RegionaalSport

Buitenpost speelt gelijk tegen SVZW

BUITENPOST – VV Buitenpost speelde zaterdag een mindere eerste helft en een goede tweede helft tegen SVZW uit Wierden. De gasten kwamen op De Swadde terecht op voorsprong. De gelijkmaker van de Blauwkes, een doelpunt van aanvoerder Berend Schootstra, was eveneens verdiend. Met de 1-1 uitslag konden beide ploegen dan ook leven.

Als een raket

Bij de thuisploeg bleef de licht geblesseerde Rudmer Loonstra de hele wedstrijd op de bank. Naast de topscorer zat Rolf Dijk die zijn plek in de aanval kwijt was aan de jonge Halbe Elsenga. Berend Schootstra keerde terug van een schorsing. Nadat pupil van de week Tiemen Roorda raak had geschoten, kwam Sport Vereniging Zwaluwen Wierden (SVZW) als een raket uit de startblokken. Binnen drie minuten hadden de gasten twee keer kunnen scoren.

Lars Kamperman Leferink knalde diagonaal over en op de poging van Yessin Maskoul ging via doelman Kevin van der Meulen net naast. De rappe en technisch vaardige Maskoul bleek de hele wedstrijd een plaaggeest voor de Buitenposter verdediging. Enkele overtredingen op hem leverde gele kaarten op. Maar ook zijn ploeggenoten speelden in de eerste helft goed.

Geluk

De Zwaluwen lieten Buitenpost rustig opbouwen en kwamen keer op keer er razendsnel en gevaarlijk uit. Een afstandsschot van Joran Olijve en een volley van Robin Huisman de Jong waren de enige wapenfeiten van de thuisploeg. Na bijna een half uur voetballen viel de 0-1. Frank Smit schoot op aangeven van Sten Knol koelbloedig raak.

SVZW kreeg daarop kansen om de voorsprong uit te breiden, maar Van der Meulen hield met enig geluk zijn doel verder schoon. “SVZW had het verdedigend goed voor elkaar en wij konden de oplossing tussen die linies niet goed vinden. We waren te slordig en leden daardoor te veel balverlies. Zo kon SVZW hun geliefde spelletje spelen door te counteren. We mogen blij zijn dat het maar 0-1 met rust was”, analyseerde Buitenpost-trainer René van der Weij.

Gedurfde tactiek

Na rust veranderde het spelbeeld. Van der Weij schoof Huisman de Jong door naar het middenveld waardoor de Blauwkes veel meer grip op de tegenstander kreeg. De gedurfde tactiek van de coach door achterin een-op-een te spelen pakte goed uit. Buitenpost wist steeds beter de vrije man te vinden. De eerste mogelijkheden na de thee waren nog wel voor de gasten, maar langzamerhand werd SVZW achteruit gedrukt. Joran Olijve verdiende een corner, die door Joost Jesse Visser werd genomen.

Rob Dijkstra kopte door, invaller Rolf Dijk won een persoonlijk duel waarna aanvoerder Berend Jan Schootstra mocht uithalen. Zijn eerste poging werd geblokt, de tweede was onberispelijk raak: 1-1. Buitenpost rook bloed met nog ruim een kwartier voetballen. Met name de gretig ingevallen Dijk was telkens gevaarlijk met individuele acties.

Terecht

De Blauwkes drongen aan op zoek naar de drie punten, maar aan de andere kant was het ook oppassen voor de counters van SVWZ. Twee minuten voor tijd had Dijkstra dé kans op de 2-1.  Rik Weening werd onderuit gehaald, waarna Huisman de Jong achter de bal ging staat. Zijn vrije trap kwam op het hoofd van Dijkstra die diagonaal net naast de verkeerde kant van de paal kopte. In blessuretijd was het nog een poging van Weening die net naast ging.

“Na de 1-1 gingen we voor de winst. Je zag aan de jongens dat ze erin geloofden. Helaas mist Rob die kopbal, die er eigenlijk wel in moet. Ik denk gezien het spelbeeld dat de 1-1 terecht is”, aldus Van der Weij. Aanstaande zaterdag speelt Buitenpost een bekerwedstrijd in Drachten. Zondags derdeklasser VV Drachten is dan de tegenstander. Het bekerduel begint om 17.00 uur.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (77. Aaron Boekhout), Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Joost Jesse Visser,Jelmer Vos, Berend Schootstra, Rob Dijkstra, Rik Weening, Halbe Elsenga (46. Rolf Dijk), Joran Olijve (77. Jorrit Terpstra)

Opstelling SVZW: Tim Sickman, Lars Kamperman Leferink, Michael Wensing, Robin de Jong, John Lubbers, Frank Smit, Deniz Sahbaz, Sten Knol (84. Maarten Jansen), Yessin Maskoul, Karlo Borghuis, Nigel Michels (79. Matthijs Witten)

Scoreverloop: 28. Frank Smit (0-1), 72. Berend Schootstra (1-1)

Gele kaart: Danny Boersma, Jelmer Vos (Buitenpost), John Lubbers (SVZW)