Buitenpost wint van koploper Oranje Nassau

BUITENPOST – Buitenpost won zaterdag de kraker tegen Oranje Nassau met 2-0. De knappe overwinning op de koploper en titelkandidaat werd groots gevierd, zowel door de spelers als de supporters. De Blauwkes moesten op het hobbelige hoofdveld diep gaan, maar dankzij tomeloze inzet en goed spel kregen ze de oranjehemden op de knieën. In de lentezon werden de toeschouwers op een sfeervol sportpark De Swadde door twee aanvallende ploegen op een boeiend spektakel getrakteerd. Opvallend feit was de terugkeer van spits Martijn van Roeden van de beloften van Cambuur, die in de tweede helft mocht invallen.

Dat Oranje Nassau van scoren werd afgehouden, de ploeg uit Groningen wist dit seizoen in alle wedstrijden een doelpunt te maken, daar zag het in het begin niet naar uit. Het team kwam goed uit de startblokken en kreeg binnen zes minuten drie enorme kansen op de openingstreffer. Maar topscorer Ezra Schrijver en zijn teamgenoten hadden het vizier nog niet helemaal op scherp en vonden keeper Robert van der Laan op de weg. Oranje Nassau zette vroeg druk op de verdediging van Buitenpost, waardoor balverlies achterin en op het middenveld meteen gevaarlijke situaties opleverde.

Buitenspel

Na een kwartier spelen ging de storm van de Groningers liggen en kon Buitenpost zich onder de druk wegvoetballen. De spanning leek van de schouders gevallen te zijn. Dit leidde tot een mooie poging van Rob Dijkstra, die de bal richting het doel krulde. Joop Pijnacker wist op het laatste moment zijn hoofd er tegen aan te zetten. Buitenspel, constateerde de neutrale grensrechter.

Simpel binnentikken

Na een half uur spelen dook een spits van Oranje Nassau op in het strafschopgebied en haalde uit. Van der Laan kon in een uiterste poging de bal met zijn voet keren. In de snelle spelhervatting was de bal in een paar tellen aan de overkant van het veld. Joop Pijnacker gaf een panklare voorzet op Joran Olijve die simpel binnen kon tikken: 1-0. De ploeg van René van der Weij bleef ook daarna goed partij bieden aan de sterke koploper. Het leverde een aantal kansen op, waaronder een van Olijve direct na zijn openingsdoelpunt, terwijl Oranje Nassau amper meer gevaarlijk kon worden. Ruststand 1-0.

Onder controle

Oud-Buitenpost-trainer Patrick Zwart moest in de rust noodgedwongen twee licht geblesseerde spelers wisselen. Hierdoor leek de Groninger ploeg enigszins verzwakt aan de tweede helft te moeten beginnen. Buitenpost was van plan koste wat kost de drie punten thuis te houden. Met het leveren van veel strijd en het niet schuwen van fysieke duels kwam Oranje Nassau totaal niet meer in hun aanvalsspel. Buitenpost had de wedstrijd volledig onder controle. Daar waar de Groningers bijna geen gevaar meer konden stichten voor het doel van Laanstra, creëerden de Blauwkes voldoende mogelijkheden om de score uit te breiden.

Tribune

Dat Buitenpost strijdlustig speelde, sloeg over op het publiek. Met name de jongeren op de Popke Hoekstra-tribune schreeuwden hun helden naar de overwinning en zorgden voor een mooie sfeer. Bijzonder moment was de terugkeer van Martijn van Roeden in de spits. Na een kort avontuur bij Cambuur, hoopt hij in Buitenpost het voetbalplezier terug te krijgen. Aan zijn gretige invalbeurt was te zien dat het jonge talent van meerwaarde kan zijn. Een andere invaller, de massaal toegezongen Simon Schreiber, weet in deze rol week in week uit te scoren. Ook zaterdag was hij weer het goudhaantje en maakte hij een fraaie treffer in de slotminuten: 2-0, zijn negende van het seizoen. Buitenpost kreeg nog kansen om de score verder op te voeren, maar de inmiddels moegestreden spelers vonden steeds de uitstekende keeper Stephan Douma op hun weg. Onder luid gejuich hield de uitstekend fluitende Marije Deuring het na een flink aantal minuten blessuretijd voor gezien. Met de overwinning heeft Buitenpost aansluiting met de top.

Genieten

Trainer Van der Weij vond dat zijn ploeg tactisch heel goed met de speelwijze van de tegenstander was omgegaan. “Oranje Nassau heeft na het eerste half uur geen kans meer gehad. Dat is een verdienste van het team! We hebben in twee wedstrijden tegen ON aangetoond verschrikkelijk goed te kunnen voetballen dat er strijd en energie in de ploeg zit. Op de bank is dat genieten om te zien als trainer!”

Kollum en Bedum

Dinsdagavond 15 maart speelt Buitenpost een oefenduel tegen Kollum. De wedstrijd op De Swadde begint om 20.00 uur. Aanstaande zaterdag staat om 14.30 uur de lastige uitwedstrijd tegen Bedum op het programma.

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Marco van Leijen, Ruben Boekhout, Danny Boersma, Wim de Vries, Sip Jaap Bos (58. Aaron Boekhout), Rob Dijkstra (68. Simon Schreiber), Joran Olijve, Halbe Mossel, Jorrit Terpstra, Joop Pijnacker (63. Martijn van Roeden).

Opstelling Oranje Nassau (Gr.): Stephan Douma, Erwin Pomstra (46. Gert Jan  Bazuin), Melle Kuipers, Thijs Gerlofs, Johan Ottens, Frederick Specken (46. Max Blauw), Ard Veenhof, Robert Pomstra, Kassim Bizimana (68. Mats Wolthuis), Rhobin Brander, Ezra Schrijver.

Doelpunten: 35. Joran Olijve (1-0), 90. Simon Schreiber (2-0).

Gele kaart: Robert Pomstra en Thijs Gerlofs (Oranje Nassau).