Sport

Buitenpost onderuit tegen Volendam

BUITENPOST – VV Buitenpost ging zaterdag thuis met 5-2 onderuit tegen RKAV Volendam. In de eerste helft bleken de gasten uitermate efficiënt en schoten twee kansen binnen. Direct na rust leek de ploeg de wedstrijd definitief te beslissen door snel uit te lopen naar 0-4. Toch bracht Buitenpost de spanning terug door kort achter elkaar tweemaal te scoren. Bijna was er nog de aansluitingstreffer, maar de goal viel aan de andere kant. De thuisploeg liet andermaal zien goals te gemakkelijk weg te geven en moeite te hebben kansen te verzilveren. “Dan wordt het lastig om tot een goed resultaat te komen”, concludeerde Buitenpost-trainer Jasper Bouma. Door het verlies zijn de Blauwkes nu hekkensluiter in de hoofdklasse B.

Pupil van de week Wybren van der Vaart opende de middag met een rake shoot-out. Volendam, dat met drie punten meer aan de wedstrijd begon, liet het initiatief over de thuisploeg. Het lukte Buitenpost, zonder de geblesseerde aanvoerder Berend Schootstra, door een te laag tempo niet om het veldoverwicht om te zetten in het creëren van mogelijkheden. De eerste kans was voor de gasten, na ruim een kwartier spelen. Een schot op goal werd goed geblokt door Danny Boersma. De volgende aanval van Volendam was direct raak. De verdediging van Buitenpost werd gemakkelijk uitgespeeld waarna Joey Tol doelman Kevin van der Meulen passeerde. Na een half uur kon Rik Weening iets terugdoen voor de Blauwkes. Zijn doelpoging werd met moeite gepareerd door Volendam-keeper Sander Binken. Meteen daarop leverde Weening een voorzet af, die Rudmer Loonstra net niet bereikte.

Buitenpost zette Volendam onder druk waar Loonstra van leek te profiteren. Een vrije trap van Robin Huisman de Jong werd door Jelmer Vos koppend teruggelegd op Loonstra. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten voor rust schoot Rolf Dijk voorlangs. Aan de andere kant liet Volendam zien uiterst scherp te zijn. Kevin Giele mocht gemakkelijk door de verdediging lopen en uithalen. Van der Meulen redde nog in eerste instantie, maar de rebound was een prooi voor Jens Kras: 0-2. “Uit het niets wordt het 0-1. Daarna herpakken we ons goed en moeten we scoren, maar dat blijft een dingetje voor ons. Dan wordt het wederom uit het niets 0-2. Daar kun je moedeloos van worden en dan ga je met een vervelend gevoel de kleedkamer in”, aldus Bouma.

Volendam kwam goed uit de kleedkamer. De ploeg liep in deze sterke fase erg gemakkelijk uit naar 0-3 en 0-4 via opnieuw Joey Tol en Giele. Bouma: “We beginnen slap in de tweede helft en geven de wedstrijd daardoor weg.” Buitenpost liet het hoofd toch niet hangen en bleef knokken. Het leverde een mogelijkheid op voor Dijk die via een tegenstander naast schoot. Uit de hoekschop kopte Rob Dijkstra langs de verkeerde kant van de paal. Ook Weening kreeg na een pass van Dijk een grote kans, maar de doelman redde knap. Met de verse krachten Halbe Elsenga voor Danny Boersma en Jorrit Terpstra voor Rik Weening probeerde trainer Jasper Bouma nog iets af te dwingen. Terpstra kwam glijdend een halve meter te kort na een mooie voorzet van Mark Huizinga. Het lukte Volendam opmerkelijk genoeg een kans te missen door de bal in het zijnet te schieten. Een poging van Loonstra leek in een één-op-éénsituatie een doelpunt op te leveren, maar de Volendammer sluitpost kreeg nog net een voet tegen de bal aan.

Met nog een klein kwartier te spelen was het eindelijk raak voor Buitenpost. Terpstra stoomde op vanaf rechts en schoot via de binnenkant van de paal fraai binnen. Een minuut later gaf Dijk een voorzet op Loonstra die prima raak kopte. Volendam was de kluts volledig kwijt. Buitenpost drukte door en een derde doelpunt van de thuisploeg hing in de lucht. “We kunnen en moeten de 3-4 maken en dán weet ik het niet. Als die dan valt …. Maar dat gebeurt niet.” Er kwamen kansen voor Halbe Elsenga (schot naast) en Dijkstra (op de vuisten van de keeper). In plaats van 3-4 werd het 2-5. Niels Springer kon net voor tijd geheel vrijstaand simpel binnenschuiven. “Typerend is de vijfde goal die we tegen krijgen: niet dekken en niet goed verdedigen.” De moegespeelde Joran Olijve, het was zijn eerste basisplaats dit seizoen, werd nog gewisseld voor Martijn Douma. Het slotakkoord was voor de bezoekers, maar Van der Meulen had nog een goede redding in huis. Zaterdag wacht Buitenpost een lastige uitwedstrijd in Staphorst.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma (64. Halbe Elsenga), Robin Huisman de Jong, Mark Huizinga, Jelmer Vos, Rob Dijkstra, Joran Olijve (84. Martijn Douma), Rolf Dijk (64. Jorrit Terpstra), Rik Weening (66. Jorrit Terpstra), Rudmer Loonstra

Opstelling Volendam: Sander Binken, Stef Schokker, Jaap Tol (70. Marco Speijk), Eric Veerman, Stan Veerman, Pieter Kroon (80. Sonny Tol), Niels Springer, Joey Tol, Kevin Giele, Maarten Woudenberg, Jens Kras (80. Azeddine Sout)

Scoreverloop: 20. Joey Tol 0-1, 41. Jens Kras 0-2, 49. Joey Tol 0-3, 53. Kevin Giele 0-4, 77. Jorrit Terpstra 1-4, 78. Rudmer Loonstra 2-4, 83. Niels Springer 2-5