Sport

Buitenpost speelt gelijk tegen BCV

BURGUM – In de strijd om de derde periodetitel wilde Buitenpost zaterdag het inhaalduel tegen BCV winnen om bovenaan te komen staan. De derby in Burgum eindigde onder toezicht van veel publiek echter in een gelijkspel: 1-1. Buitenpost was niet in goede doen en had moeite met het spel van de fysiek sterke thuisploeg. Hoewel de Blauwkes over de gehele wedstrijd gezien meer kansen hadden dan de Burgumers, konden beide ploegen leven met de puntendeling. Op sportcomplex Het Koningsland hing de Friese vlag en de clubvlag halfstok in verband met het overlijden van Johan Cruijff. Voor de wedstrijd was er een minuut stilte voor de legendarische nummer 14.

BCV is voor Buitenpost altijd een lastige tegenstander. Toch was de ploeg van trainer René van der Weij, die een basisplaats had ingeruimd voor Martijn van Roeden voor de geschorste Joran Olijve, in het eerste kwartier de gevaarlijkste ploeg. Het leidde tot drie grote kansen. Joop Pijnacker legde in de negende minuut de bal goed breed op de gretige Van Roeden, die vervolgens overschoot. Bijna tien minuten later kwam de jonge spits alleen voor keeper Hendrik van der Laan, die met zijn voet redde. Het lukte Van Roeden ook niet de rebound te verzilveren, Van der Laan redde opnieuw ten koste van een hoekschop. Hieruit was Rob Dijkstra bijna succesvol. Zijn kopbal ging richting kruising, maar opnieuw bleek de Burgumer keeper een sta-in-de-weg.

Mooi schot

Na de sterke beginfase werd er veelvuldig balverlies geleden, duels verloren en kwamen passes op het hobbelige veld niet meer aan. Het lukte Buitenpost niet voetballend door de goede georganiseerde tegenstander heen te komen met de sterke Roel van der Meulen op het middenveld. Na bijna een half uur spelen kreeg BCV de eerste kans. Door balverlies op het middenveld kwam Joeke de Vries in scoringspositie, maar zijn schot hobbelde voorlangs. Even later moest de geblesseerde BCV’er Frank Harmens zich laten vervangen door Jurjen Post. Het duurde tot net voor rust voordat Buitenpost zich weer liet gelden. Een mooi schot van Pijnacker met links zeilde net langs de verkeerde kant van de paal. Ruststand 0-0.

Vrije trap

In de tweede helft begon BCV feller aan het duel. Het leidde tot een grote kans voor Jelte van der Wal. Buitenpost-doelman Robert van der Laan, de jongere broer van de BCV-sluitpost, redde echter prima. Zeven minuten na rust ging Van der Weij al wisselen: Aaron Boekhout voor Sip Jaap Bos en Simon Schreiber voor Jorrit Terpstra. Na een uur spelen kreeg Buitenpost een vrije trap op een mooie plek. Pijnacker krulde de bal langs de muur en buiten bereik van de keeper in het net: 1-0. Het duurde daarna lang voordat de medespelers de snelle Schreiber in stelling konden brengen. In de 69e minuut kreeg hij eindelijk de bal diep en lepelde bijna vanaf de achterlijn de bal op de paal. In plaats van het duel in het slot te gooien, was het een minuut later plotseling gelijk. Aan de andere kant van het veld kwam Joeke de Vries vrij voor de keeper en schoot beheerst raak: 1-1.

Op de paal

Drie minuten later was er een grote kans voor BCV om op voorsprong te komen, maar Van der Wal kopte op de paal. Buitenpost kwam niet meer echt in het spel, veel duels werden verloren. Toch kwam er nog een enorme kans voor de Blauwkes. Tien minuten voor tijd bracht Schreiber de bal voor, die via een kluts op het hoofd van Jan Oppedijk kwam. De routenier leek te schrikken van de mogelijkheid, zijn kopbal ging net over het doel. Beide ploegen probeerden daarna nog iets te forceren om tot winst te komen, zo wisselde Van der Weij spits Dorjan Berisha voor middenvelder Oppedijk, maar meer dan een gelijkspel zat er niet in. De Burgumers claimden nog een strafschop, maar scheidsrechter Veldhuizen, geholpen door neutrale assistenten, wilde hier niets van weten. Zo eindigde de derby in 1-1. Zaterdag 2 april speelt Buitenpost een thuiswedstrijd tegen d’ Olde Veste.

Opstelling BCV: Hendrik van der Laan, Jacob Frimpong, Ben Donker, Hendrik Elzinga, Frank Harmens (28. Jurjen Post), Cor de Jong, Fedde Durk Kingma, Mao Sheng Xiao, Jelte van der Wal, Roel van der Meulen en Joeke de Vries (81. Mark Jalvingh).

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Ruben Boekhout, Marco van Leijen, Sip Jaap Bos (52. Aaron Boekhout), Jan Oppedijk (86. Dorjan Berisha), Jorrit Terpstra (52. Simon Schreiber), Halbe Mossel, Rob Dijkstra, Martijn van Roeden en Joop Pijnacker.

Doelpunten: 60. Joop Pijnacker (1-0), 70. Joeke de Vries (1-1).

Gele kaart: Sip Jaap Bos (Buitenpost).