RegionaalSport

Buitenpost stelt aanhang wederom teleur

LEEUWARDEN – Buitenpost was afgelopen zaterdag te gast op een zonovergoten sportpark Nijlân bij de Leeuwarder Zwaluwen in de Friese hoofdstad. In de Eerste Klasse E de nummer zeven tegen de nummer elf op de ranglijst. De Leeuwarders dus vooraf aan deze wedstrijd nog lang niet zeker van lijfsbehoud, maar is er ook nog kans op handhaving of nacompetitie. Volop belangen dus voor de ‘Liwadders’. Buitenpost had daarentegen niks meer te vrezen. Geen prijs, maar ook geen degradatie. Gezien de laatste wedstrijden helaas ook een kleurloos einde van het seizoen 2015 – 2016. Bij Buitenpost was Joran Olijve geschorst en zijn Aaron Boekhout (rug) en Dorjan Berisha (enkel) nog geblesseerd. Ook de andere Boekhout, Ruben, was afwezig in verband met een buitenlandse stage. Reservekeeper Ricky Miedema stond onder de lat en ook mocht Pieter Henstra wederom in de basisopstelling starten. Eerste keeper Robert van der Laan nam deze middag op de reservebank plaats, evenals Jan Oppedijk, Martijn van Roeden en Jasper Jelmer Sietzema. Arbiter G. Beekman uit Bant had vanmiddag de algehele leiding.

 

Begin aan beide zijden ietwat onrustig

De thuisclub zou dus wel gaan stormen, tenminste dat werd gedacht. Ze hadden misschien wel gewild, maar waren niet bij machte. De mogelijkheden die men kreeg, waren te wijten aan gemakzucht bij de Blauwkes. Het verschil in kwaliteit was helaas veel te weinig zichtbaar. Na bijna een kwartier viel het eerste noemenswaardige feit te noteren. Leeuwarder Jeffrey Reitsma mocht een corner nemen, waar Buitenpost-keeper Ricky Miedema zich op verkeek. Gelukkig stond verdediger Marco van Leijen op de doellijn, zodat een achterstand werd voorkomen. Het spel ging op en neer, maar écht gevaarlijk werden beide partijen nog niet. Na ruim twintig minuten was er een prima actie van Sip Jaap Bos, maar zijn voortzetting veel te matig om gevaar te stichten.

 

Buitenpost kwalitatief duidelijk de betere in eerste helft

Leeuwarder Zwaluwen was dan ook niet bij machte er een aantrekkelijk duel van te maken. Buitenpost verzuimde echter om zorgvuldiger te zijn aan de bal. Tekenend was misschien wel dat de volgende mogelijkheid kwam van Zwaluwen-middenvelder Reitsma. Uit een corner van Buitenposter Jorrit Terpstra werd de bal compleet verkeerd geraakt door Reitsma, waarna de bal maar rakelings over vloog. De nieuwe corner leverde niks op voor de Blauwkes. De grootste mogelijkheid kwam voor Buitenpost-aanvaller Joop Pijnacker. Hij kreeg vrije doorgang naar de Leeuwarder keeper Niels Kuperus, maar tot grote verbazing van het Buitenposter publiek, leek Pijnacker te wachten op een Leeuwarder verdediger, waarna hij naar de buitenkant werd gedreven. Afleggen op de inkomende Wim de Vries bleef er slechts over, maar De Vries schoot op de torso van keeper Kuperus. Zo werd een surplus aan kwaliteit helaas voor de meegereisde Buitenpost-supporters dus niet verzilverd. Derhalve mochten de beide teams met een gelijke stand gaan rusten, ruststand 0-0.

 

Kleine opleving bij Buitenpost lijkt genoeg voor een punt

In de rust wisselde de Leeuwarder trainer Mark Bosma en mocht middenvelder Reitsma naar de kant. Jordy van Kampen kwam hem vervangen en zou later nog van zich doen spreken. Amper in het veld zag invaller Van Kampen zijn maatje Jelmer Helfferich geheel vrijstaand Leeuwarder Zwaluwen op voorsprong koppen. Buitenpost-keeper Miedema kon van zo’n korte afstand ook niets meer uitrichten en was geheel kansloos, 1-0. Buitenpost-trainer Van der Weij reageerde direct en haalde libero Pieter Henstra naar de kant ten faveure van aanvaller Martijn van Roeden. De Leeuwarders kregen na de voorsprong, zowaar weer geloof in een overwinning deze middag en stroopten de mouwen maar eens op. Toch kreeg men nog een domper te verwerken, toen Buitenpost zowaar tot een goede aanval kwam. Middenvelder Rob Dijkstra kwam tot een uitstekende actie en schoot beheerst de gelijkmaker langs keeper Kuperus, 1-1. Een minuut later had Dijkstra helaas het geluk niet aan zijn zijde, toen hij na wederom een uitstekende actie mocht aanleggen. Zijn schot werd echter prima gepareerd door Kuperus, zodat slechts een corner restte.

