RegionaalSport

Buitenpost van 0-2 achterstand naar verdiende zege

BUITENPOST – Buitenpost, onder leiding van trainers René van der Weij en Dorjan Berisha, ontving afgelopen zaterdag Blauw Wit ´34 uit Leeuwarden. De Liwwadder ploeg van trainers Kees Jansen en Slobodan Zmiric bezette vooraf de vijfde plaats en hadden achttien punten vergaard. Buitenpost zesde, met evenveel punten, maar een iets minder doelsaldo. Vorig seizoen won Blauw Wit ´34 beide wedstrijden. Vooraf – kijkende naar genoemde details – genoeg ingrediënten voor revanche, lijkt mij. Zo maken we ons als voetballiefhebbers dus altijd ontzettend druk over het door ons zo geliefde voetbalspel. Het is echter maar bijzaak, wanneer persoonlijk leed ons treft.

In de wedstrijdselectie van Buitenpost ontbrak routinier Pieter Henstra, omdat hij en zijn familie zijn getroffen door ernstige ziekte en was Rudmer Loonstra door droevige familieomstandigheden afwezig. Desondanks moest er vandaag wel worden gevoetbald. Halbe Mossel was geschorst en op de reservebank zaten Joop Pijnacker, Jorrit Terpstra, Chiel de Jong en tweede keeper Ricky Miedema. De selectie van tegenstander Blauw Wit ’34 kende geen afwezigen. De algehele leiding was vandaag in handen van de heer J. van Dijk en hij werd daarbij geassisteerd door de heren E.W. Smit en M.T. Ritsema.

Rare start voor Blauwkes

Zoals trainer René van der Weij naderhand ook al aangaf, was het mede door trieste familieomstandigheden een rare start. “Ik heb vooraf ook aangegeven, dat voetbal niet op één staat, maar familie en gezondheid en dat we de jongens daarin moeten steunen”, aldus Van der Weij. Buitenpost startte verlamd en stond na twee minuten al met 0-1 achter. Overigens kreeg Blauw Wit ’34 daarvoor ook al een gigantische mogelijkheid de score te openen. Na een fout achterin en een rare klutssituatie ging de bal uiteindelijk via een been van Berend Jan Schootstra over de doellijn, 0-1. Daarna pakte de thuisploeg de draad aardig op. “Ik vond ons aardig spelen, alleen kregen we het verdedigend niet goed voor elkaar. Blauw Wit ’34 speelde goed, met veel positiewisselingen en daar hadden we het erg moeilijk mee”. De aanval werd ingezet en eerst was er een mogelijkheid na een voorzet van Schootstra, maar Simon Schreiber kopte over. Vlak hierna kreeg Rik Weening een veel grotere mogelijkheid om zijn team weer op gelijke hoogte te brengen, maar alleen voor de goal schoot hij diagonaal in en voorlangs. Buitenpost gaf meer gas bij en Liwwadder Jaap Oostra kreeg geel na een gemene overtreding op Rik Weening.

Gelukkig kon Weening door. Ook Blauw Wit ’34 kreeg een geweldige mogelijkheid toen ex-Cambuur Leeuwarden en –FC Utrechtspeler Bob Schepers door een fantastische pass door het centrum alleen voor Buitenpost-keeper Robert van der Laan opdook. Van der Laan was uitstekend bij de les en redde bekwaam. Verdedigend mankeerde er nog wel wat aan het eerste halfuur. Zo stond Wim de Vries even later nog over een inworp te discussiëren, toen Blauw Wit ’34 heel bekeken de bal weer in het veld bracht. De Vries was geslagen en Liwwadder Floris Boonstra mocht alleen op de goal af. Gelukkig voor de thuisclub, schoot hij hoog over. Diezelfde Boonstra mocht na ruim een half uur zomaar 0-2 binnenschieten, nadat hij een rebound kreeg van keeper Van der Laan.

