Buitenpost na strafschoppen uit bekertoernooi

BUITENPOST – Het bekertoernooi zit erop voor VV Buitenpost. Bekerhouder Flevo Boys nam zaterdag op Sportpark De Swadde de strafschoppenserie beter (4-3) nadat het duel in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd. In de eerste helft was Flevo Boys duidelijk de bovenliggende partij en kwam verdiend op voorsprong. Na de rust waren de rollen omgekeerd en scoorde Joran Olijve de gelijkmaker. De ploeg uit Emmeloord  kreeg nog wel voldoende kansen om de winnende treffer te maken. Uiteindelijk trok de titelverdediger via penalty’s aan het langste eind.

Overwicht Flevo Boys

Nadat pupil van de week Jelte van der Lei raak had geschoten was de eerste kans voor Rik Weening na voorbereidend werk van Berend Schootstra. Zijn poging ging over. Even later werd een schot van Rob Dijkstra geblokt. Competitiegenoot Flevo Boys, die in december in Buitenpost met 1-3 had gewonnen, had de wedstrijd echter onder controle en won meer persoonlijke duels. De 0-1 viel na 19 minuten. Keeper Kevin van der Meulen schoof de bal in de voeten van Johan Tiems die gedecideerd raak knalde. Wat volgde was nog een reeks mogelijkheden voor de gasten die goed druk zetten en Buitenpost geen millimeter ruimte gaven. Flevo Boys verzuimde echter het overwicht om te zetten in doelpunten. Net voor rust kregen de Blauwkes pas weer een goede kans. Een hoekschop van Jorrit Terpstra werd uitstekend ingekopt door Schootstra, maar doelman Fariz Mesud redde geweldig. In de laatste minuut stond Van der Meulen te ver voor zijn doel wat Tiems goed zag. Zijn fantastische lob ging tot opluchting van de Buitenpost-keeper via de paal naast.

Goede fase Buitenpost

De tweede helft startte met twee frisse spelers. Aaron Boekhout en Rolf Dijk vervingen Wim de Vries en Rik Weening. Dijk viel meteen op met een paar prachtige acties. Met de wind mee voerde Buitenpost de druk op en duels werden nu opeens wel gewonnen. De goede fase leverde nog niet het gewenste resultaat op. Trainer René van der Weij besloot halverwege de tweede helft al zijn derde wissel te gebruiken. Joran Olijve verving Jorrit Terpstra. Olijve viel goed in. Zo dook hij op in het strafschopgebied en nam de bal vol op zijn wreef. Die poging ging naast. Buitenpost ging meer risico nemen op jacht naar de gelijkmaker. Hierdoor kreeg de tegenstander wel de ruimte om te counteren, maar deed daar onvoldoende mee. Zes minuten voor tijd kreeg Olijve meer tijd om aan te leggen. Met een uitstekende knal bracht hij Buitenpost alsnog langszij. Flevo Boys kreeg nog een goede mogelijkheid om de wedstrijd definitief te beslissen, maar de 1-1 bleef op het scorebord.

Strafschoppen

Een strafschoppenserie, volgens het verwarrende ABBA-systeem, moest een winnaar uitwijzen. Twee spelers van Flevo Boys misten (één redding van Kevin van der Meulen), maar tweede keeper Fariz Mesud bleek een echte penaltykiller. Robin Huisman de Jong, Joran Olijve en Danny Boersma schoten namens Buitenpost wel raak, maar Mesud keerde de strafschoppen van Joost Jesse Visser, Jelmer Vos en Rolf Dijk. Thomas Boer bracht uiteindelijk de beslissing door met een panenka raak te stiften. Hierdoor was het feest bij de ploeg uit Emmeloord die doorgaat in de noordelijke districtsbeker.

Beleving

“We zijn terecht uitgeschakeld”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. “Als je reëel kijkt hebben we daarvoor te weinig echt afgedwongen en zeker de eerste helft echt ondermaats gespeeld. Er zat geen strijd in het elftal we verloren bijna alle duels over het hele veld. We komen achter door een fout en mogen blij wezen dat het een wedstrijd bleef omdat Flevo Boys de kansen niet afmaakte.” Van der Weij was wel meer tevreden over de tweede helft. “Vanaf minuut 1 alles of niks gespeeld en geprobeerd ons in de wedstrijd te knokken. Ik denk dat dat wel aardig is gelukt. In ieder geval heb ik meer beleving gezien. Dat we met een slotoffensief toch scoren is mooi voor de groep. Over de penalty’s had ik een goed gevoel, helaas missen we er drie en is het over en uit. Mijn laatste bekerwedstrijd voor Buitenpost besefte ik gelijk na de tijd. Ik had graag afscheid genomen met een plek bij de laatste vier.” Buitenpost kan zich nu concentreren op een spannende fase in de competitie. De komende drie wedstrijden spelen de Blauwkes tegen teams die lager staan geklasseerd en waar dus punten tegen moeten worden gepakt om niet op de nacompetitieplekken te komen. Het volgende duel is zaterdag in Wierden tegen hekkensluiter SVZW.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (46. Aron Boekhout), Danny Boersma, Jelmer Vos, Joost Visser, Berend Schootstra, Robin Huisman de Jong, Jorrit Terpstra (64. Joran Olijve), Rudmer Loonstra, Rik Weening (46. Rolf Dijk), Rob Dijkstra

Opstelling Flevo Boys: Fariz Mesud, Bjorn Adams, Roelof Strikwerda, Arnoud Post, Madih Doufikar, Aran Nijboer, Timon Rorije (62. Frank Post), Ivar Span, Duane Twen-A-Kwoei, Johan Tiems, Aron Strenghol

Scoreverloop: 19. Johan Tiems 0-1, 84. Joran Olijve 1-1. Flevo Boys wint na strafschoppen (3-4)

Gele kaart: Berend Schootstra