Sport

Buitenpost verdiend naar ruime overwinning

TEN BOER – Afgelopen zaterdag stond voor Buitenpost de inhaalwedstrijd Omlandia – Buitenpost op het programma. De gastheer had een uitstekende ‘generale’ gehad, door ASV Dronten op eigen veld met maar liefst 1-4 te verslaan. De ploeg van trainer René van der Weij was dus vooraf gewaarschuwd, zeker óók na de opgelopen thuisnederlaag tegen Blauw Wit ’34 (0-2). De Omlandianen stonden vooraf op een negende plek op de ranglijst en hebben inmiddels zeventien punten verzameld. De Blauwkes stonden keurig zesde en hadden zevenentwintig punten binnengehengeld. Bij Buitenpost ontbraken door schorsingen aanvoerder Dorjan Berisha, Halbe Mossel en Marco van Leijen en daarnaast is ook Ruben Boekhout door een buitenlandse stage enkele maanden afwezig. Daardoor keerden Joran Olijve en Sip Jaap Bos terug in de basisopstelling en had Van der Weij en zijn assistent Freddy Strating een centrale rol in de verdediging voor Pieter Henstra in petto. Henstra (28 jaar) keerde weer terug op het hoogste niveau na een langdurige en zware knieblessure. Hierdoor zag ook de reservebank er deels anders uit. Reservekeeper Ricky Miedema en Simon Schreiber werden vergezeld door jongelingen Jasper Jelmer Sietzema en Gerwin van der Wal. Bij de tegenstander hadden trainer Robbie Wentink en zijn assistent Jan ten Caat ook de nodige zorgen. René Hovenkamp, Tim Faber en Cees van der Wolde waren er niet bij door blessures. Arbiter deze middag was de heer Thom Winkel uit Leermens (Gr.). Hij werd geassisteerd door mevrouw Erika Persson uit Groningen en de heer Harold A.C. Basstra uit Roden.

Vandaag dus bij beide teams enkele wisselingen. Buitenpost begon daardoor zeker in de defensie wat onzeker, maar dat was ook niet vreemd. Na zo’n twee jaar (!) blessureleed mocht Pieter Henstra weer starten en dat deed hij centraal achterin zeker naar behoren. Zo nu en dan was er eens een foutieve breedtepass achterin, maar Omlandia kon daarvan niet profiteren. De eerste mogelijkheden waren desondanks voor Buitenpost. Al in de tweede minuut leverde Joran Olijve een prima voorzet af, maar Joop Pijnacker kopte naast. Een moment later mocht verdediger Wim de Vries opstomen en zijn voorzet werd tot corner verwerkt. Uit de corner van Jorrit Terpstra schoot Rob Dijkstra naast. Een prima knal van Omlandia-spits Jeroen Haan belandde via een uitstekende redding van Buitenpost-keeper Robert van der Laan boven op de lat. De corner, genomen door Dennis Loer, leverde geen gevaar op. Het wachten was echter op een doelpunt en die kwam al in de zestiende minuut. Na een vrije trap voor Buitenpost ontstond een scrimmage in het strafschopgebied van Omlandia-keeper Devon Harmsma, waarna de bal voor de voeten kwam van Terpstra. Deze twijfelde niet en schoot zijn ploeg op voorsprong, 0-1. Daarvoor had de Buitenposter aanhang ook al hands geconstateerd. Lang kon Buitenpost echter niet geniet van de voorsprong, want in de twintigste minuut was het aan de andere kant raak. Omlandia-middenvelder Jan Oosterbeek rondde een corner van Haan prima af, 1-1.

Ook na de gelijkmaker leek Buitenpost niet onder de indruk van Omlandia. Direct werd de aanval weer gezocht en een mooie aanval via Pijnacker en Terpstra werd door Olijve overgeschoten. Even later vloog ook een afstandsschot van diezelfde Olijve over de goal van keeper Harmsma. Buitenpost deelde de lakens uit en kwam dan ook terecht op voorsprong. Een prachtige combinatie tussen Jan Oppedijk en Joran Olijve werd door Pijnacker uitstekend ingeschoten, 1-2. De gelijkmaker leek nog geen minuut later al op het scorebord te komen, toen Omlandia een foutieve pass in de Buitenposter defensie probeerde af te straffen. Het schot van spits Haan verdween echter naast in het zijnet. Diezelfde Haan had zijn vizier gelukkig niet op scherp staan, want ook de volgende Groninger mogelijkheid was voor hem. Ook nu ging er een foutieve pass in de Buitenposter opbouw aan vooraf. Na een half uur kon Buitenpost-goalie Van der Laan een voorzet van Loer onderscheppen, voordat Omlandia gevaarlijk kon worden. Aan de andere kant kreeg keeper Harmsma de gele kaart van arbiter Winter, nadat hij Terpstra omver duwde. Aanvoerder Martin Oudman kreeg de volgende gele kaart een minuut later. Hij haalde Olijve onderuit, voordat hij vanaf het middenveld gevaarlijk kon worden. Omlandia, die steeds meer de lange bal hanteerde, probeerde het even later maar eens van afstand, maar een schot van Haan verdween naast het doel van Van der Laan. Vlak voor rust kreeg Omlandia nog een domper te verwerken. Routinier en ex-Harkemase Boys-speler Dennis Loer viel geblesseerd uit met waarschijnlijk een gebroken vinger. Hij werd vervangen door Iven Nienhuis. Verder gevaar kwam er niet meer voor rust, ruststand derhalve 1-2.

