RegionaalSport

Buitenpost verliest in tweede helft van Volendam

VOLENDAM – VV Buitenpost kon zaterdag één helft goed meedoen tegen RKAV Volendam. Beide ploegen kwamen daarin niet tot scoren. Na de thee verdedigden de Blauwkes niet goed en konden de Volendammers vijf keer het net vinden. Alleen Robin Huisman de Jong deed namens Buitenpost iets terug. De 5-1 nederlaag in het vissersdorp kwam hard aan bij de hekkensluiter. Ook een klap voor de ploeg was een enkelblessure voor Folkert van Dongera. Hij moest al na vijf minuten spelen het veld verlaten.

Schrik

Buitenpost was op zoek naar revanche in Noord-Holland. De thuiswedstrijd tegen Volendam werd eerder dit seizoen met 5-2 verloren. Geflatteerd; de gasten waarin in dat duel uitermate efficiënt. Buitenpost, dat speelde met Mark Huizinga voor de geblesseerde Jelmer Vos en zonder de geschorste Berend Schootstra, kende een uiterst vervelende start. Na enkele minuten spelen viel Folkert van Dongera geblesseerd uit. Hij belandde op de voet van een tegenstander en ging flink door zijn enkel, ook tot grote schrik van zijn ploeggenoten. Het betekent een forse streep door de rekening voor de middenvelder. “Voor Folkert een enorme deceptie omdat hij zo lang geblesseerd is geweest. Dit was pas zijn tweede basisplaats”, verzuchtte Buitenpost-trainer Jasper Bouma. Halbe Elsenga kwam in het veld voor Van Dongera. Hij ging voorin spelen en De Boer zakte een linie terug.

Wind mee

Buitenpost moest zich herpakken en de beste kansen waren vervolgens voor Volendam, die door slordigheden bij de Blauwkes ontstonden. Met de wind mee waren de Blauwkes niet in staat om voldoende druk te zetten. Er kwamen enkele mogelijkheden voor Rolf Dijk en Willem de Boer, maar de Volendammer doelman hoefde niet in actie te komen. Volendam had het lastig met de weersomstandigheden en kwam moeizaam tot goede aanvallen. Gescoord werd er in het eerste bedrijf niet.

Te slap

Al snel in de tweede helft kwam Volendam op 1-0 en knakte er iets bij Buitenpost. De 2-0 viel tien minuten later en weer tien minuten later moest doelman Kevin van der Meulen voor de derde keer vissen. Direct daarop scoorde Robin Huisman de Jong uit een vrije trap. Volendam voelde dat er meer viel te halen en liep gemakkelijk uit naar 4-1 en net voor het eindsignaal zelfs naar 5-1. “We verdedigden als team niet goed. Zo kregen we een aantal goals tegen in de omschakeling. Het was te slap in de tweede helft. Dit is een enorme teleurstelling”, aldus trainer Bouma.

Straf

Geen punten dus voor Buitenpost deze week, maar zelfs een punt in mindering. De KNVB bestrafte het team voor een opstootje in de wedstrijd tegen NSC Nijkerk een maand geleden en gaf ook een geldboete. Ook Nijkerk kreeg daarvoor dezelfde straf met daarboven op nog eens twee punten in mindering voor verwensingen aan het adres van de scheidsrechter. De reden waarom het duel destijds werd gestaakt.

Bekerduel

Zaterdag wacht een wedstrijd in het toernooi om de noordelijke districtsbeker. De Blauwkes spelen om 15.00 uur in De Knipe tegen zondag derdeklasser Read Swart. Bouma: “Een belangrijk duel om weer eens een succes te boeken, al moeten we dit team zeker niet onderschatten. Het leeft in de groep. We willen winnen en een ronde verder komen.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Danny Boersma (65. Aaron Boekhout), Robin Huisman de Jong, Mark Huizinga, Joost Jesse Visser, Folkert van Dongera (5. Halbe Elsenga), Joran Olijve, Rob Dijkstra, Willem de Boer(75. Rik Weening), Rolf Dijk, Rudmer Loonstra

Scoreverloop: 51. Jens Kras 1-0, 63. Daan Ibrahim 2-0, 71. Ibrahim 3-0, 75. Robin Huisman de Jong 3-1, 78. Joey Tol 4-1, 89. Speijk 5-1

Gele kaart: Daan Ibrahim, Marco Speijk (Volendam), Danny Boersma (Buitenpost)