Buitenpost in tumultueuze slotfase naar gelijkspel tegen Bedum

BEDUM – Afgelopen zaterdag stond voor Buitenpost de altijd lastige uitwedstrijd in Bedum op het programma, tegen de plaatselijke fusieclub. Gezien de stand op de ranglijst, en ook de plannen van de Buitenposter staf en selectie, moest er dus zeker gewonnen worden. De Bedumers bezetten vooraf de elfde plek en de Blauwkes een keurige vijfde stek. Die vijfde stek in de Eerste Klasse E lijkt mooi, maar is voor de Buitenposters nog niet genoeg. Bij SV Bedum is men zeker niet tevreden en zit het de laatste weken ook niet mee. Balk kwam in de slotminuut nog op gelijke hoogte en vorige week werd pijnlijk verloren bij BCV. Buitenpost rekenende in een spannende wedstrijd af met koploper Oranje Nassau (2-0), en weet dus, dat het met de bovenste ploegen meekan. Bij Bedum ontbrak aanvoerder Erik Sets door een schorsing en keerden Jordy van Haag en Timo Laninga weer terug in de selectie. Buitenpost mistte de geschorste spits en aanvoerder Dorjan Berisha, maar heeft sinds enkele weken wél weer de beschikking over aanvaller Martijn van Roeden. Hij keerde terug op het ‘vertrouwde nest’ na een transfer naar de beloften van Cambuur Leeuwarden. De reservebank werd daardoor bevolkt door reservekeeper Ricky Miedema, door Van Roeden, Simon Schreiber, Jan Oppedijk en Aaron Boekhout. De algehele leiding deze middag was in handen van de heer Carim Mesbah uit Groningen. Hij werd geassisteerd door de heren E. Koning en M. Danhof.

Flitsende start voor Blauwkes

Op het Bedumer kunstgras startte Buitenpost voortvarend. Direct werd er flink gas gegeven en werden de mannen van trainer René Wollerich en zijn assistenten Hans Setz en Ronald Bosker met de rug tegen de muur gezet. Al in de tweede minuut creëerde Buitenpost zich daardoor de eerste mogelijkheid. Sip Jaap Bos werd weggestuurd en ging een prima combinatie aan met Jorrit Terpstra, kreeg de bal weer terug en leverde een prima voorzet af. Spits Joop Pijnacker stond direct oog in oog met keeper Richard Gerdes van Bedum, maar zijn hakje mislukte jammerlijk. Waarschijnlijk had Pijnacker niet door hoe veel ruimte en tijd hij nog had. Amper een minuut later was er een prima voorzet van Rob Dijkstra, die Joran Olijve bereikte. Olijve schoot echter over. Zo had het dus ook zomaar al 0-2 kunnen staan en misschien ook wel moeten staan. In de vierde minuut was het wél raak. Pijnacker deed nu alles goed: met een prachtige kapbeweging zette hij drie Bedumer verdedigers op het verkeerde been en knalde prima binnen, 0-1.

