Buitenpost lijkt uitgeblust en verliest opnieuw

BALK – Buitenpost reisde afgelopen zaterdag af naar Balk, waar de plaatselijke trots de gastheer was. Onder leiding van trainer Dick Sangers, die ook nog bij Buitenpost de scepter zwaaide, beleven de Balksters opnieuw een uitstekend seizoen. Met nog drie wedstrijden te gaan is er zelfs nog volop kans om rechtstreeks te promoveren.

Al zal dan het Groninger Oranje Nassau, nu onder leiding van Patrick Zwart, nog punten moeten laten liggen. Zaterdagmiddag waren dus de Blauwkes uit Buitenpost te gast. De mannen van trainer René van der Weij waren echter niet van plan, de punten in Balk achter te laten en zoals het programmaboekje in Balk ook verwoordde: “Buitenpost heeft gewoon een uitstekende ploeg”.

Bij Buitenpost keerde keeper Robert van der Laan weer terug in de basis, evenals libero Danny Boersma. Aaron Boekhout (rugblessure), Ruben Boekhout (stage) en aanvoerder en spits Dorian Berisha (enkelbanden) ontbraken in de selectie. Reservekeeper Ricky Miedema, Simon Schreiber, Sip Jaap Bos en Jasper Sietzema namen op de bank plaats. Bij Balk was Beerend Altena geschorst en waren Roald Haanstra en Karst Geertsma vorige week al weer terug in de selectie. De algehele leiding deze middag was in handen van arbiter E.M. van der Hoek uit Assen, die werd geassisteerd door R. Bruining uit Emmen en B.J. Geuzinge uit Klazienaveen.

Balk en Buitenpost bakken er weinig van in eerste helft

Van tevoren denk je als toeschouwer: “Balk – Buitenpost, nummer twee tegen nummer zeven in de Eerste Klasse E, dat zou best een leuke wedstrijd kunnen worden. Daarbij laat Buitenpost tegen de betere ploegen altijd zien, héél goed te kunnen voetballen.” Nou, de supporters van beide partijen kwamen bedrogen uit. Er stond een harde wind over het veld, wat de wedstrijd ook zeker niet ten goede kwam. Daarbij kozen beide ploegen veelvuldig voor de lange bal, die aan beide zijden ook vaak niet aankwam. Zo waren er voor rust maar enkele noemenswaardige feiten te noteren. In de tiende minuut was de eerste mogelijkheid voor de thuisclub, maar Balk-spits Johan Lyklema knalde hoog over.

Beste mogelijkheid in eerste helft voor Buitenpost

Aan de andere kant kreeg Buitenpost-aanvaller Joop Pijnacker in de veertiende minuut een geweldige mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te knallen, maar via Balk-keeper Hessel Altenburg verdween de bal naast het doel. Uit de hierop volgende corner van Buitenpost van Marco van Leijen, kopte verdediger Pieter Henstra over. Na ruim drieëntwintig minuten kreeg Balk slechts een corner, nadat Buitenposter Henstra een prima actie van Balkster Wybren Altenburg uitstekend onschadelijk maakte. Ondertussen waren er al supporters van Buitenpost, die naar een ander speelveld keken, waar de Balkster dames op voorsprong stonden tegen de Harlinger dames van Zeerobben. De Buitenposter verdediging had zijn zaakjes echter onder controle en voor rust kreeg de thuisclub geen echte kansen. Zo knalde Wybren Altenburg nogmaals hoog over, toen hij het maar eens van afstand probeerde. Vlak voor rust schoot ook Buitenposter Marco van Leijen nog hoog over, voordat arbiter Van der Hoek de acteurs naar de thee stuurde. Ruststand derhalve 0-0.

