laatste fluitsignaal werd er op het Buitenposter kunstgras nog afscheid genomen van diverse selectieleden. Uit handen van voorzitter Paul Olijve en bestuurslid Jan Douma waren er bloemen voor clubtopscorer aller tijden Dorjan Berisha (hij wordt assistent-trainer van René van der Weij), Jan Oppedijk (beëindiging carrière via VV Buitenpost naar SC Cambuur, VV Buitenpost, Drachtster Boys, Harkemase Boys, Drachtster Boys, ONS en uiteindelijk weer terug bij VV Buitenpost), Dirk Rinze Pilat (gestopt na zware knieblessure), Sip Jaap Bos (volgend seizoen PKC ’83), assistent-trainer Freddy Strating (volgend seizoen hoofdtrainer VV Omlandia), materiaalman Jappie de Meer (gestopt). Daarnaast zien we ook Sven Rozendal (volgend seizoen: nog niet bekend), Gerwin van der Wal (studie in Nijmegen) en Jasper Sietzema (volgend seizoen: nog niet bekend) volgend jaar niet terug bij VV Buitenpost. Voor alle heren geld natuurlijk, dat we met z’n allen hopen, dat zij allen het in ieder geval naar de zin hebben, wat ze ook gaan doen!

 

Mooi slot

“Prima einde zo, ik heb bijna geen bespreking gehouden. Alleen maar gezegd: Geef Jan en Sip Jaap een mooi afscheid. Dat verdienen ze!”, aldus Buitenpost-trainer Van der Weij. “In de tweede helft hebben we ons zelf uitstekend beloond en zo sluiten we het seizoen tóch nog mooi af!” Ondanks dit mooie slot is Van der Weij echter niet helemaal tevreden met de zesde plek in de eindrangschikking. Hij zal het er echter mee moeten doen en kan nu rustig gaan nadenken over een nieuw seizoen in de Eerste Klasse. Buitenposter Rudmer Loonstra komt de selectie van Buitenpost in het nieuwe seizoen weer versterken, hij komt na een periode SC Heerenveen en Drachtster Boys weer terug op het oude nest. De volgende wedstrijd die gepland staat is de afscheidswedstrijd van Dorjan Berisha en Jan Oppedijk. Zaterdag 4 juni a.s., aanvang 19.00 uur op sportpark De Swadde aan de Jeltingalaan in Buitenpost. Het betreft een afscheidswedstrijd met een aantal door hen zelf uitgekozen spelers, trainers en elftalleiders. KOMT ALLEN!

 

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma, Van Leijen, Bos (63/Henstra), Mossel, Oppedijk (75/Dijkstra), Terpstra, Olijve, Schreiber (65/Weening), Pijnacker.

Opstelling SC Veenwouden: C. van der Mark, De Roos (73/N. van der Mark), Van der Veen, Westerlaan, Hoekstra, N. Vrieling (73/Y. Vrieling), De Vries (85/Ronald Procee), Van Zwol, Veenstra, Sijtsma, Rinse Procee.

Scoreverloop: 26. J. Pijnacker (1-0), 59. J. Pijnacker (2-0), 61. J. Olijve (3-0), 62. J. Pijnacker (4-0), 70. J. Pijnacker (5-0), 83. R. Weening (6-0), . W. Westerlaan e.d. (7-0).

 

Foto’s  Hans Zwamborn www.kiepie.nl!

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button