Buitenpost wint derby van Veenwouden

VEENWOUDEN – De derby tussen SC Veenwouden en VV Buitenpost afgelopen zaterdag was spannend tot net voor het eindsignaal. Joran Olijve scoorde op dat moment de 1-3, daar waar Veenwouden nog hoopte de gelijkmaker te kunnen maken. Op basis van de tweede helft een terechte winst voor de Blauwkes. Welkome punten ook na drie gelijke spelen en een verliespartij.

In het seizoen 2010/2011 werd de derby tegen Veenwouden voor het laatst gespeeld. Veel Buitenpost-supporters zullen zich deze wedstrijd herinneren, want het was de kampioenswedstrijd. Hoewel er toen in Feanwâlden werd verloren, wist Buitenpost toch te promoveren naar de eerste klasse. Die promotie wist Veenwouden afgelopen seizoen af te dwingen.

Plotseling raak

Zaterdag stond dus eindelijk de derby weer op het programma. Omdat veel wedstrijden in de regio waren afgelast, trok het duel in Feanwâlden veel publiek. Op het prima bespeelbare veld stroopte Veenwouden zoals verwacht was vanaf het begin de mouwen flink op en probeerde Buitenpost met combinatievoetbal gevaarlijk te worden. Veenwouden speelde vanuit een gesloten verdediging en door in te zakken op de counter. Veel kansen leverde het spel van beide ploegen niet op. Na ruim een kwartier was het eerste moment van opwinding. Buitenposter Joop Pijnacker nam de bal in het strafschopgebied spectaculair aan en haalt direct uit. Zijn schot werd echter geblokt waarna Joran Olijve de bal met een omhaal op doel probeert te schieten. Maar ook dit hoogstandje leverde geen doelpunt op. Na enkele speldenprikjes over en weer was het in minuut 22 plotseling raak. Veenwouden-aanvoerder Albertjan van Zwol legde buiten het zestienmetergebied de bal terug op Andries Hoekstra die hard uithaalde. Zijn zondagsschot verdween achter de verbouwereerde keeper Robert van der Laan, die aan de grond genageld stond, in de kruising: 1-0.

Te timide

Aan de andere kant werden de Buitenpost-aanvallers voor de derde keer teruggefloten wegens buitenspel. Rob Dijkstra kopt even later uit een corner van Ruben Boekhout net naast. Wat volgde was een kansje voor Olijve, een mislukt afstandschot van Boekhout na goed voorbereidend werk van Pijnacker, een schot van Dijkstra en een actie van Pijnacker die knap verdedigd werd. Veenwouden kon aanvallend geen potten breken maar was wel gevaarlijk bij hoekschoppen en vrije trappen. Enkele lange spelers zorgden steeds voor dreiging. Vijf minuten voor rust wisselde Buitenpost-trainer René van der Weij Simon Schreiber voor Sven Rozendal om meer snelheid in de aanval te krijgen. Van der Weij had namelijk geconstateerd dat er vooral achter de laatste linie van Veenwouden veel mogelijkheden lagen. Buitenpost oogde echter te timide en speelde te slap en ongelukkig om aanspraak te maken op een doelpunt in de eerste helft. De Blauwkes probeerden wel goed op te bouwen, maar verloren te snel de bal op het middenveld en voorin. Hierdoor speelde Buitenpost Veenwouden in de kaart zonder grote kansen weg te geven.

Buitenkansje

De tweede helft begon met Jorrit Terpstra voor Danny Boersma. Ook met deze wissel toonde Van der Weij de aanvallende intenties van zijn team. Toch kwamen de Blauwkes niet scherp uit de kleedkamer met Van der Laan die onnodig ver zijn doel uitkwam en een te korte terugspeelbal van Boekhout op Van der Laan. Veenwouden zette eerder druk op de opbouw van Buitenpost, waardoor de Blauwkes meer ruimte kregen om te combineren. In de zesde minuut na de rust gaf Pijnacker een goede steekbal op Schreiber die op zijn beurt de bal mooi breed legde op Olijve. Die wist wel raak met dit buitenkansje en liet Veenwouden-keeper Coenraad van der Mark kansloos: 1-1.

Plaag voor de verdediging

Tien minuten na de gelijkmaker dook een Veenwouden-aanvaller gevaarlijk op voor Van der Laan, maar Dijkstra onderschepte de bal. Voor Buitenpost kwam Schreiber steeds opzetten aan de rechterkant, maar zijn acties leverden nog niet het gewenste resultaat op. In de zeventigste kwam Aaron Boekhout in het veld voor Sip Jaap Bos. Hij bracht direct strijd, maar te onbesuisd inkomen leverde hem na twee minuten geel op. Een kwartier voor tijd kwam er steeds meer ruimte voor Buitenpost, die daar wel raad mee wist. Met name Schreiber kwam daarbij een paar keer in scoringspositie en was daarmee een plaag voor de Veenwouden-verdediging. Zo legde Klaas van der Veen op de rand van het strafschopgebied de rappe Schreiber neer en ontving daarvoor een gele kaart van scheidsrechter E.M. van de Hoek, die deze middag werd geassisteerd door de neutrale assistent-scheidsrechters mevrouw E. Persson en D. Pals.

Zee aan ruimte

In minuut 83 zette Schreiber prima voor op Pijnacker. Zijn schot werd gekeerd door de keeper, maar in de rebound wist Terpstra te scoren: 1-2. Veenwouden zette daarop aan op jacht naar de gelijkmaker. De scheidsrechter moest Van Leijen en Schreiber een gele kaart geven voor vasthouden. Het lukte Buitenpost maar niet te profiteren van de zee aan ruimte die werd weggegeven en Veenwouden bleef gevaarlijk met de lengte voorin. Uiteindelijk besliste Olijve in de blessuretijd uit een counter definitief de wedstrijd. Alleen voor de keeper maakte hij geen fout: 1-3. Kort daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

‘Goed aanvallend voetbal’

“We hebben de tweede helft goed aanvallend voetbal gespeeld en veel meer strijd getoond”, aldus Buitenpost-trainer Van der Weij. “In de tweede helft zijn we op een paar mogelijkheden na niet in de problemen gekomen en waren de betere ploeg met goede en snelle aanvallen via de zijkanten. Gelukkig gingen de kansen die we in alle wedstrijden creëren er nu wel in. Op naar de thuiswedstrijd tegen de Leeuwarder Zwaluwen volgende week. We hebben er zin in!”

Gele kaart: Albertjan van Zwol en Klaas van der Veen (Veenwouden), Aaron Boekhout, Marco van Leijen en Simon Schreiber (Buitenpost).

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Sip Jaap Bos (70/Aaron Boekhout), Marco van Leijen, Danny Boersma (46/Jorrit Terpstra), Wim de Vries, Rob Dijkstra, Halbe Mossel, Ruben Boekhout, Sven Rozenda (40/Simon Schreiber), Joran Olijve en Joop Pijnacker.

Opstelling Veenwouden: Coenraad van der Mark, Jelke Jaap de Roos, Klaas van der Veen, Wigle Westerlaan, Andries Hoekstra, Nyvard Vrieling, Erik de Vries, Albertjan van Zwol, Wytze Veenstra, Stefan Jan Sijtsma en Rinse Procee.

Doelpunten: 22. Andries Hoekstra (1-0), 51. Joran Olijve (1-1), 83. Jorrit Terpstra (1-2), 90 +2. Olijve (1-3).