Uitstekende lob levert voorsprong op voor Balk

Na de rust, waarin aan beide zijden niet werd gewisseld, kwam Balk als collectief sterker uit de startblokken. Men kwam steeds vaker als winnaar uit de persoonlijke duels en Buitenpost – zo leek het – moest passen. Amper twee minuten na rust kreeg Balk de eerste mogelijkheid via spits Lyklema. In kansrijke positie schoot hij echter zwak in en kon Buitenpost-keeper Robert van der Laan eenvoudig redden. Met nog een half uur op het scorebord en nog geen doelpunten werden de Balksters wat onrustiger. Eerst vond Buitenpost-spits Pijnacker, dat hij nadat hij ‘licht getoucheerd’ was, een strafschop verdiende. Arbiter Van der Hoek floot echter – terecht – niet. Hierna greep trainer Van der Weij in, haalde Jorrit Terpstra naar de kant en bracht Simon Schreiber binnen de lijnen. Toen even later Olijve vrije doorgang leek te hebben richting de Balkster keeper Altenburg, leek Buitenpost zelfs op voorsprong te komen. Helaas voor de Blauwkes schoot Olijve keihard naast. Amper bekomen van deze mogelijkheid, kreeg Buitenpost een nog grotere domper te verwerken, toen aanvaller Harry Deinum ineens voor doelman Van der Laan verscheen. Zijn prima uitgevoerde lob verdween na drieënzeventig minuten onhoudbaar in het Buitenposter doel, 1-0.

Onrustige slotfase levert geen doelpunten meer op

Na de voorsprong voor de thuisclub, werd het wat onrustiger in het veld. Buitenposter Danny Boersma kreeg een gele kaart na het duwen van zijn tegenstander, waarna ook Balk-trainer Sangers ingreep. Doelpuntenmaker Deinum mocht naar de kant en Durk Lyklema kwam hem vervangen. Ook collega-trainer Van der Weij wisselde en probeerde door het inbrengen van Sip Jaap Bos en Jasper Jelmer Sietzema voor Wim de Vries en Pieter Henstra het tij nog te keren. Het had nog gekund, maar het vizier stond niet op scherp. Overigens had ook Balk de score nog kunnen uitbreiden, maar ook daar ontbrak de juiste richting. Zo mocht Buitenpost nog een vrije trap nemen, maar deze werd door Rob Dijkstra in Balkster muur geknald. Aan de andere kant verscheen invaller Durk Lyklema alleen voor keeper Van der Laan, maar Lyklema schoot op de paal. Met nog vijf minuten op de klok mocht ook Balkster Johan Lyklema naar de kant en Roald Haanstra kwam hem vervangen. Er was nog geel voor Pieter Wijnja van Balk, na een overtreding op Olijve en twee minuten later voor diezelfde Olijve, nadat tegenstander Karst Geertsma hem wel heel opzichtig een kaart ‘aansmeerde’ door heel theatraal ‘ter aarde te storten’. Balk wisselde na negentig minuten nogmaals en Stefan Konst kwam Schelte Reitsma vervangen. Toen ook een inzet van Halbe Mossel door de Balk-verdediging nog van de lijn werd gehaald, was het voor Buitenpost over en uit. De laatste mogelijkheid was dan ook voor de thuisclub. Wijnja mocht alleen op Buitenpost-keeper Van der Laan afstevenen, maar Van der Laan kwam als winnaar uit de strijd. Hierna vond arbiter Van der Hoek – die zo nu en dan enigszins warrig optrad – het genoeg en floot voor het laatst deze middag, eindstand 1-0.

Vertrouwen

“Balk opereerde meer als een team deze middag. Ik denk, dat dat de doorslag gaf. Al vind ik, dat deze wedstrijd geen winnaar verdiende”, aldus Buitenpost-trainer Van der Weij. “Gelukkig wordt er ook in de eindfase van het seizoen nog uitstekend getraind, dus vertrouwen voor de wedstrijden tegen Leeuwarder Zwaluwen en Veenwouden is er nog altijd! Er zijn nog zes punten te winnen.” Duidelijke woorden dus van Van der Weij, die zo graag had meegestreden voor bijvoorbeeld plek drie. Eerst op naar Leeuwarder Zwaluwen volgende week in de Friese hoofdstad! (Sportpark “Nylân”, Middelzeelaan 18a, 8931 AK)

Gele kaart: Danny Boersma (Buitenpost), Pieter Wijnja (Balk), Joran Olijve (Buitenpost)

Opstelling Balk: H. Altenburg, Reitsma (90/Konst), K. Geertsma, Klijnsma, De Jong, J. Geertsma, Wijnja, Nzoko, J. Lyklema (85/Haanstra), W. Altenburg, Deinum (75/D. Lyklema).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries (78/Bos), Boersma, Van Leijen, Henstra (78/Sietzema), Oppedijk, Mossel, Dijkstra, Terpstra (65/Schreiber), Olijve, Pijnacker.

Scoreverloop: 73. Deinum (0-1).

Tekst : Anne de Haan