Buitenpost wint verdiend, maar scoort te weinig

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag was Buitenpost gastheer op het eigen sportpark “De Swadde”. De gasten heetten Omlandia uit het Groninger Ten Boer. Bij de thuisploeg zat captain en spits Dorjan Berisha weer op de bank, evenals Jan Oppedijk, Sven Rozendal en reserve-keeper Rickie Miedema. Vorig seizoen wisten de Blauwkes beide duels te winnen, uit met 0-4 en thuis werden de Groningers met 2-0 verslagen. Bij Buitenpost ontbrak Jorrit Terpstra, die vorige week in Winsum (Gr.) een nekblessure opliep. Gelukkig zal hij spoedig weer kunnen trainen. Arbiter was vanmiddag de heer D.T. Hooijenga uit Groningen, geassisteerd door J. de Haan (Buitenpost) en A. Oosterhuis (Omlandia).

Vroege goal Buitenpost

Prachtige weersomstandigheden vandaag. Onder het genot van een heerlijk nazomerzonnetje, had het publiek nog nauwelijks een plekje langs de lijn gevonden en er werd al gescoord. Nadat Pupil van de week en spits van Buitenpost E1, Rudmer Steringa al had gescoord, startte het team van trainer René van der Weij en zijn assistent Freddy Strating voortvarend. Buitenpost lijkt er thuis patent op te hebben, óók tegen Balk prijkte er al binnen twee minuten een voorsprong op het scorebord. Uit een prachtige voorzet van middenvelder Rob Dijkstra, schoot Joran Olijve nog mooier in één keer binnen, 1-0. Een geweldig begin! Buitenpost ging door en creëerde legio mogelijkheden in de eerste helft. Zo beloonde Olijve zichzelf en zijn team (nog) niet met zijn tweede doelpunt toen hij met een prima actie Omlandia-keeper Devon Harmsma op zijn weg vond. Aan de andere kant kwamen ook enkele mogelijkheden, toen de thuisploeg defensief enkele steekjes liet vallen. Zo was er een bal in het zijnet en Buitenpost-keeper Robert van der Laan kon redden op een schot van Omlandia-aanvaller Iven Nienhuis, toen er aan Buitenpost-zijde niet resoluut werd ingegrepen. De Buitenposter aanvallers hadden het vizier ook nog niet scherp gesteld. Een schot van Joop Pijnacker vloog hoog over en even later kon keeper Harmsma een schot van diezelfde Pijnacker eenvoudig onschadelijk maken. Na ruim twintig minuten probeerde de hardwerkende Simon Schreiber het maar eens, maar zijn poging verdween naast. Na vierentwintig minuten was het dan eindelijk wél raak na prima voorbereidend werk van Ruben Boekhout. Hij vond de prima spelende Olijve, die zichzelf vrijspeelde door een fantastische loopactie en daarna prima binnenschoot, 2-0. Een uitstekende start voor Buitenpost, maar ook zeker voor Olijve zelf. Het is dan ook onverklaarbaar, waarom hij een minuut later z’n hoofd verloor. Omlandiaan Jan Oosterbeek ‘zocht’ Olijve en Olijve nam wraak. Heel erg dom, maar hij mocht arbiter Hooijenga dankbaar zijn, dat hij de actie van Oosterbeek had waargenomen. De leidsman toonde zowel Oosterbeek als Olijve de gele kaart. Even later opnieuw een vervelend incident. Na een luchtduel tussen Buitenpost-verdediger Wim de Vries en Omlandia-speler Jan Oosterbeek bleven beide heren met een blessure aan het hoofd liggen. Bij Groninger Oosterbeek was de wond aan zijn wenkbrauw dermate ernstig, dat hij het veld moest verlaten. Leon van Loon was zijn vervanger. De Vries kon de wedstrijd vervolgen, echter wel getooid met een witte tulband om zijn hoofd. Zaterdagavond kreeg hij in het Drachtster ziekenhuis nog een viertal hechtingen in zijn achterhoofd. Omlandia leek het snelst weer bij de les. Een vrije trap vloog maar rakelings over en even later kon een schot van Dennis Loer worden gered door keeper Van der Laan. De laatste tien minuten voor de rust waren echter weer voor de Blauwkes. Kans op kans, maar geen doelpunten. Een fantastische aanval met een voorzet van Dijkstra, belandde bij Olijve, die niet zelfzuchtig was en de bal panklaar legde voor maatje Pijnacker. Maar hij schoot naast en over. Uit een prima pass van verdediger De Vries schoot Olijve even later in het zijnet. Misschien was Ruben Boekhout even later ietwat gefrustreerd toen hij zijn tegenstander ter hoogte van de middellijn afstopte door hem vast te houden. Een gele kaart, oordeelde arbiter Hooijenga terecht. Wederom een oliedomme gele kaart, die op dit niveau eigenlijk niet (meer) mag voorkomen. Zeker de inmiddels ervaren Boekhout zou beter moeten weten. Buitenpost stroopte de mouwen nog maar eens op en een kopbal van Pijnacker vloog naast uit een prima voorzet van Dijkstra. Uit een pass van diezelfde Pijnacker schoot Olijve over, voordat arbiter Hooijenga de eerste helft beëindigde. Prima tussenstand, toch hadden de Blauwkes minimaal eentje meer moeten scoren. Ruststand derhalve 2-0.

