Buitenpost te sterk voor Leeuwarder Zwaluwen

BUITENPOST – Op een stormachtig sportpark De Swadde wist VV Buitenpost zaterdag 5 december verdiend te winnen van laagvlieger c.s.v. de Leeuwarder Zwaluwen. De Blauwkes gaven geen kans weg tegen de Leeuwarders en wisten zelf drie keer te scoren. Opnieuw was invaller Simon Schreiber net als de week ervoor tegen Veenwouden belangrijk en met twee doelpunten uitermate trefzeker. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Gerlof Gils uit Winschoten. Hij werd geassisteerd door Andreas van der Veen, vervanger van de zieke Joop de Haan, en Kilian van Dijk van de gastploeg.

Spelbeeld

Met een harde wind in de rug startte Buitenpost opportunistisch. Alle goede bedoelingen ten spijt leverde het spel geen vloeiende aanvallen op. Er werd gestrooid met foute passes. Ook de tegenstander ging hierin mee, zodat de openingsfase geen fraai spelbeeld opleverde. Het eerste kansje was voor spits Vic Rozendaal van de ‘Sweltsjes’, maar zijn kopbal ging ruim over het doel van Robert van der Laan. De eerste goede kans van de wedstrijd is voor Buitenpost-aanvaller Joran Olijve, die een diepe bal van Aaron Boekhout op juiste waarde schatte. Olijve wist keeper Niels Kuperus te omspelen, maar een verdediger lepelde de bal uit het doel.

Niet te missen kans

Bij een aanval die werd opgezet door Ruben Boekhout leek Joop Pijnacker in de 21ste minuut te kunnen scoren, maar Kuperus verkleinde zijn doel goed. Aan de rechterkant was verdediger Wim de Vries mee opgekomen en Pijnacker gaf op het juiste moment de bal breed zodat hij De Vries een niet te missen kans bood: 1-0. De eerste goal van De Vries in de hoofdmacht van Buitenpost. Het lukte de Leeuwarder Zwaluwen niet om het Buitenpost aanvallend lastig te maken. Alleen een scrimmage voor het doel van Van der Laan leverde in minuut 23 een hachelijke situatie op. Even later greep Buitenposter Marco van Leijen op tijd in voordat Rozendaal gevaarlijk kon worden.

Iets gemakkelijker

Gesteund door de 1-0 voorsprong ging Buitenpost iets gemakkelijker voetballen. Na een half uur kwam een steekbal van Olijve op Rob Dijkstra net niet aan. Dijkstra gaf op zijn beurt even later de bal net te laat waardoor Olijve buitenspel kwam te staan. De laatste mogelijkheid van de eerste helft was voor de gasten. De vrije trap van verdediger Michael Grendel verdween in de Buitenpost-muur. Scheidsrechter Gils moest een paar minuten blessuretijd bijtrekken omdat Van Leijen gestrekt was gegaan nadat hij de bal hard tegen zijn hoofd had gekregen bij het uitverdedigen door Van der Laan. Na een korte behandeling kon de verdediger weer verder spelen. Ruststand 1-0.

Oponthoud

De tweede helft begon met enig oponthoud. De assistent-scheidsrechter van de Leeuwarder Zwaluwen was in het eerste bedrijf door zijn enkel gegaan en kon niet verder. Uiteindelijk werd Gosse van der Werf, die met de moeder en broer van Buitenpost-trainer René van der Weij op de tribune zat, bereid gevonden de vlag over te nemen. Toen alle formaliteiten waren geregeld, kon de wedstrijd doorgaan. Met de harde wind tegen kwam Buitenpost moeilijk in het spel. De tegenstander zette meer druk vooruit waardoor Buitenpost te snel de lange bal ging spelen. Ruim tien minuten na rust bracht Van der Weij Dorjan Berisha binnen de lijnen voor Pijnacker. De Leeuwarders probeerden met verre uittrappen van Kuperus Buitenpost onder druk te zetten. Maar verder dan een hoekschop, een afstandsschot van Selwin de Vries en twee mislukte pogingen van Rozendaal kwamen de gasten niet.

Wedstrijd gespeeld

Na een uur spelen verving de niet geheel fitte Simon Schreiber Sip Jaap Bos. De rappe aanvaller werd direct aan het werk gezet na een pass van Olijve, maar Kuperus kon de bal onderscheppen. Door de twee wissels kwam er meer diepte in het spel en werd Buitenpost weer gevaarlijker. Een prima afstandsschot van Ruben Boekhout verraste de Leeuwarder doelman, die de bal uit zijn handen liet glippen. Gelukkig voor hem wist hij in tweede instantie de bal van de doellijn te tikken. Ruim twintig minuten voor tijd wisselde Van der Weij voor de derde keer. Sven Rozendal verving Dijkstra. Vijf minuten later was het plotseling raak toen Schreiber vrijwel uit het niets de 2-0 scoorde. Daarmee was de wedstrijd gespeeld want de Leewarder Zwaluwen konden er niets meer tegenover stellen. De Buitenpost-verdediging stond als een huis en gaf niks weg.

Strafschop

Tien minuten voor tijd gaf Olijve een dieptepass op Berisha die in kansrijke positie in het strafschopgebied gehaakt werd door Leeuwarder Thomas Helfferich. De toegekende strafschop werd door Berisha genomen, maar hij stuitte op Kuperus. De afgeketste bal was echter een prooi voor de attente Schreiber die de derde goal en zijn tweede van de middag voor Buitenpost scoorde. De Sweltsjes probeerden het nog met een vrije trap van Grendel, maar zijn poging ging illustratief voor het spel van zijn club ver naast. Het laatste wapenfeit op het inmiddels schemerige sportpark was voor Halbe Mossel. Een overtreding op hem werd niet bestraft waarna hij met een te forse bodycheck revange nam. Het leverde hem in de laatste minuut een gele kaart op.

Verdiende overwinning

Al met al een vrij eenvoudige en verdiende overwinning voor Buitenpost. “Het was vooral de slordigheid van ons dat we niet meer grote kansen creëerden. De laatste pass kwam vaak niet aan”, evalueerde hoofdtrainer Van der Weij. “We maakten in de eerste helft een geweldige goal over meerdere schijven met Wim de Vries als eindstation. Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Volgende week gaan we naar Dronten, de nummer 3 die het hele seizoen al mee bovenin staat. We willen ons graag meten met deze tegenstander!”, aldus Van der Weij.

Gele kaart: Halbe Mossel (Buitenpost).

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Sip Jaap Bos (60/Simon Schreiber), Marco van Leijen, Ruben Boekhout, Wim de Vries, Rob Dijkstra (68. Sven Rozendal), Halbe Mossel, Aaron Boekhout, Joop Pijnacker (57. Dorjan Berisha), Joran Olijve en Jorrit Terpstra.

Opstelling Leeuwarder Zwaluwen: Niels Kuperus, Joost Jesse Visser, Selwin de Vries, Michael Grendel, Gilian Dijkstra, Thomas Helfferich, Jaring Wouterlood van Doesburg, Sjorick Bootsma, Vic Rozendaal, Jorrit van der Veen en Dennis Elzinga.

Doelpunten: 21. Wim de Vries (1-0), 74. Simon Schreiber (2-0), 80. Schreiber (3-0).