Buitenpost wint van Blauw Wit en pakt de derde periode

LEEUWARDEN – Buitenpost heeft zaterdag de goede reeks doorgezet en de laatste competitiewedstrijd in Leeuwarden met 0-4 gewonnen van Blauw Wit. Met deze overwinning haalde de club de derde periodetitel binnen. De nacompetitie begint dinsdag 16 mei in Poortugaal tegen VV Oude Maas. Zaterdag 20 mei komen de amateurs van SC Feyenoord naar Buitenpost. De derde poulewedstrijd is wederom thuis, dinsdag 23 mei tegen De Zuidvogels uit Huizen.

Buitenpost had nog één concurrent in de strijd om de derde periode: Balk die een punt minder had. De Blauwkes begonnen scherp tegen Blauw Wit. Al in de zevende minuut scoorde spits Joran Olijve met een mooi gedrukt afstandsschot. De Leeuwarders probeerden daarna druk te zetten, maar dat leverde geen kansen op. De tweede mogelijkheid die Buitenpost kreeg, ging er na ruim 20 minuten spelen ook direct in. De keeper van de thuisploeg verwerkte een hoge voorzet niet goed, waarna de bal bij aanvoerder Berend Schootstra kwam. Hij kopte vervolgens achterwaarts over de doelman in het net. Tien minuten voor rust had Rob Dijkstra het duel definitief kunnen beslissen, maar zijn schot ging net voorlangs. Ondertussen werd bekend dat Balk op achterstand stond tegen Olde Veste waarmee de periodetitel vrijwel zeker binnen was.

In de tweede helft was het duidelijk merkbaar dat er geen sprake meer was van spanning. Blauw Wit speelde inspiratieloos en bij Buitenpost was de scherpte er wat van af. Trainer René van der Weij besloot al snel aanvallender te gaan spelen met verse krachten Jorrit Terpstra en Rik Weening voor de middenvelders Halbe Mossel en Berend Schootstra. Na een uur spelen kreeg Leeuwarder Dennis van der Ree, tevens assistent-trainer, een gele kaart wegens commentaar op de leiding. Na deze prent liet hij zich nogmaals gaan, waardoor de scheidsrechter hem een tweede gele kaart gaf en hij in zijn afscheidswedstrijd dus van het veld moest.

De moegestreden Joran Olijve werd daarop gewisseld voor Joop Pijnacker. Hij had direct kunnen scoren na een prachtige actie van Weening. Diens voorzet bereikte daarna alsnog Martijn van Roeden die beheerst binnenschoot: 0-3. Een kwartier voor tijd probeerden de Leeuwarders nog een eretreffer te maken, maar Robert van der Laan keepte attent. Daarop kreeg Buitenpost nog een aantal mogelijkheden de score verder op te voeren. Net voor tijd had Pijnacker een mooie actie in huis en gaf een voorzet op Weening. Die rondde prima af: 0-4.

Met deze gemakkelijke overwinning haalde Buitenpost niet alleen de derde periodetitel binnen, maar vestigde het ook een clubrecord. Nog nooit haalde de ploeg zoveel punten in de eerste klasse, namelijk 51, en eindigde de club op de vierde plek achter kampioen HZVV, Olde Veste en Drachtster Boys. Daarnaast werd dit seizoen de halve finale van de beker bereikt. Nu mag Buitenpost zich opmaken voor een toetje en gaat het elftal drie nacompetitieduels spelen.