Buitenpost maakt het zichzelf onnodig moeilijk

De eerste helft begon voor beide teams wat afwachtend. Buitenpost kon iets ‘achterover leunen’ en steunen op de comfortabele voorsprong. Na ruim vijftig minuten wisselde Omlandia-trainer Robbie Wentink Fabio Marongiu en Jeroen Scholma was zijn vervanger. De blauwhemden pakten na een minuut of tien de draad weer op en kwam er een mogelijkheid voor Schreiber. Uit een luchtduel tussen Omlandia-keeper Harmsma en Blauwke-spits Pijnacker kreeg Schreiber de bal plots voor zijn voeten. De prachtige knal van Schreiber werd echter niet beloond met een doelpunt en zeilde naast. Oók Buitenpost-trainer Van der Weij wisselde en bracht Dorjan Berisha voor Joop Pijnacker. Direct was Schreiber weer gevaarlijk, maar zijn poging ging voor de goal langs. Olijve probeerde het even later, maar schoot over. Met nog ruim vijfentwintig minuten op de klok mocht ook Rob Dijkstra naar de kant. Aanvaller Sven Rozendal was zijn vervanger. Nog steeds was er voor Buitenpost geen vuiltje aan de lucht, maar dit veranderde plots in de 66e minuut. Zwak verdedigen aan Buitenpost-zijde, leverde uit het niets een doelpunt op. Omlandia-aanvaller Iven Nienhuis profiteerde uitstekend en bracht de spanning terug in de wedstrijd. Gezien de mogelijkheden voor de Buitenposters totaal overbodig, maar hierdoor kregen de gasten uit Ten Boer ineens weer uitzicht op meer. Na een overtreding van Buitenpost-verdediger Marco van Leijen op Dennis Loer, spelbepaler van Omlandia, schoot spits Jeroen Haan knap in, maar hij zag zijn schot gesmoord door de Buitenposter defensie. Aan de andere kant leek Buitenpost al direct een antwoord te hebben op het tegendoelpunt van Omlandia. Uit een geweldige voorzet van verdediger De Vries, scoorde invaller Dorjan Berisha heel koelbloedig. De assistent-scheidsrechter had echter buitenspel geconstateerd, zodat dit feestje niet doorging. Twintig minuten voor tijd mocht Olijve gaan douchen en kwam Jan Oppedijk hem vervangen. Na een prima aanval tussen Aaron Boekhout, Oppedijk en wederom Boekhout mocht Oppedijk een corner nemen. De rebound was voor verdediger Van Leijen, maar zijn schot verdween over het doel van keeper Harmsma. Oók een poging van Schreiber, na een pass van Berisha, vloog over het doel. Diezelfde Schreiber speelde zich even later fantastisch vrij in het strafschopgebied, maar keeper Harmsma redde prima. Door de hernieuwde druk van Buitenpost, kreeg Omlandia ook nog een prima mogelijkheid, maar Kees van der Wolde had zijn vizier ook te hoog afgesteld. Vlak voor het einde, in de zevenentachtigste minuut, maakte Buitenpost aan alle twijfels een einde. De gehavende verdediger De Vries leverde opnieuw een fluwelen voorzet af en gaf hiermee invaller Berisha alle tijd om koelbloedig Omlandia-keeper Harmsma te passeren, 3-1. In de blessuretijd kreeg ook invaller Jan Oppedijk nog een prima mogelijkheid na een mooie aanval via de invallers Rozendal en Berisha, maar het leverde slechts een corner op. De wedstrijd was na het doelpunt van Berisha al gespeeld, waarna de zo nu en dan warrig fluitende arbiter Hooijenga voor het einde floot. Eindstand 3-1.

Opnieuw een prima resultaat voor de mannen van trainer René van der Weij. Na de teleurstellende seizoensouverture (Buitenpost – Balk 2-5) lijkt Buitenpost de opgaande lijn te pakken te hebben. Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen nieuwkomer Groen Geel op het programma en reizen de Blauwkes af naar Groningen. We zullen zien of óók deze Groningers slachtoffer zullen worden van de Buitenposter dadendrang. Aanvang 15.15 uur op sportpark “Corpus den Hoorn” in Groningen.

Gele kaart: Ruben Boekhout (Buitenpost), Joran Olijve (Buitenpost), Jan Oosterbeek (Omlandia).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma, Van Leijen, A. Boekhout, R. Boekhout, Mossel, Schreiber, Pijnacker (57/Berisha), Dijkstra (62/Rozendal), Olijve (70/Oppedijk).

Opstelling Omlandia: Harmsma, Boerman, Zwart, Hovenkamp, Marongiu (53/Scholma), Oudman, Van der Wolde, Oosterbeek (35/Van Loon), Haan, Loer, Nienhuis.

Doelpunten: 2. Joran Olijve (0-1),  24. Olijve (0-2), 66. (2-1) Iven Nienhuis, 87. Dorjan Berisha (3-1)