Spelpeil zakt, Buitenpost laat Bedum ontsnappen

De Buitenposter aanhang dacht, dat hun ploeg wel even over Bedum heen zou denderen en dat het een gemakkelijk middagje zou worden. Men kwam echter bedrogen uit. Blijkbaar dacht Buitenpost dat het Bedum al over de knie had, maar daar dachten de Bedumers duidelijk anders over. Niet dat de gastheer nu zo voortreffelijk speelde, maar Buitenpost riep het over zich af, leek het wel. Ineens waren er helemaal geen mogelijkheden meer voor de ploeg van Van der Weij. Er kwam meer actie voor de goal van keeper Robert van der Laan. Na ruim een kwartier schoot Bedumer Ferdi Gorgulu hoog over en enkele minuten later was een vrije trap van Richard de Boer een prooi voor Van der Laan. Gelukkig was de keeper voldoende bij de les om de voorsprong vast te houden. Het niveau bij Buitenpost daalde en daarbij won men geen persoonlijke duels meer. Dit leidde tot enkele rare situaties in het strafschopgebied, waarbij na bijna een half uur Jorrit Terpstra de bal ongelukkig op zijn hand kreeg. Penalty, beoordeelde arbiter Mesbah. Bedum-spits Luuk Jans wist wel raad met dit buitenkansje en knalde net buiten bereik van Van der Laan de gelijkmaker tegen de touwen, 1-1. Lang kon Jans overigens niet genieten van zijn doelpunt, want een minuut later moest hij naar de kant met waarschijnlijk een hamstringblessure. Enkele minuten later kwam invaller Soeratmin Venema hem vervangen. Zeven minuten voor de rust leek Buitenpost weer op voorsprong te komen. Buitenpost kreeg een vrije trap na een overtreding op Olijve. Marco van Leijen belastte zich met dit klusje en speelde strak in op Pijnacker. Pijnacker tikte door op Olijve, die meteen vrije doorgang naar de goal kreeg. In riante scoringspositie schoot hij echter keihard naast. Een prachtige vrije trap die beloond had moeten worden met een doelpunt. Zoals dan wel vaker gebeurt kwam SV Bedum vijf minuten voor rust wél op voorsprong. Invaller Venema speelde handig Bos uit en passeerde ook Van der Laan, 2-1. Een domper zo vlak voor rust voor de Buitenposters. Geel was er in de eerste helft nog voor de Bedumer aanvaller Elsin Yilmaz voor ‘commentaar op de leiding’. Ruststand derhalve 2-1.

Buitenpost pakt draad weer op

Na de rust, waarin aan beide zijden niet werd gewisseld, pakte Buitenpost langzaam de draad weer op en ging men op zoek naar de gelijkmaker. Toch was de eerste mogelijkheid na rust voor aanvaller Yilmaz, maar hij schoot over. Buitenpost wisselde en bracht Jan Oppedijk binnen de lijnen voor Halbe Mossel. De mouwen werden opgestroopt en Wim de Vries stoomde op en zette goed door. Zijn voorzet werd in één keer ingeschoten door Olijve, maar Bedum-keeper Gerdes redde uitstekend ten koste van een corner. De corner leverde geen bijzonderheden op en Buitenpost wisselde nogmaals. Terpstra mocht moegestreden naar de kant en Simon Schreiber kwam hem vervangen. Met tranen in de ogen van de koude wind achter het Bedumer doel, gingen de supporters nogmaals achter hun Blauwkes staan. Ook de supporters van de thuisploeg lieten zich horen, wat de sfeer absoluut ten goede kwam. Die sfeer zou echter nog omslaan. Zo was er ineens een gele kaart voor de Bedumer Elsin Yilmaz van arbiter Mesbah. Geheel terecht overigens, na een overtreding op Van Leijen. Het was echter zijn tweede en dus betekende dit rood. Buitenpost-trainer Van der Weij reageerde meteen en haalde verdediger Van Leijen naar de kant en bracht aanvaller Martijn van Roeden binnen de lijnen, om zo voor meer aanvalsdruk te zorgen. Oók trainer Wollerich wisselde even later en haalde Ferdi Gorgolu naar de kant voor Mark van der Molen. Tóch konden de Buitenposter elf tegen de tien van Bedum geen vuist maken en moest het donders goed opletten niet tegen een derde Bedumer doelpunt aan te lopen. Of zoals een Buitenposter supporter het verwoordde: “’It sit der gewoan net yn.” Met nog een kwartier op de klok kwam Bos prima opstomen, maar op zijn voorzet kwam Dijkstra net te kort. Er kwamen nog wel enkele prima mogelijkheden.

