Buitenpost laat het Groninger Groen Geel puntloos

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag was Buitenpost te gast op sportpark “Corpus den Hoorn” in Groningen. De gastheer op het Groninger kunstgras heette Groen Geel. Bij de thuisploeg ontbraken er enkele spelers, maar zoals trainer Veenhof voor de wedstrijd aangaf, was dit geen excuus. “We hebben zestien fitte spelers”, zei hij. Bij Buitenpost ontbrak in vergelijking met de wedstrijd tegen Omlandia Ruben Boekhout door een teenblessure en was ook Jorrit Terpstra nog afwezig door de nekblessure, opgelopen bij VIBOA veertien dagen geleden. Simon Schreiber was op de bank geposteerd, samen met Sven Rozendal, Sip Jaap Bos en reservekeeper Remco de Vries. Dit betekende, dat de routiniers Jan Oppedijk en Dorjan Berisha weer in de basisopstelling terugkeerden. Arbiter was vanmiddag de heer M. Oosting uit Niekerk.

Eerste helft rommelig

Vanaf het eerste fluitsignaal was het voor de rust allemaal ‘net niet’. Veel foutieve passes en dus veel balverlies, overigens aan beide zijden. Buitenpost leek zoekende en kon de juiste oplossing in de eerste helft maar niet vinden. Doelpunten vielen er dan ook niet. Mogelijkheden waren er wél. Voor Groen Geel schoot middenvelder Marten van der Zee naast en kon Buitenpost-keeper Robert van der Laan een poging van aanvaller Ruben Ludwig onschadelijk maken, toen verdediger Aaron Boekhout wel heel laconiek uitverdedigde. Daarna kreeg Buitenpost meer vat op de wedstrijd en kwamen er ook kansen. Groen Geel-keeper Jeroen Vogel kon makkelijk redden op een mislukt schot van spits Dorjan Berisha uit een prima voorzet van verdediger Wim de Vries.

Even later had Berisha zijn vizier ook niet goed afgesteld en schoot hij hoog over. Uit een goeie aanval bezorgde spits Joop Pijnacker de bal bij Joran Olijve, maar het leverde slechts een corner op. De rebound uit de corner van Jan Oppedijk was voor Danny Boersma, maar geheel vrijstaand werkte hij de bal over het doel. Enkele minuten later kreeg middenvelder Rob Dijkstra een gele kaart na een duel met zijn tegenstander, Groen Geel-middenvelder Yannick Abrahams. Dijkstra schoot nog over via een been van verdediger Johan Molenaar. De corner van Oppedijk leverde niks op. Vlak voor de thee kreeg Pijnacker misschien wel de beste mogelijkheid in de eerste helft. Een prachtige actie in het vijandelijke strafschopgebied leverde slechts een corner op. Arbiter Oosting stuurde de acteurs hierna naar de kleedbox, ruststand derhalve 0-0.

Buitenpost schakelt tandje bij

‘Blauwkes-trainer’ René van der Weij had wat extra tijd in de rust. Het anders zo lekker zoete thee ontbrak en daardoor kon hij zijn spelers in ieder geval meegeven dat het tempo omhoog moest. Dat gebeurde daadwerkelijk en het was al snel raak. De pass kwam van de voet van Oppedijk, de Groen Geel-verdediging tastte mis en spits Pijnacker kon alleen door richting keeper Vogel. Pijnacker twijfelde niet en schoot via de hand van Vogel keihard binnen, 0-1. Buitenpost probeerde na dit doelpunt gelijk door te drukken en gaf nog eens extra gas. Hierdoor ontstond er ook ruimte voor de Groningers en Aaron Boekhout moest hierdoor aan de rem trekken. Hij haalde zijn tegenstander onderuit en kreeg hiervoor een gele kaart van arbiter Oosting.

Voordat de score werd verdubbeld, kreeg Buitenpost nog een prima mogelijkheid. Een fantastische steekbal van Oppedijk belandde bij Berisha, maar zijn schot (voorzet?) vloog voor het doel langs. Pijnacker kwam nog net te kort om het tweede doelpunt binnen te glijden. Na een uur mocht Berisha naar de kant en Simon Schreiber was zijn vervanger. Zijn grillige acties brachten inderdaad weer wat meer ‘leven in de brouwerij’ en koud in het veld zag Schreiber zijn maatje Dijkstra de bal geweldig aannemen in het strafschopgebied. Met een sublieme volley passeerde hij hierna keeper Vogel, 0-2. Dijkstra mocht terecht juichen, een fantastisch doelpunt!