 Na de rust, waarin Omlandia Amar de Priester verving door Jesse Doornbos, was de gastheer gelijk gevaarlijk. Een uitstekend ingeschoten vrije trap van Haan werd echter evenzo mooi door de Buitenposter sluitpost Van der Laan uit het doel geranseld ten koste van een corner. Een geweldige redding! Ook aan Buitenpost-zijde werd gewisseld en mocht Sip Jaap Bos naar de kant ten faveure van Simon Schreiber. Even leek de wedstrijd enigszins dood te bloeden, maar na een ‘praatkaart’ voor de geïrriteerd geraakte Fabio Marongiu van Omlandia, stroopte Buitenpost de mouwen nogmaals op. Een schot van Dijkstra verdween over de Omlandia-goal en een poging van Schreiber verdween snoeihard voor de goal van Harmsma langs. Omlandia leek de weg kwijt, hanteerde veel te snel de lange ba, waarvan Buitenpost het laatste half uur zou profiteren. Eerst was er nog een prima actie van invaller Schreiber, die helaas slechts een corner opleverde. Aan de andere kant werd – volgens de toeschouwers van Omlandia – een handsbal over het hoofd gezien, waarna Buitenpost razendsnel counterde. Het was direct raak. Een pass van Dijkstra werd uitstekend afgemaakt door Olijve, 1-3.

Toen even later volgens heel Omlandia  opnieuw een handsbal werd weggewuifd, was het met Omlandia helemaal over en uit. Buitenpost profiteerde optimaal, een goeie voorzet van Pijnacker werd uitstekend binnengekopt door Schreiber, 1-4. Gewisseld werd er daarna nog wel, gescoord niet meer. Pieter Henstra mocht naar de kant, hij had zijn werk naar behoren uitgevoerd. Jasper Jelmer Sietzema was zijn vervanger. Oók Omlandia wisselde nogmaals. Immanuel Noordhof kwam Fabio Marongiu vervangen. De laatste mogelijkheden waren – zoals ook de vorige – voor de Blauwkes. Eerst schoot Schreiber naast, waarna ook Dijkstra naar de kant mocht. Zijn vervanger heette Gerwin van der Wal. Het juiste kruit was echter ook aan Buitenpost-zijde verschoten. Een mooie aanval via Schreiber en Olijve, werd door Terpstra naast gewerkt en ook vlak voor tijd werd de score niet uitgebreid. Een aanval met Van der Wal en Olijve aan de basis, werd door Terpstra over de goal van Harmsma gewerkt. Arbiter Winter vond het hierna wel genoeg en stuurde de acteurs onder de warme douche, eindstand 1-4.

Coach Van der Weij: “De breedte van onze selectie heeft zich vandaag uitbetaald. Met Henstra als vrije man tussen de twee mandekkers stond het aardig goed achterin. Door verder met vijf man op het middenveld een overtalsituatie te creëeren hebben we het uitstekend gedaan. Na rust is het geweldig om te zien hoe de jongens gas hebben gegeven. Daarnaast een groot compliment aan Pieter Henstra. Dat je na twee jaar blessureleed zo terugkeert, dan is deze basisplek met een overwinning als resultaat een geweldige beloning!” Volgende week zaterdag staat de derby tegen BCV op de agenda, aanvang 14.30 uur in Burgum (Sportcomplex “Het Koningsland”, Burg. Both. Lohmanlaan 40C, 9251 LD  Burgum).

 

Opstelling Omlandia: Harmsma, Meier, Zwart, Oudman, Marongiu (76/Noordhof), Scholma, De Priester (45/Doornbos), Oosterbeek, Haan, Loer (43/Nienhuis), Swiersema.

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, Boersma, Henstra (78/Sietzema), A. Boekhout, Bos (54/Schreiber), Oppedijk, Terpstra, De Vries, Dijkstra (82/Van der Wal), Olijve, Pijnacker.

Scoreverloop: 16. Terpstra (0-1), 20. Overbeek (1-1), 25. Pijnacker (1-2), 69. Olijve (1-3), 76. Schreiber (1-4).

Gele kaart: Devon Harmsma, Martin Oudman, Fabio Marongiu (allen Omlandia).

foto’s www.kiepie.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button