Sport

Buitenpost niet opgewassen tegen Excelsior ‘31

BUITENPOST – VV Buitenpost leed zaterdag een nederlaag tegen het gerenommeerde Excelsior ‘31. In de eerste helft kon de thuisploeg de tegenstander nog goed bijbenen en had het mogelijkheden om te scoren. Toch leidde het team uit Rijssen in de rust met 0-1. In de tweede bedrijf kwamen de kwaliteiten van Excelsior bovendrijven, maar werden de vele kansen niet benut. Buitenpost bleef daarom lang hopen op een goed resultaat. Pas in de slotfase wisten de Excelsioren nog tweemaal het doel te vinden, waarmee de eindstand op 0-3 uitkwam.

Jonne Wijma, de pupil van de week, gaf Buitenpost het goede voorbeeld door raak te schieten. De thuisploeg startte vervolgens prima. De eerste doelpoging kwam al na een paar minuten spelen van Rudmer Loonstra, maar zijn schot was houdbaar voor keeper Melvin Koetsier. Excelsior reageerde met een afstandschot dat Kevin van der Meulen tot hoekschop moest verwerken. Na bijna een kwartier dook Rolf Dijk op aangeven van Joran Olijve het strafschopgebied in, maar hij schoot tegen de doelman op, waar een voorzet op Loonstra of Olijve een betere keuze was geweest. De eerste goede kans van de gasten was meteen raak, waarmee Buitenpost de deksel keihard op de neus kreeg. Topscorer Hielke Penterman rondde een vloeiende aanval uitstekend af door in minuut 21 in de lange hoek binnen te schieten. De thuisploeg leek van slag door de tegentreffer en wist lange tijd niets meer te creëren. Alleen Rik Weening werd nog twee keer in stelling gebracht, maar de ballen kwamen net niet goed aan. Ook Excelsior bleef in het vervolg van de eerste helft ongevaarlijk.

Dat was na de thee heel anders. De ploeg zette aan en Buitenpost kwam onder druk te staan. Tot scoren kwamen de gasten echter niet. Wat volgde was een saaie fase, waarin Excelsior moeite had het hoge tempo vol te houden door de warmte en Buitenpost geen vuist kon maken tegen de sterke tegenstander. Ook het naar voren schuiven van stormram Robin Huisman de Jong leverde weinig effect op. Olijve probeerde het nog van afstand, maar de doelman redde in tweede instantie. Er werd gecontroleerd gespeeld door de roodhemden en gewacht op de momenten in het Buitenposter strafschopgebied. Pas in de slotfase gaven de Excelsioren weer vol gas en was het wachten op de 0-2.

Zo belandde een bal in de tachtigste minuut op de binnenkant van de paal, maar stuiterde terug in het veld. Uiteindelijk moesten de dappere Blauwkes in de slotfase toch nog tweemaal capituleren. Vier minuten voor tijd scoorde Penterman zijn tweede doelpunt van de middag. Zijn schot werd van richting veranderd waardoor Van der Meulen kansloos was. Twee minuten later besliste invaller Cem Köse het duel definitief. Arbiter Marco Oosting uit Niekerk, die prima floot, had geen kaarten nodig om de wedstrijd in goede banen te leiden. Eindstand 0-3.

“We hebben zaterdag een terechte nederlaag geleden”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. “We wisten dat we tegen een hele goede tegenstander zouden spelen en dat we net als de vorige wedstrijden als een hecht team moesten gaan spelen. Ik vond dat we de eerste helft nog wel oké meevoetbalden. We creëerden een paar mogelijkheden, maar net als vaker is de eerste kans gelijk raak wanneer we één keer niet met de man meelopen.” In de tweede helft speelde Buitenpost volgens Van der Weij voor zijn doen matig. “We waren de bal voorin te snel kwijt, we waren niet balvast genoeg om als elftal aan te sluiten. Achterin was het niet meedogenloos genoeg. Waar we willen en moeten doordekken ging dit niet goed. Dit was eigenlijk de eerste keer dit seizoen dat we echt terecht hebben verloren waar we vooral moesten tegenhouden. Je voelde de 0-2 wel een beetje aankomen. We zullen de beelden goed moeten gaan bekijken en lering moeten trekken wat we beter moeten doen. Het is geen schande om van dit Excelsior’31 te verliezen, alleen de manier waarop ben ik niet tevreden. Aanstaande zaterdag ons rug rechten tegen AZSV uit Aalten en laten zien dat dit een incident was.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (46. Joost Jesse Visser), Danny Boersma, Jelmer Vos, Joran Olijve (77. Halbe Elsenga), Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra, Aaron Boekhout, Rik Weening (66. Jorrit Terpstra), Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong.

Opstelling Excelsior ‘31: Melvin Koetsier, Joost Krijns, Simon Baysoy, Pim ten Have, Mirko Zwiers, Hielke Penterman, Amanuel Isa, Hakim Ezafzafi, Stefan Maat (46. Cem Köse), Boy Boeloerditi, Michel Gerritsen Mulkes (76. Jasper Groothuis).

Scoreverloop: 21. Hielke Penterman (0-1), 86. Penterman (0-2), 88. Cem Köse (0-3)