Legio mogelijkheden

Trainer Veenhof van Groen Geel greep hierna in en wisselde Van der Zee voor Nick Sturkenboom. Ook aan Buitenpost-zijde werd nog gewisseld en ging Aaron Boekhout naar de kant. Sip Jaap Bos was de laatste twintig minuten zijn vervanger. De wedstrijd leek gespeeld en Buitenpost kreeg nog legio mogelijkheden de score uit te breiden. Zo bekroonde Joran Olijve een prima actie niet met een doelpunt, maar passeerde hij net één tegenstander teveel. Tóch kwamen er nog meer doelpunten. Simon Schreiber beloonde zichzelf met een prima treffer, toen hij na uitstekend voorbereidend werk van Pijnacker de 0-3 binnengleed. Een minuut later probeerde Olijve het van afstand, maar zijn poging was kansloos en vloog hoog over. Hierna mocht Sven Rozendal invallen, hij kwam binnen de lijnen voor Olijve. Spits Pijnacker had hierna zijn tweede doelpunt moeten maken, maar hij vergat de trekker over te halen. Ook voor het Groninger Groen Geel kwamen er nog mogelijkheden, vooral door de ontstane ruimte die Buitenpost weggaf. Zo schoot aanvaller Ludwig voorlangs en uit een voorzet van diezelfde Ludwig, schoot Jasper Valentijn (ex-Harkemase Boys) over.

Groen Geel wisselde hierna nog tweemaal. Zo mocht eerst Ludwig naar de kant voor Luuk Schoorlemmer en enkele minuten later mocht ook Johan Niemeijer onder de douche. Zijn vervanger was Rick Lommerts. Laatstgenoemde liet zich gelijk zien, maar kopte naast na een prima aanval. Aan de andere kant was er een prima steekbal van Buitenposter Marco van Leijen, maar Pijnacker schoot te gehaast en over. Een kopbal van Pijnacker – uit een voorzet van Schreiber – vloog via keeper Vogel naast. De corner van Oppedijk belandde bij Schreiber en deze legde de bal prima klaar voor Pijnacker. Zijn schot verdween voorlangs. Hierna werd ook Groen Geel-speler Lommerts door arbiter Oosting genoteerd. Hij ging door op zijn tegenstander Van Leijen en kreeg terecht een gele kaart. Het slotakkoord was voor de Groningers. Invaller Sturkenboom verschalkte Buitenpost-keeper Van der Laan met een prima knal en bracht zo de eindstand op het scorebord, 1-3.

Derde plek

Ondanks een zeer matige eerste helft dus een prima eindresultaat. Door de resultaten van de concurrenten, verkeert het team van Van der Weij in de regionen waar het zo graag wil zijn. Voorlopig staat Buitenpost op een mooie derde plek met evenveel punten als Balk, ASV Dronten en ‘d Olde Veste ’54. Na vier gespeelde wedstrijden lijkt het nù al spannend te zijn in de Eerste Klasse E. De onderlinge verschillen zijn klein en is het oppassen geblazen. Een nederlaag kan zomaar een heel ander aanzien in de rangschikking geven. Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen promovendus Blauw Wit ’34 op het affiche. De Leeuwarders staand op de tiende plek, maar hebben slechts drie punten minder dan de Blauwkes! Aanvang 15.15 uur op sportpark “Wiarda” in Leeuwarden.

Gele kaart: Rob Dijkstra (Buitenpost), Aaron Boekhout (Buitenpost), Rick Lommerts (Groen Geel).

Opstelling Groen Geel: Vogel, Veldhuis, Hoeksema, Molenaar, Bras, Abrahams, Van der Zee (62/Sturkenboom), Valentijn, Niemeijer (85/Lommerts), Kersing, Ludwig (82/Schoorlemmer).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma, Van Leijen, A. Boekhout (70/Bos), Mossel, Oppedijk, Dijkstra, Olijve (76/Rozendal), Pijnacker, Berisha (60/Schreiber).

Doelpunten: 47. Joop Pijnacker (0-1), 55. Rob Dijkstra (0-2), 69. Simon Schreiber (0-3), 90. Nick Sturkenboom (1-3).