Sport

Buitenpost wint in matig bekerduel van Be Quick Dokkum

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond er voor de hoofdmacht van Buitenpost een tussenronde in het KNVB-bekertoernooi op het programma. Tegenstander was Be Quick Dokkum. De Dokkumers, onder leiding van trainer Henk Koning, staan vijfde in de Tweede Klasse I en zijn aan een uitstekende reeks bezig. De laatste acht (!) wedstrijden werden gewonnen, inclusief twee bekerduels. Buitenpost staat na de zege vorige week tegen het Leeuwarder Blauw Wit ’34 vijfde in de Eerste Klasse E, slechts een punt achter het Groninger PKC’83. Berend Schootstra ontbrak door een schorsing en Joop Pijnacker was afwezig. Op de reservebank zaten Jorrit Terpstra, Martijn van Roeden, Pieter Henstra en tweede keeper Ricky Miedema. De algehele leiding was vandaag in handen van de heer J. de Jong en hij werd daarbij geassisteerd door de heren H. Moerings en J. Kuperus.

“We begonnen redelijk”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. “Zoals eigenlijk iedere wedstrijd creëeren we ook zaterdag weer diverse mogelijkheden. Helaas gaan ze er niet in en hou je tegenstander Be Quick Dokkum in leven. Eigenlijk moet het bij rust 4-0 in ons voordeel staan.” Dat gebeurde dus niet. In de vierde minuut leidde Be Quick Dokkum-keeper Eelke Kooistra ongewild de eerste mogelijk voor Buitenpost in. Een foutieve pass kon worden onderschept door Joran Olijve en hij stuurde met een prima steekballetje Rudmer Loonstra op keeper Kooistra af. Deze gooide zijn lichaam uitstekend voor de bal, zodat het slechts een corner opleverde. Na ruim een kwartier kreeg Loonstra opnieuw een uitstekende mogelijkheid aangereikt van Olijve. Loonstra schoot ook prima diagonaal in, maar de bal ging voor de goal langs, naast. Een knal van Olijve ging via een vuist van keeper Kooistra over. In de negentiende minuut was dan wél raak voor Buitenpost. Ook nu ging er trouwens een moeilijke inspeelbal van keeper Kooistra aan vooraf. Hij speelde lastig in voor verdediger Tjalling de Boer, waarna Buitenpost-aanvaller Olijve hem uitstekend ‘op de huid’ zat. Hij ontfutselde De Boer de bal en Olijve schoot via de keeper naast. De corner van Marco van Leijen – vorige week tegen Blauw Wit ’34 één van de uitblinkers – werd door Rob Dijkstra ingekopt en verdween via enkele verdedigers achter keeper Kooistra, 1-0.

Na de treffer van Buitenpost leken de Dokkumers geslagen. Er kwamen nog mogelijkheden voor Simon Schreiber en Joran Olijve, maar keeper Kooistra bleef overeind en hield zijn ploeg in de wedstrijd. Daarnaast kroop Be Quick Dokkum langzaam uit zijn schulp en deelde het zo nu en dan enkele plaagstootjes uit. Zo was er een schot van Rudolf Banga, welke Buitenpost-keeper Robert van der Laan eenvoudig kon redden. Diezelfde Banga schoffelde even later Schreiber onderuit, maar de overigens prima leidende arbiter De Jong, vond het geen gele kaart waard. De vrije trap leverde geen noemenswaardig gevaar op. Voor Buitenpost schoot Dijkstra even later maar net naast, waarna ook de Dokkumer spits Aldert Hietkamp zich liet gelden. Zijn schot verdween in de handen van de prima opgestelde Van der Laan. Buitenpost begon meer persoonlijke duels te verliezen, verloor te snel de bal, waarna het de Dokkumers ongewild beter in de wedstrijd bracht. Zo moest Van der Laan vlak voor rust opnieuw een schot van Banga onschadelijk maken. Toch kregen de Blauwkes voor rust nog een uitstekende mogelijkheid, na een fantastisch hoogstandje van middenvelder Dijkstra. Hij nam de bal fabuleus aan en leverde een prima voorzet af. Loonstra schoot evenwel net naast. Het slotakkoord voor rust was voor Be Quick Dokkum. Een schot van aanvoerder Folkert van Dongera mislukte echter, waarna keeper Van der Laan simpel kon redden. Ruststand derhalve 1-0.

