Sport

Buitenpost toont karakter in uitwedstrijd tegen Viboa: 1-4

WINSUM – Met goed voetbal een 1-0 achterstand ombuigen in een 1-4 overwinning. VV Buitenpost toonde zaterdag in Winsum tegen Viboa karakter en revancheerde zich voor de misstap in de eerste competitiewedstrijd tegen Balk. In de midweekse bekerwedstrijd tegen hoofdklasser Staphorst, die ze jammerlijk verloren, waren de Blauwkes al de bovenliggende partij, maar het goede spel werd tegen de Groningers doorgezet en beloond met drie punten. Meest besproken man van de middag was Jorrit Terpstra, die eenmaal scoorde en – naar het zich in eerste instantie liet aanzien – ernstig geblesseerd uitviel.

Ziekenhuis

De begenadigde middenvelder won direct na zijn goal – de tweede voor Buitenpost – bij het uitverdedigen een kopduel. Bij het neerkomen viel zijn tegenstander daarna ongelukkig en hard op zijn bovenlichaam. Gevreesd werd voor nekletsel, waardoor er een ambulance werd opgeroepen. De scheidsrechter legde daarop de wedstrijd stil. Na een half uur werd het duel hervat. De ploeg van coach René van der Weij had zich na deze gedwongen pauze één doel gesteld: drie punten winnen voor Jorrit Terpstra. Op karakter en met goed combinatiespel slaagde het elftal daar glansrijk in. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek Terpstra gelukkig geen ernstig letsel te hebben opgelopen, maar was zijn nek wel gekneusd.

Eerste helft

De Blauwkes begonnen de uitwedstrijd tegen Viboa goed. Uit een prima pass van Joran Olijve schoot Joop Pijnacker net naast. Een vrije trap van Olijve belandde even later buiten bereik van de keeper op de paal. De derde grote kans van de eerste helft was weer voor Pijnacker, maar ook deze poging leverde geen doelpunt op. Viboa kon daar weinig tegenover stellen, zodat de eerste helft bleef steken op 0-0.

Tweede helft

In de rust maande hoofdtrainer Van der Weij zijn ploeg niet dezelfde fout te maken als in de wedstrijd tegen Balk, namelijk een goede eerste helft in het tweede bedrijf weg te geven. Toch diende zich in de 55ste minuut een donker scenario aan. Bij het opbouwen door Buitenpost werd er achterin een foutje gemaakt dat door Wouter Bloem van Viboa keihard werd afgestraft: 1-0. De Blauwkes waren door deze domper niet uit het veld geslagen. Het team rechtte de rug en ging snel op zoek naar de gelijkmaker. Die viel vrijwel meteen na de aftrap. Terpstra zette Olijve vrij voor de goal, waarop de spits de 1-1 binnenschoot. Vijf minuten later soleerde Terpstra door de verdediging van Viboa maakte een combinatie met Olijve en Pijnacker, waarna hij Buitenpost prachtig op voorsprong zette. Hierop werd Olijve gewisseld voor Dorjan Berisha. Bij iedereen sloeg de schrik om het hart toen Terpstra snel daarna roerloos op de grond bleef liggen na een duel om de bal. Na de gedwongen pauze van een half uur, waarin Simon Schreiber voor de geblesseerde Terpstra in het veld was gekomen, bleek de wedstrijd nog niet gespeeld, de goede bedoelingen van Buitenpost om drie punten mee te nemen voor Terpstra ten spijt. De Winsumers mochten een hoekschop nemen en de bal belandde op de lat boven keeper Robert van der Laan.

Goede wissels

Buitenpost bleef ondanks het speldenprikje van Viboa de betere ploeg. Uit een voorzet van Schreiber, die een mooie rush had aan de linkerkant, wist Berisha bijna te scoren. In de volgende aanval was het wel raak. Schreiber ging op avontuur en zijn solo rondde hij in de linkerhoek van de goal genadeloos af:1-3. Ook de derde wissel van Van der Weij pakte goed uit. Sven Rozendal mocht Rob Dijkstra vervangen. Rozendal maakte een loopactie op de achterlijn en schoot daarna beheerst binnen: 1-4. De Blauwkes kregen daarna nog een grote kans. Berisha zette na balverlies van Viboa goed door en legde de bal af op Pijnacker. Pijnackers hakbal ging er vervolgens op miraculeuze wijze via de keeper niet in. Daarmee eindigde de wedstrijd in 1-4.
VV Buitenpost speelt aanstaande zaterdag 19 september om 14.30 uur thuis tegen VV Omlandia.

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Aaron Boekhout, Marco van Leijen, Danny Boersma, Wim de Vries, Halbe Mossel, Ruben Boekhout, Rob Dijkstra (Sven Rozendal), Jorrit Terpstra (Simon Schreiber), Joran Olijve (Dorjan Berisha), Joop Pijnacker.