Regionaal

Bumblebee Rapsodie in de hortus van Fryslân druk bezocht

BUITENPOST – Op 21 juni 2018 werd bij De Kruidhof, de hortus van Fryslân, de Bumblebee Rhapsody uitgevoerd. Zo’n 400 bezoekers kwamen naar het unieke concert gecomponeerd uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten van scholen in Fryslân en Ostfriesland. De geluiden en gegevens werden door de Australische geluidskunstenaars Nigel Helyer en Jon Drummond omgezet tot een bijensymfonie.

Tijdens het concert was er een live verbinding met de botanische tuinen van Oldenburg en Emden waar het concert op hetzelfde moment door lokale brassbands werd uitgevoerd. Het is de eerste keer dat bijengeluiden en -data die worden verzameld voor de wetenschap op deze manier zijn omgezet naar muziek.

 Tijdens deze midzomernacht gingen de tuinen voor deze gelegenheid gratis open en konden mensen vanaf 19.00 uur de imker bezoeken en genieten van de zeventien thematuinen van de hortus die volop in bloei staan op dit moment. Vanaf exact 20.12 uur voerden de brassbands tegelijkertijd het eerste deel van het bijenconcert op. Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen speelde met verve dit bijzondere stuk. Tijdens het daaropvolgende intermezzo droegen drie dichters in iedere tuin een bijengedicht voor in de eigen taal. Meindert Talma droeg het speciaal voor deze avond geschreven gedicht ‘Earlik as de bijen’ voor zowel in het Frysk als in het Nederlands.

Leerlingen van RSG Simon Vestdijk uit Harlingen vertelden over het hommelonderzoek dat zij op hun school doen en wat hun visie is op de toekomst van de bijen in Fryslân. Daarna werd het slotstuk uitgevoerd gevolgd door een minuut stilte als moment van bewustwording van de stilte die valt als de bijen zouden verdwijnen. Leerlingen van de Academie voor Popcultuur sloten de avond af met een muziekstuk versterkt door indringende beelden van bedreigde bijen.

Via een satellietverbinding waren gedurende het concert de tuinen middels grote schermen rechtstreeks met elkaar verbonden, zodat bezoekers ook de concerten in de Duitse tuinen konden volgen.

Oratorio tot en met oktober als publiektrekker
In de tuinen van Buitenpost, Oldenburg en Emden staat de komende jaren nog een Oratorio. De Oratorio is een sculptuur, opgebouwd uit leem, wilgentenen en oude wijnflessen waarin bezoekers zich kunnen laten onderdompelen door de ‘muziek’ van de hommels in de hommelkasten die rondom de Oratorio staan.

Achtergrond
Het uitsterven van de bijen bedreigt onze biodiversiteit, voedselvoorziening en economie; ze zorgen voor bestuiving van gewassen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, echter zeer gering in onze regio. Silence of the Bees is een project van LF-2018 en focust op de ontwikkeling van bewustwording en stimulatie van processen voor het belang van bijen binnen de voedselproductie. Silence of the Bees vraagt aandacht voor de bij en beweegt mensen om deze insecten te zien als belangrijke partner in de samenleving. Wetenschap, natuur en kunst worden daarbij zoveel mogelijk met elkaar verbonden

De B-Rapsodie is een samenwerking van De Kruidhof in Buitenpost, Universiteit Oldenburg en Van Hall Larenstein in Leeuwarden. In samenwerking met het Nederlands Centrum Bijenonderzoek, Ökowerk Emden en IMME Bourtanger is het ‘Citizen Science’ project opgezet. Daarbij zijn bij 30 scholen in Fryslân en Duitsland hommelkasten geplaatst. De kinderen worden hierbij ingezet om gegevens voor de wetenschap te verzamelen die gebruikt kunnen worden voor het onderzoek door van Hall Larenstein naar de oorzaken van bijensterfte. Het doel is om tegelijkertijd de bewustwording onder de jeugd te versterken van het belang van de bij voor hun eigen toekomst.

Door B-RAP ontstaat een blijvende grensoverschrijdende samenwerking in de EDR tussen onderzoeksinstituten, bacheloropleidingen en bezoekerscentra. Via de webapplicaties en publieke activiteiten is B-RAP bijzonder zichtbaar. Niet alleen voor de participerende honderden kinderen en jongeren, maar ook voor de tienduizenden bezoekers van de partners en het publiek van LF2018.

B-RAP is een project van Silence of the Bees.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button