Beide teams kwamen na de verkwikkende Pickwick-thee ongewijzigd uit de kleedbox. Het leek Buitenpost echter geen goed te hebben gedaan. Een gevaarlijke voorzet werd voor keeper Van der Laan maar net gemist door Be Quick Dokkum-spits Aldert Hietkamp, waarna Banga via diezelfde Van der Laan overschoot. De corner leverde niets op, waarna Buitenpost-trainer Van der Weij na vijf minuten in de tweede helft Rik Weening naar de kant haalde ten faveure van Jorrit Terpstra. Het spelpeil werd er bij de Buitenposters echter niet beter op. Zoals al aangegeven, werden er steeds meer persoonlijke duels verloren en werd dus de bal veel te snel ingeleverd. Dit was gedurende de eerste helft al van toepassing. Vijf minuten later mocht ook Schreiber naar de kant. Martijn van Roeden was zijn vervanger. Trainer Koning van Be Quick Dokkum zag dat er zeker nog mogelijkheden lagen voor zijn ploeg en kwam met een dubbele wissel. Banga en Hietkamp mochten naar de kant en Robert Atema en Wiebe Aardema kwamen binnen de lijnen. Nadat ook Geert Kroodsma bij Be Quick binnen de lijnen werd gebracht voor Richard Kempenaar werden de Dokkumer mouwen nog eens opgestroopt.

En dat klinkt absoluut een beetje vreemd in de oren. Normaliter, is het slotoffensief altijd voor de Blauwhemden. Het gaf wel aan dat de Dokkumers al enkele maanden in uitstekende doen zijn. Wel was het een feit, dat de thuisploeg geen echte grote mogelijkheden weggaf. Maar het was tekenend voor Buitenpost, dat de Dokkumers in de slotfase aandrongen. De grootste mogelijkheid kreeg het met een strak schot van Marten Hoeksma, waarop Buitenpost-keeper Van der Laan zich tot het uiterste moest strekken. Gelukkig was Van der Laan alert, had de bal klemvast en hielt hij zijn doel schoon. Trainer Van der Weij wisselde nogmaals en bracht Pieter Henstra binnen de lijnen voor Rudmer Loonstra. De wedstrijd was echter gespeeld, Be Quick Dokkum probeerde het nog wel tweemaal via aanvaller Janco Wiersma. Zijn eerste poging vloog hoog over en zijn tweede schot kon worden gered door keeper Van der Laan. Hierna vond arbiter De Jong het genoeg geweest en floot voor de laatste keer deze wedstrijd, eindstand 1-0.

 

 

 

Vanaf maandag 09 januari wordt de training weer opgepakt, er wordt een trainingskamp belegd, waarna de eerste oefenwedstrijd voor dinsdag 17 januari op de agenda staat. Om 20.00 uur wordt er dan geoefend tegen zondag Eerste Klasser FVC uit Leeuwarden. De wedstrijd op sportpark De Swadde begint om 20.00 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES! Rest mij een ieder alvast hele plezierige feestdagen toe te wensen en een gezond en sportief 2017!

 

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Halbe Mossel, Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Danny Boersma, Joran Olijve, Simon Schreiber (60/Martijn van Roeden), Rik Weening (50/Jorrit Terpstra), Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra (75/Pieter Henstra).

Opstelling Be Quick Dokkum: Eelke Kooistra, Marcel van der Meulen, Tjalling de Boer, Ynte Koopal, Marten Hoeksma, Rick de Jong, Rudolf Banga (59/Robert Atema), Richard Kempenaar (69/Geert Kroodsma), Aldert Hietkamp (59/Wiebe Aardema), Folkert van Dongera, Janco Wiersma.

Gele kaart: –

Scoreverloop: 19. Rob Dijkstra (1-0).

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button