Supersnelle aansluitingstreffer

Trainer Van der Weij zag, dat er iets moest gebeuren en schoof verdediger Marco van Leijen een linie naar voren om zo meer druk te creëren. Nu dus met drie verdedigers achter in en een vijfmans middenveld. Buitenpost mocht niet mopperen, dat het na het tweede tegendoelpunt supersnel tegen scoorde. Verdediger Marco van Leijen was de maker, hij knalde van een meter of vijfendertig de aansluitingstreffer tegen de touwen. Blauw Wit ’34-keeper Karsten Waterlander was geklopt, ook mede doordat het zicht hem enigszins werd ontnomen. Buiten zijn bereik vloog de afzwaaiende bal in de linker benedenhoek, 1-2. Tien minuten voor rust redde Buitenpost-keeper Van der Laan nog voordat doelpuntenmaker Boonstra gevaarlijk kon worden. De voorzet was van Schepers.

Buitenpost kreeg meer en meer het initiatief weer in handen, al bleven de Leeuwarders zo nu en dan gevaarlijk en zo nu en dan uiterst irritant. Een duwtje, bal even wegschoppen, tijdrekken … Vlak voor rust verdween Berend Jan Schootstra in het boekje van arbiter Van Dijk toen hij een lichte overtreding beging op Blauw Wit ´34-speler Joni Greogoria. Deze ging theatraal en luid kermend naar de grond, waarna arbiter Van Dijk in zijn toneelstukje trapte. Geel dus voor Schootstra. Buitenpost deelde nu echter de lakens uit, Schepers schoot eerst nog naast, waarna Buitenposter Joran Olijve van afstand Blauw Wit ´34 – keeper Waterlander testte. Waterlander stond echter goed opgesteld. Ook een volgende knal van Olijve maakte hij onschadelijk, waarna de rebound van Martijn van Roeden via een verdediger naast vloog. De corner van Simon Schreiber belandde op het hoofd van Buitenposter Rob Dijkstra en deze knikte uitstekend de gelijkmaker binnen, 2-2. Een prima doelpunt van de – volgens zijn vader Klaas – zeer snelle en behendige Dijkstra. Gezien het spelbeeld misschien ook wel een terechte ruststand, 2-2 dus!

Sterk collectief bij Buitenpost

Trainer Van der Weij voerde één tactische wijziging door in de rust. Aanvaller Martijn van Roeden bleef in de kleedbox achter en Jorrit Terpstra was zijn vervanger. De thee had geen schadelijke gevolgen bij de Buitenposters, want gelijk na het fluitsignaal van arbiter Van Dijk werd opnieuw de aanval gezocht. “Ik zag de koppies in de rust, die stonden op scherp. Ze wilden meteen door. Dan merk je, dat het goed zit, al geeft het geen garanties voor een overwinning”, aldus Van der Weij. Een klutssituatie voor het Leeuwarder doel leverde niks op, Schreiber schoot uiteindelijk naast en een poging van Terpstra na goed voorbereidend werk van Olijve, werd uitstekend geblokt door de Leeuwarder defensie. Voor de Blauw Wit ’34 was Dherin Sewgobind gevaarlijk, maar keeper Van der Laan redde prima. Met nog een half uur te gaan, kwam Buitenpost op voorsprong. De manier waarop was mooi, een prachtig steekballetje van Schreiber werd door Olijve op juiste waarde geschat en ook door hem prima afgewerkt, 3-2. De manier waarop het doelpunt werd gevierd kende een grote emotionele lading, toen men eensgezind op Henstra afstoof. Klasse van de spelersgroep! Er kwamen nog wat wissels binnen de lijnen, maar het spelbeeld veranderde er niet door. Bij Blauw Wit ’34 mocht Floris Boonstra naar de kant, hij werd vervangen door Dion Rooze. Nadat Schepers opstoomde werd het schot van Wiebe Bakker wat volgde uitstekend door Buitenpost-verdediger Danny Boersma geblokt. Bakker mocht hierna ook naar de kant en zijn vervanger was Alban Miftari. Blauw Wit ’34 kwam er na rust niet meer aan te pas en had zo nu en dan handen en voeten nodig om de Blauwhemden af te stoppen.