 

Het ‘willen winnen’ lijkt bij Buitenpost niet aanwezig

Er kwamen nog mogelijkheden voor Simon Schreiber en Joop Pijnacker, maar keeper Kuperus kon eenvoudig redden. Trainer Van der Weij zag de bui hangen en probeerde door nogmaals te wisselen het tij nog te keren. Sip Jaap Bos mocht naar de kant en routinier Jan Oppedijk, die na dit seizoen afscheid neemt, was zijn vervanger. De Leeuwarders hadden de hoop op een overwinning echter nog niet laten varen, zeker toen bleek, dat aan Buitenposter zijde de juiste schwung ontbrak. Bij Leeuwarder Zwaluwen mocht middenvelder Gilian Dijkstra opgelucht adem halen, toen arbiter Beekman hem slechts een waarschuwing gaf voor een vervelende opmerking. Misschien hadden de ‘Sweltsjes’ dit beetje gif ook wel nodig om op zoek te gaan naar misschien wel de winnende treffer. Zo was Jelmer Helfferich absoluut niet scherp genoeg toen hij via een rebound een levensgrote kans kreeg om zijn ploeg weer op voorsprong te brengen. Hij knalde huizenhoog over. Aan de andere kant konden de Leeuwarders maar ternauwernood een schot van invaller Van Roeden blokken, na een prima voorzet van Schreiber. Nadat Dijkstra nog eens naast schoot, werd nogmaals gewisseld door Van der Weij. Wim de Vries mocht gaan douchen en Jasper Jelmer Sietzema kwam hem vervangen. Bij de Leeuwarders werd aanvaller Jorrit van der Veen gewisseld voor Dennis Elzinga. Buitenpost was hierna weer niet bij de les, toen de Leeuwarder aanvaller Jordy van Kampen geheel vrijstaand binnen mocht koppen, 2-1. Een minuut later mocht invaller Elzinga alleen op keeper Miedema afgaan, maar Miedema bleef uitstekend overeind. Toen Buitenpost hierna een vrije trap mocht nemen, leek alles nog weer goed te komen. De vrije trap was misschien wel illustrerend voor Buitenpost vanmiddag. De knal van Van Leijen mislukte jammerlijk. Bij de Leeuwarders werd nogmaals gewisseld. Spits Vic Rozendaal mocht naar de kant en Mylco Feenstra was zijn vervanger. Leeuwarder Zwaluwen-verdediger Dijkstra mocht in de slotminuten ook nog op keeper Miedema afgaan, maar verdediger Halbe Mossel repareerde de fout uitstekend door een prima uitgevoerde sliding. Dat hierna ook doelpuntenmaker Van Kampen nog eens over knalde, deerde de Leeuwarders niet meer. Arbiter Beekman vond het genoeg geweest en floot voor het einde, eindstand 2-1.

 

Plek zeven

“Erg jammer”, vond ook Buitenpost-trainer René van der Weij. “De laatste weken spelen we onder ons kunnen en als eindverantwoordelijke baal ik daar als een stekker van. De waarheid is soms hard, maar blijkbaar is plek zeven onze plek dit seizoen. Desondanks was het vanmiddag ook voor de aanwezige Blauwke-supporters erg jammer. Zij hadden vanmiddag meer verdiend!” Volgende week wacht de laatste wedstrijd van dit seizoen. Buurman SC Veenwouden is dan te gast op het eigen sportpark De Swadde aan de Jeltingalaan in Buitenpost. Aanvang 14.30 uur.

 

Opstelling Leeuwarder Zwaluwen: Kuperus, Visser, Nijboer, T. Helfferich, G. Dijkstra, Grendel, J. Helfferich, Reitsma (46/Van Kampen), Rozendaal (81/Feenstra), Bootsma, Van der Veen (75/Elzinga).

Opstelling Buitenpost: Miedema, Van Leijen, Henstra (50/Van Roeden), Boersma, De Vries (74/Sietzema), Bos (64/Oppedijk), Mossel, R. Dijkstra, Schreiber, Terpstra, Pijnacker.

Scoreverloop: 48. J. Helfferich (1-0), 53. Dijkstra (1-1), 77. Van Kampen (2-1).

 

Foto’s Hans Zwamborn, zie óók www.kiepie.nl!

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button