Bedum-staf kleurt rood

Toen even later na een Bedumer blessurebehandeling de verzorger niet op de door arbiter Mesbah aangegeven wijze het speelveld verliet, hierna een rode kaart, kreeg werd het allemaal veel grimmiger. Niet zozeer in het veld, maar vanaf de Bedumer bank wel. Eerst werd er gewisseld, Jordy van Haag kwam Frank Roorda vervangen. Er was weer eens onnodig geel voor Buitenposter Olijve en ook vanaf de Bedumer bank gebeurde er van alles. Bedum-trainer René Wollerich zou een bidon naar de assistent-scheidsrechter hebben gegooid en kreeg dus rood van arbiter Mesbah, waarna ook elftalleider Albert Niemeijer rood kreeg. Hij zou ‘ongeoorloofd het speelveld hebben betreden’ en daarbij een Buitenpost-speler een duw hebben gegeven. Ondertussen werd er ook nog gevoetbald. Bijna bracht invaller Van der Molen Buitenpost de genadeklap toe. Uit een counter schoot hij echter naast. Ondertussen kreeg ook Buitenpost-spits Pijnacker nog geel na een teleurstellend ‘balstuiterend’ gebaar. Even later eenzelfde kaart voor Bedumer Nick Oostmeyer toen hij Buitenposter Schreiber torpedeerde. In de extra tijd aanbelandt gebeurde er nog van alles. Eerst redde keeper Gerdes uitstekend toen Pijnacker een voorzet van Dijkstra inkopte. Uiteindelijk bezorgde Sip Jaap Bos zijn ‘Blauwkes’ alsnog een gelijkspel. Een uittrap van keeper Van der Laan belandde bij Bos, die geheel vrijstaand een hoek mocht uitzoeken. Oog in oog met keeper Gerdes faalde hij niet en schoot hij onberispelijk raak, 2-2. Wederom dus een grote klap voor de thuisploeg, die geen kansen meer kon creëeren. Dat Buitenpost hier zelfs in de slotfase zelfs nog drie punten mee had kunnen nemen, was misschien gezien het wedstrijdbeeld ook niet eerlijk geweest. Arbiter Mesbah floot hierna voor het einde, maar moest nog even wachten voordat hij onder begeleiding van het speelveld kon gaan. Eindstand 2-2.

‘Netjes gebleven’

“Tegen Oranje Nassau waren we top. Zo zie je maar weer, dat je tegen Bedum óók alles moet geven om te kunnen winnen. Als we in het eerste kwartier drie maal scoren, gaan we hier naar een grote overwinning”, aldus Buitenpost-trainer Van der Weij. “Ik ben blij met het gedrag van mijn spelers naar de scheidsrechter toe, we zijn netjes gebleven en blijven voetballen in plaats van de duels op te zoeken, wat Bedum deed. We zijn op een juiste manier op zoek gegaan naar de gelijkmaker en daarvoor in de slotminuut alsnog beloond.” De wedstrijd zal voor Bedum dus nog wel eens een vervelend staartje kunnen krijgen, temeer ook omdat er een rapporteur van de KNVB aanwezig was. Volgende week zaterdag staat er slechts één inhaalduel op de agenda in de Eerste Klasse E: de derby tegen BCV, aanvang 14.30 uur in Burgum (Sportcomplex Het Koningsland, Burg. Both. Lohmanlaan 40C, 9251 LD  Burgum).

Opstelling SV Bedum: Gerdes, van der Hem, Oostmeyer, Stolwijk, Roorda (83/Van Haag), Jans (32/Venema), De Boer, Smit, Gorgulu (73/Van der Molen), Laninga, Yilmaz.

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma, Van Leijen (66/Van Roeden), Bos, R. Boekhout, Terpstra (61/Schreiber), Mossel (58/Oppedijk), Olijve, Dijkstra, Pijnacker.

Scoreverloop: 4. Pijnacker (0-1), 29. Jans (1-1), 40. Venema (2-1), 90+5. Bos (2-2).

Gele kaart: Joran Olijve en Joop Pijnacker (Buitenpost), Nick Oostmeyer (SV Bedum).

Rode kaart: Elsin Yilmaz (2x geel), René Wollerich (trainer), Albert Niemeijer (elftalleider) en Jochum Dijk (verzorger), allen SV Bedum.