Er kwam deze middag een stukje saamhorigheid en teamspirit naar boven, wat de technische staf uiteraard een heel goed gevoel gaf. “Vandaag bleek, dat na hele tragische berichten, we een heel hecht team zijn. Da’s ontzettend mooi!”, merkte Van der Weij terecht op. Jaap Oostra liep nog tegen een gele kaart op, en Blauw Wit ’34 wisselde nog een keer. Sewgobind mocht naar de kant en een andere Boonstra kwam binnen de lijnen, Arjen. Tekenend voor Buitenpost was, dat ook in de eindfase nog steeds de aanval werd gezocht. Zo gaf Dijkstra voor en Schreiber kopte geheel vrijstaand over. Diezelfde Rob Dijkstra was ook verantwoordelijk voor het vierde Buitenposter doelpunt. Hij nam op de rand van het strafschopgebied de bal middels een technisch hoogstandje uitstekend aan en knalde heel droog binnen, 4-2. Dat ook dit doelpunt groots werd gevierd, gaf wel heel mooi het emotionele gevoel weer van het gehele team. Met nog ongeveer 6 minuten te gaan was de wedstrijd definitief gespeeld. Er waren van beide kanten nog plaagstootjes. Bij de Liwwadders middels een kopbal van verdediger Oostra en bij Buitenpost via Jorrit Terpstra. Gescoord werd er niet meer en zo was de eindstand 4-2 in het voordeel van de thuisclub.

“Vanaf minuut dertig heer en meester”

“Na een raar begin, hebben we het uitstekend opgepakt. Vanaf minuut dertig waren we heer en meester op het veld”, zei Van der Weij. En daarmee deed hij Blauw Wit ’34 niet eens heel veel te kort. Trainer Kees Jansen heeft een prima selectie en speelde vandaag ook absoluut niet slecht. “Wij konden de eerste twintig, vijfentwintig minuten prima onder de druk vandaan voetballen, maar daarna hadden we het moeilijk. We zijn in de tweede helft onvoldoende aan voetballen toe gekomen en dat was de verdienste van Buitenpost. Uiteindelijk dus een verdiende overwinning voor Buitenpost.” Bij Buitenpost was het collectief vandaag de grote winnaar met Marco van Leijen in uitstekende vorm. “Het zijn altijd mooie potjes tegen Buitenpost. Het kan vaak beide kanten op en helaas voor mij en Blauw Wit ’34 was Buitenpost deze keer de sterkste!”, besloot Jansen zijn analyse. Van der Weij was diep geraakt na de bevrijdende voorsprong van Buitenpost. Doelpuntenmaker Joran Olijve sprintte naar de zijlijn, waar Pieter Henstra toekeek. Dat het hele team daarin eensgezind was, bezorgde trainer Van der Weij ook een dag later nog kippenvel, gaf hij toe. “Prachtig, en tekenend hoe de groep in elkaar zit!”

 

Zaterdag 17 december a.s. staat er een KNVB-bekerwedstrijd op het programma. Tegenstander in Buitenpost is Be Quick Dokkum. Be Quick Dokkum komt uit in de Tweede Klasse L, maar daarom mag er van onderschatting dus geen sprake zijn! De mannen van René van der Weij en Dorjan Berisha zijn dus gewaarschuwd …. Let op, de wedstrijd op sportpark De Swadde begint om 14.00 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Gele kaart: Ronnie Ganzevoort en Jaap Oostra (Blauw Wit ’34), Berend Jan Schootstra (Buitenpost).

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Danny Boersma, Wim de Vries, Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra, Simon Schreiber, Rob Dijkstra, Rik Weening, Joran Olijve (75/Chiel de Jong), Martijn van Roeden (46/Jorrit Terpstra).

Opstelling Blauw Wit ´34: Karsten Waterlander, Jaap Oostra, Dhirin Sewgobind (82/Arjen Boonstra), Ronnie Ganzevoort, Joni Greogoria, Wiebe Bakker (78/Alban Miftari), Leon Wagenaar, Dennis van der Ree, Marc Drijver, Floris Boonstra (68/Dion Rooze), Bob Scheepers.

Scoreverloop: 2. Berend Jan Schootstra (0-1, e.d.), 31. Floris Boonstra (0-2), 32. Marco van Leijen (1-2), 44. Rob Dijkstra (2-2), 59. Joran Olijve (3-2), 84. Rob Dijkstra (4-2).

Foto’s kiepie.nl en Tekst Anne de Haan

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button