RegionaalSport

Buitenpost verliest zespuntenduel van Apeldoorn

APELDOORN – Het is VV Buitenpost zaterdag niet gelukt punten te pakken in het cruciale duel tegen directe concurrent CSV Apeldoorn. In Apeldoorn werd het 3-1. De eerste helft was een waar kansenfestijn waarin alleen Buitenpost één keer via Rolf Dijk wist te scoren. In het tweede bedrijf gaven de Blauwkes niet meer thuis en wist de thuisploeg in de eindfase drie maal het net te vinden. Door deze uitslag wisselen de ploegen van plaats op de rangplaats en staat Buitenpost op een nacompetitieplek, maar moet nog wel twee wedstrijden inhalen.

Open wedstrijd

Buitenpost trad in Apeldoorn aan zonder aanvoerder Berend Schootstra die aan zijn enkel is geopereerd. De eerste 15 minuten zette de thuisploeg de bezoekers onder druk. Toch lukte het Joran Olijve in kansrijke positie op doel te schieten. Zijn schot werd echter geblokt. Apeldoorn reageerde met een bal op de lat.

Nadat de Gelderse storm wat was gaan liggen, kregen de Blauwkes de nodige kansen in een open wedstrijd waar veel op het spel stond. Aan beide kanten liet de verdediging veel toe waardoor het mogelijkheden regende voor de spitsen. Zo kreeg Rolf Dijk een grote kans, maar op het laatste moment zette een verdediger zijn voet ervoor, waardoor de bal het doel niet bereikte. Rik Weening probeerde het even later in de korte hoek, maar de keeper bracht redding.

Op en neer

Na bijna een half uur spelen was het raak. Robin Huisman de Jong mocht een vrije trap nemen en hij wist Rolf Dijk te bereiken. Zijn poging werd in eerste instantie weggewerkt, in de herkansing schoot hij de bal wel tegen de touwen. Drie minuten later had Weening de 0-2 kunnen maken, maar doelman Patrick Jansen wist met een moeizame redding een doelpunt te voorkomen. Aan de andere kant moest Wim de Vries de bal van de doellijn werken. En zo golfde het spel op en neer. Buitenposter Dijk zette met een prima voorzet Rudmer Loonstra vrij voor de keeper. Hij joeg de bal echter over het doel.

De volgende kans was weer voor Apeldoorn, die ook weer werd gemist: een kopbal ging over. Joost Jesse Visser kreeg daarna de mogelijkheid om de score te verdubbelen. Uit een hoekschop raakte hij in vrijstaande positie de bal verkeerd, waardoor het geen gevaar opleverde. In de slotfase van de eerste helft waren er nog drie uitstekende mogelijkheden voor de thuisploeg om tegen te scoren, maar telkens werd doelman Kevin van der Meulen niet gepasseerd. Buitenpost-trainer René van der Weij was tevreden over de eerste helft. “Aanvallend creëerden we vier à vijf echt goede kansen. We verzuimden deze te maken, aan de andere kant krijgen we ook vier à vijf kansen tegen. Dus als team hebben we niet goed verdedigend, maar gelukkig mede door Kevin bleef het 0-1 met de rust.”

Initiatief

De tweede helft liet een ander beeld zien. Beide ploegen speelden compacter waardoor er minder kansen vielen te noteren. Al snel moest trainer Van der Weij een wissel toepassen. Jorrit Terpstra verving de licht geblesseerd geraakte Rob Dijkstra. Apeldoorn nam het initiatief definitief in handen en het lukte Buitenpost niet meer om onder de druk uit te voetballen. Een uitgelokte overtreding, waarvoor Aaron Boekhout een gele kaart kreeg, leverde Apeldoorn 25 minuten voor tijd een vrije trap op. Daaruit kon de vrijstaande Maarten Boeve de gelijkmaker scoren. Buitenpost kreeg nog één goede mogelijkheid. Een vrije trap van Huisman de Jong verdween net naast de verkeerde kant van de paal. Tien minuten voor tijd gooide Maikel Lange met de 2-1 het duel in het slot. De 3-1 van invaller Fedde Timmer met zijn eerste balcontact was voor de statistieken.

Het slotwoord was voor Dijk. Zijn prachtige vrije trap werd spectaculair uit het doel geranseld door Jansen. “We startten aardig in de tweede helft en kregen met Rudmer een prima kans, maar het breekpunt is het uitvallen van Rob. Met Rob en Jelmer Vos hadden we een goed verdedigend blok. We kregen het daarna moeilijker met de middenvelders van Apeldoorn. De goals geven we helaas weer te makkelijk weg. 1-1 uit een vrije trap en bij 2-1 staan we te slapen nadat Kevin een redding verrichte. De 3-1 was een simpele één-tweetje.” Van der Weij blijft positief over het verdere verloop van de competitie. “We hebben zaterdag de slag gemist maar we blijven erin geloven. Nog negen finales. We moeten proberen meer te scoren en beter te verdedigen.”

Opstelling CSV Apeldoorn: Patrick Jansen, Melvin Bresser, Jamarro Diks (85. Fedde Timmer), Steven van Es, Jesse Hartgers, Maarten Boeve, Maikel Lange, Yorik Meijer (81. Jesse Perdon), Mike Peters, Bruce Schotman (65. Richard van Beek), Fedde Dibbink

Opstelling VV Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Jelmer Vos, Joost Jesse Visser, Joran Olijve (68. Durk de Haan), Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra (54. Jorrit Terpstra), Aaron Boekhout, Rik Weening, Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong (87. Pieter Henstra)

Scoreverloop: 27. Rolf Dijk 0-1, 64. Maarten Boeve 1-1, 80. Maikel Lange 2-1, 85. Fedde Timmer 3-1

Gele kaart: Jamarro Diks (Apeldoorn), Wim de Vries, Jorrit Terpstra, Aaron Boekhout (Buitenpost)